MS WindowsXP x64 u prodaji

Datum objave 27.04.2005 - Igor Vujević

MS WindowsXP x64 u prodaji

MS WindowsXP x64 u prodaji

Svima nam dragi Microsoft nakon nebrojenih odgoda i otezanja napokon je počeo prodavati Windows XP Professional x64 Edition i Windows Server 2003 x64 Edition po popularnim cijenama. Naime, novi Windowsi zadržavaju cijenu starije 32-bitne braće, pa tako više nema razloga za odgađanje prelaska na novi operativni sistem-:). Osim toga, MS je bio toliko darežljiv pa je ponudio i vlasnicima 32-bitnih Windowsa upgrade svoje verzije na 64-bitnu, ali pod uvjetom da lokalni distributer od kojega ste kupili računalo sa Windowsima omogućava tako nešto ili to možete napraviti sami preko ovoga linka. Iako se Microsoft potrudio i ponovo napisao oko 16.000 novih drivera za novi operativni sistem, neke starije komponente ipak neće dobiti tu podršku, pa nam slijedi dug i mukotrpan prelazak na novi uradak iz Microsofta.
Više... Vaš Komentar Top
Tyan Tomcat K8E

Datum objave 27.04.2005

Tyan Tomcat K8E

Matične ploče iz firme Tyan su rijetke zvjerke u ponudi za šire tržište, ali ni ovaj proizvođač nije odolio zovu nForce4 chipseta, pa je ponudio par ploča za AMD64 platformu. Dvije ploče zamršenog naziva (S2865G2NR i S2865AG2NRF) razlikuju se samo u audio i Firewire podršci, a osim toga nude klasične karakteristike nForce4 chipesta: PCI-E x16, NvRAID SATA II, nTune, 4 DDR utora, dual GB LAN, C&Q podršku i kao zanimljivost, integriranu grafiku baziranu na ATI-jevom RAGE XL grafičkom sustavu. Osim toga, Tyan se odlučio i za pasivno hlađenje nForce chipseta, pa je prilično jasno da ova ploča nije namijenjena dostizanju brzinskih rekorda. Na ploči se nalazi i mnoštvo konektora za dodatne ventilatore, od kojih većina ima opciju za prilagodbu brzine vrtnje istih iz BIOS-a. Nažalost, Cool `n` Quiet opcija se ne može isključiti, ali sa njezinim radom nije bilo problema na testu, koji je proveden dosta opsežno, na Windows i Linux operativnom sustavu u usporedbi sa Intelovom platformom. Ova ploča nije namijenjena overclockiranju i sličnim vratolomijama, ali za uzvrat nudi iznad prosječne performanse i odličnu stabilnost na oba operativna sustava. Povelika cijena je jedan od faktora koji zasigurno ne ide u prilog kupovini ove ploče, ali s obzirom na namjenu i mogućnosti ovaj proizvod ionako cilja na publiku koja ima specifičnije zahtjeve od većine.
Više... Vaš Komentar Top
ABIT Silent OTES

Datum objave 26.04.2005

ABIT Silent OTES

ABIT je danas pokazao novu vrstu hlađenja za njihove matične ploče, dizajnirano za North Bridge chipset. Silent OTES (Silent Outside Thermal Exhaust System) koristi heatpipe tehnologiju kako bi chipsetu osigurao učinkovito i tiho hlađenje za postizanje boljih performansi. Hladnjak se sastoji od dva dijela, samog hladnjaka za chipset i vanjskog, Collection Modula preko kojeg se odvodi višak topline van iz sistema pomoću protoka zraka koji stvara ventilator sa procesora. Hladnjak je napravljen od aluminija sa bakrenom jezgrom i pričvršćuje se pomoću vijaka, a vanjski modul je u potpunosti od bakra. Prema riječima ABIT-ovih inženjera to bi trebalo omogućiti izvrsne performanse uz potpuno tiho hlađenje. Prve ploče sa novim sistemom bi se trebale pojaviti tokom ljeta, kada će visoke temperature staviti ovu inovaciju na pravi test.
Više... Vaš Komentar Top
Artic Cooling Silencer 5

Datum objave 26.04.2005

Artic Cooling Silencer 5

Švicarski pašnjaci, osim dobrog sira udomljuju i tvrtku Artic Cooling, poznatu po svojim odličnim rješenjima za hlađenje grafičkih kartica, orijentiranih prvenstveno na rezultate i tišinu, pa ni ne čudi velika popularnost koju uživaju među mnogobrojnim korisnicima. Njihov hladnjak Silencer 5 (Rev 2) se našao u testnom labu Insanetek-a, a namijenjen je hlađenju jezgri R430 i R480 (ATI Radeon X800, X800 XL i X850 PRO, XT, XT PE). Glavni adut je i dalje DHES (Direct Heat Exhaust System) koji vrući zrak sa zagrijanih Radeona baca van iz kućišta, stvarajući tako pogodnu klimu za razne vratolomije na grafičkim karticama. Osim toga, zadržane su i ostale prednosti koje su krasile prijašnje proizvode, od prilično jednostavne instalacije, velikog dobitka na performansama i tišini, pa do zavidne kvalitete i izgleda. Rezultati su i više nego dojmljivi, pri full opterećenju kartica se zagrijava za cijelih 20°C manje nego sa originalnim hladnjakom, što naravno rezultira i većim taktovima pri overclockiranju. Jedina zamjerka ide na izostanak kontrola za regulaciju brzine ventilatora, ali ni to ne može umanjiti odličan dojam koji ovaj hladnjak ostavlja, nudeći odlično i tiho hlađenje uz atraktivan izgled.
Više... Vaš Komentar Top
HIS Platinium Pack

Datum objave 26.04.2005

HIS Platinium Pack

HIS (Hightech Information System Limited) nedavno je objavio vijest o poboljšanju njihovog softverskog paketa koji dolazi uz grafičke kartice, upotpunjujući ionako odlične proizvode bogatom ponudom multimedijalnih programa i igara. Lista je poduža i sadrži:
  • 3D Album PicturePro
  • PowerDirector 3 SE+
  • Power2GO 4
  • Medi@Show 3 Trial
  • PowerDVD Copy Trial
  • PowerBackup Trial
  • Microsoft Dungeon Siege Full
  • Half-Life 2 Demo
  • Tribes: Vengeance Demo
  • Axis&Allies Demo
  • Act of War: Direct Action Demo
  • RollerCoaster Tycoon 3 Demo

Osim toga, grafičke kartice koje su pokupile nagrade i priznanja za performanse dolaze sa igrom Flat Out, pa će tako biti još teže odoljeti njihovim proizvodima koji su i do sada nudili nešto više od konkurencije.

Više... Vaš Komentar Top
ATi RADEON XPRESS 200M

Datum objave 25.04.2005

ATi RADEON XPRESS 200M

ATi je predstavio svoj najnoviji chipset za prijenosnike sa Intelovim procesorima – XPRESS 200M. Taj chipset donosi DX9.0 performanse po jeftinijoj cijeni i direktno konkurira Intelovom i915GM chipsetu. Grafička osnova chipseta je RADEON X300, a podržana je dual channel DDR ili DDR2 memorija brzine 400MHz odnosno 667MHz. Chipset je opremljen sa raznim ATi-evim tehnologijama među kojima su POWERPLAY 5.0 i DLCS (Dynamic Lane Count Switching) koja štedi i do 30% energije. Prijenosnici sa ovim chipsetom gube pravo naziva Centrino, s toga je za sada samo 7 firmi (NEC, Asus, Quanta, Compal, Wistron, Mitac i LG) odlučilo izrađivati prijenosnike sa ovim chipsetom.

Više... Vaš Komentar Top
AMD dual-core preview

Datum objave 23.04.2005

AMD dual-core preview

Anandtech donosi izvrstan preview AMD-ovih dvojezgrenih procesora. U članku se osvrću kako na tehnološke razlike između dvojezgrenih Intela i AMD-a tako nam donose i opsežan skup testova. Službeno, AMD Athlon 64 X2 će tržištu biti predstavljen tek u lipnju, a modeli će imati PR Ratinge od 4200+ do 4800+. Brzine su od 2.2 do 2.4GHz, a količina L2 cachea je 512kb ili 1MB po jezgri. U serverskom svijetu Opteroni su prave zvijeri. Testove kao što su FuseTalk.NET, SQL Stress Tool, Order Entry i Data Warehouse je dual Opteron 875 prošao sa odličnim rezultatima u kojima je napravio značajnu prednost i pred Quad Xeon sistemima. Što se tiče desktop procesora za test je poslužio Opteron x75 (2.2GHz i 1MB L2 cache memorije po jezgri) koji je odglumio model Athlon 64 X2 4400+. U “Business/General” performansama je bio brži od Intelovog 840EE procesora, ali i nešto sporiji od svoje braće A64 FX-55 i 3800+ u pojedinim testovima, no zato je u multitasking testovima bio na vrhu sa solindom prednošću nad Intelovim 840EE modelom. U audio/video testovima kao i u igrama je malo sporiji od FX-55 i 3800+ modela, dok je u 3D renderiranju nešto sporiji od Intelovog 840EE. Anandovi multitasking testovi (DVD Shrink, File Compression, Web Browsing, 3D Rendering, Compiling)
prednost daju Intelovom Pentiumu D 840, dok u “Gaming Multitasking” scenariu 4400+ ima prednost u svim testovima. Zaključak ovog previewa je da obje strane imaju dobre konje za dual-core utrku. Serversko tržište će dobiti performanse Quad sistema sa samo dva fizička procesora, dok desktop tržište dobiva dobre procesore u obliku Athlona 64 X2 koji su ipak u prednosti pred Intelovim rješenjima. Jedini problem je cijena, skupi 90nm proizvodni proces koji AMD-u sada daje duplo manje procesora po wafferu diktira visoke cijene. Iz tog razloga se i AMD i Intel žure sa prelaskom na 65nm, kada će isplativost proizvodnje biti puno veća, a količina dual-core procesora na tržištu puno veća.

Više... Vaš Komentar Top
OCZ DDR2 GOLD serija

Datum objave 22.04.2005

OCZ DDR2 GOLD serija

OCZ je predstavio DDR2 GOLD seriju memorija s kojom cilja prvenstveno na gamere. Memorija je dostupna u varijantama DDR2-533, 667 i 800 i dolazi sa OCZ-ovom “Enhanced Latency” tehnologijom koja pruža niže latencije nego standardni DDR2 moduli, a zadržava odličnu stabilnost u radu. Moduli su dostupni u 512MB i 1GB verzijama.  
Više... Vaš Komentar Top
GIGABYTE GA-8I955X

Datum objave 22.04.2005

GIGABYTE GA-8I955X

Nakon Foxconna i Gigabyte je predstavio svoju i955X ploču koja je zaslužila odobrenje za Dolby® Master Studio Logo™. Ovo odobrenje osigurava da je ploča razvijena po standardima Dolby laboratorija i da pruža maksimalnu kvalitetu zvuka. Ostatak ploče je napravljen po specifikaciji Intelovog i955X+ICH7R chipseta uz neke dodatne Gigabyteove feature kao što su CIA2 (CPU Intelligent Accelerator 2), MIB2(Memory Intelligent Booster 2), R.G.B., MIT, SOS, Xpress™ Install, Xpress™ Recovery, Smart FAN i EasyTune™5.  
Više... Vaš Komentar Top
AMD predstavio dvojezgrene procesore

Datum objave 22.04.2005

AMD predstavio dvojezgrene procesore

Nakon što je Intel u ponedjeljak predstavio dvojezgrene stolne procesore, danas sličnu objavu ima i tvrtkin arh-rival, AMD. Za razliku od Intela koji je predstavio isključivo stolne verzije dvojezgrenih procesora, AMD je svojim silicijem odlučio saturirati i stolno i serversko tržište. Predstavljeni su dvojezgreni Opteroni iz serija 800 i 200 (800-tke su za sustave sa 4 do 8 socketa, a 200-tke za sustave sa dva socketa) te Athloni 64 X2. Svi bi ovi procesori trebali biti bazirani na novoj, 90-nanometarskoj, jezgri kodnog imena Venice koja donosi podršku za SSE3 instrukcije, veći broj write combining buffera (4 umjesto 2) te novu tehnologiju proizvodnje pod imenom DSL odnosno Dual Stress Liner. Dotična tehnologija je zapravo kombinacija tehnologija strained silicon i SOI s jednom bitnom razlikom. AMD "rastezanje" silicija za razliku od Intela vrši na oba tipa tranzistora – i NMOS i PMOS tranzistorima. S obzirom da je nedavno dotična jezgra uvedena i za proizvodnju klasičnih, monojezgrenih procesora, jasno je da je AMD odlučio konsolidirati tehnologiju proizvodnje svojih procesora.

Sve je nove procesore moguće upiknuti u postojeće matične ploče, bilo da je riječ o Socket 940 pločama za Opterone ili Socket 939 pločama za stolna računala. Jedino je potrebno nadograditi BIOS. Novi procesori također ne trebaju veće hladnjake za normalan rad budući da prema specifikacijama imaju jednaku termalnu disipaciju kao i njihova monojezgrena braća. Zanimljivo je da AMD, za razliku od Intela, nije izdao dvojezgrene modele svojih najbržih procesora – Athlona 64 FX. Naime AMD tvrdi kako su postojeći i budući monojezgreni FX-ovi i dalje najbolji procesori za igranje te rad sa aplikacijama koje ne znaju iskoristiti više procesora (velika većina aplikacija koje trenutno koristimo na svojim kućnim računalima). Novi Athloni 64 X2 namijenjeni su pak tzv. prosumerima odnosno korisnicima koji vole tlačiti svoj sistem sa multi-taskingom ili jednostavno koriste mnogo aplikacija sa podrškom za SMP (simultanious multi-processing). Dvojezgreni Opteroni biti će biti dostupni na tržištu krajem svibnja, a Athloni 64 X2 tijekom lipnja.

Athlon 64 X2
Model
Takt
L2 cache
Cijena
4800+
2,4 GHz
2 x 1 MB
1.001 $
4600+
2,4 GHz
2 x 512 kB
803 $
4400+
2,2 GHz
2 x 1 MB
581 $
4200+
2,2 GHz
2 x 512 kB
537 $

 

Opteron
Model
Takt
L2 cache
Cijena
875
2,2 GHz
2 x 1 MB
2.649 $
870
2,0 GHz
2 x 1 MB
2.149 $
865
1,8 GHz
2 x 1 MB
1.514 $
275
2,2 GHz
2 x 1 MB
1.299 $
270
2,0 GHz
2 x 1 MB
1.051 $
265
1,8 GHz
2 x 1 MB
851 $
Više... Vaš Komentar Top

Novosti

Anthropicov Claude sada može upravljati računalima kao ljudi

Anthropicov već impresivni Claude 3.5 Sonnet dobiva značajan poticaj u performansama, dok startup za generativnu umjetnu inteligenciju lansira poboljšanu i ažuriranu verziju modela uz novi, lagani Claude 3.5 Haiku. Ažuriranje Sonnet modela... Pročitaj više

Tesla možda radi na službenoj aplikaciji za Apple Watch

Svi se mogu složiti da Tesla automobili imaju neke zaista cool značajke. iPhone može funkcionirati kao ključ automobila i može ga se koristiti za otključavanje vrata. To je značajka koja postoji već godinama, ali nije postojala službena apl... Pročitaj više

Samsung možda dizajnira trostruko sklopivi telefon

Samsung je kralj sklopivih uređaja. Između Galaxy Z Fold 6 i Galaxy Z Flip 6, kao i nadolazećeg Galaxy Z Fold Special Edition, Samsung ima impresivnu liniju. Nedostaje samo jedan ključni dodatak: trostruko sklopivi telefon poput Tecno Phant... Pročitaj više

Android vs. iOS: Koji operativni sustav nudi bolje iskustvo s Bluetooth slušalicama?

Kada je riječ o iskustvu s Bluetooth slušalicama, Android se često smatra boljim izborom od iOS-a. Zašto je to tako? Što čini ovu razliku? Široka podrška za kodeke Android: Nudi široku podršku za različite kodeke poput aptX, aptX HD, LDAC i... Pročitaj više

VESA predstavlja specifikacije i certifikate DisplayPort, DisplayHDR, AdaptiveSync i ClearMR

VESA nastavlja unapređivati DisplayPort tehnologiju, prilagođavajući je širokom spektru aplikacija, od AR/VR uređaja do automobilske industrije. Certifikati poput DisplayHDR-a, AdaptiveSync-a i ClearMR-a pomažu potrošačima u donošenju infor... Pročitaj više

Sve novosti