ASUS Dual GeForce 6800 GT

Datum objave 13.05.2005 - Krešimir Matanović

ASUS Dual GeForce 6800 GT

ASUS Dual GeForce 6800 GT

ASUS ima planove za izbacivanje grafičkih kartica sa dva nVidijina 6800GT GPU-a, a prema Kineskom tisku već testiraju prve proizvedene primjerke. Ako se ova tehnologija pokaže stabilnom i pouzdanom dvoglava 6800GT čudovišta bi se na tržištu mogla pojaviti početkom ljeta. Svaki GPU na kratici imati će dodijeljeno 256MB 256-bitne GDDR3 memorije (znači ukupno 512MB po kartici). Po izvješću kartica bi trebala biti do 1.7 puta brža od single-chip kartica, a imati će dva 6-pinska konektora za dodatno napajanje. Kao glavni nedostatci se spominju cijena i naravno glomaznost same kartice.

Više... Vaš Komentar Top
Creative X-Fi

Datum objave 13.05.2005

Creative X-Fi

X-Fi je naziv novog Creative-ovog DSP-a (Digital Signal Processing), na bazi kojeg će ove jeseni izaći nekoliko proizvoda. X-Fi je vrlo impresivan chip, za razliku od Audigya 2 koji ima 4.6 milijuna tranzistora, on će ih imati čak 51 milijun. Snaga ovog zvučnog giganta će biti 10340 MIPS-a (Audigy 2 = 424 MIPS-a) od čega će 70.7% opadati na operacije “Sample Rate” konvertera.

Uzorkovanje će se vršiti sa 44.1, 48, 96 ili 196 kHz dok će rezolucija biti 16 ili 24 bitna. Kartice napravljene na X-Fi chipu imati će podršku za sljedeće standarde – Dolby Digital, DTS, DS3D i EAX. X-Fi je napravljen po PCI specifikacijama, a zvučne kartice pogonjene njime bi trebale imati između 2 i 64MB radne memorije za bržu obradu podataka. Za više tehničkih podataka obavezno pogledajte cijelu vijest na BeHardwareu, a nama ostaje jedino zapitati se kakav će hladnjak hladiti to čudo od zvučne kartice.

Više... Vaš Komentar Top
Infineonovi 8GB DDR2 memorijski moduli!

Datum objave 12.05.2005

Infineonovi 8GB DDR2 memorijski moduli!

Infineon je svoje “dual-die” “visoke” DDR2-400 memorijske module nakon 4GB verzija počeo proizvoditi i u verziji od 8GB! O čemu se radi? Dva 1Gbitna DDR2 SDRAM-a su stavljena jedan na drugi da kreiraju 2Gbitni element, takvih 36 elemenata s obje strane pločice tvore 8GBajtnu (osam gigabajta!!) memorijsku pločicu. Sad si zamislite 4 ovakve pločice u vašem računalu i stižete do brojke od 32GB radne memorije. Cijena? Prava sitnica, ali uostalom ovih modula nema puno i teško da će se uskoro masovno prodavati. Uostalom takvo nešto vam ni ne treba :))  
Više... Vaš Komentar Top
GECUBE RADEON X700 Pro 512MB

Datum objave 12.05.2005

GECUBE RADEON X700 Pro 512MB

Info-Tek korporacija je jučer predstavila svoju novu GECUBE RADEON X700 Professional 512MB grafičku karticu. Kartica raspolaže sa 512MB 128-bitne GDDR2 memorije, a hlađenje je riješeno SilenCoolTM hladnjakom. Radi se o “one-slot” riješenju koje je u potpunosti pasivno (č: tiho) uz pomoć heatpipe tehnologije. Uz ovaj način hlađenja kartica se može kupiti i sa klasičnim heatsink-ventilator hlađenjem. 512MB ugrađene memorije dobro dođe jedino u novim igrama tako da će svi igrači biti zadovoljni. Ostatak kartice je jednak svim do sad viđenim X700 PCIe modelima.  
Više... Vaš Komentar Top
64-bitni Far Cry

Datum objave 11.05.2005

64-bitni Far Cry

Crytek i AMD su objavili da je 64-bitna verzija Far Cry-a dostupna za download. Po AMD-u ova je verzija napravljena na AMD64 računalima, a donosi još veća i još detaljnija područja za istraživanja, 64-bitne mape, dalju vidljivost i 64-bitno “barrel storage area”. 64-bitni patch vlasnici 32-bitne orginalne igre, a koji također imaju Windows XP Professional X64, mogu skinuti sa AMD-ovih stranica.

Više... Vaš Komentar Top
Microsoft Xbox 360

Datum objave 10.05.2005

Microsoft Xbox 360

Izlazak Microsoftovog Xbox-a 360 je najavljen studeni ove godine – točno četiri godine nakon izdavanja prvog Xbox-a, a prve slike su se počele pojavljivati na webu. MTV – MS-ov “launch” partner bi 12.svibnja trebao prikazati specijalnu emisiju posvećenu novom Xbox-u u kojoj će biti pokazani “traileri” novih igara. Kako znamo Xbox se bazira na procesoru proizvedenom od strane IBM-a, grafičkom chipu iz ATi-a i ulazno – izlaznim jedinicama (i još nekim ključnim elementima) poizvedenim u SiS-u. Po predviđanjima Microsoft bi do kraja ove godine mogao isporučiti oko 3 milijuna Xbox 360 konzola.  
Više... Vaš Komentar Top
nVidia G70

Datum objave 10.05.2005

nVidia G70

Još uvijek je vrlo malo informacija o nVidijinom novom grafičkom chipu G70. Inquirer se s vremena na vrijeme potrudi i sazna nekakve novosti ili glasine. Tako su ovaj put čuli kako će hlađenje kartica na bazi G70 zauzimati samo jedan slot, tj. neće biti masivno jer se kartice ne bi trebale puno zagrijavati. Isto tako kartice neće trebati dodatna napajanja za razliku od sadašnjih modela. nVidia sada sve nade polaže u G70 što je vidjivo iz otkazivanja nekih chipova kao što je NV50. Nadamo se da će uskoro procuriti još više detalja o nVidijinoj novoj nadi.

Više... Vaš Komentar Top
NanoCooler stavlja tekući metal u vaš PC

Datum objave 10.05.2005

NanoCooler stavlja tekući metal u vaš PC

Većina od vas nije ni čula za tvrtku NanoCoolers. Ova kompanija je relativno mlada i od 2002 godine rade na

poboljšanju starih i na izradi novih tehnologija za hlađenje, a to je ono što u kompjuterskoj tehnologiji najviše

ustvari treba za stabilost svim komponetni u jednom modernom računalu. Tekući metal ima nekoliko

prednosti pred ostalim običnim faznim tekućim riješenjma. Termalna i fizička svojstva materijala daju mu

mogućnost da hladi ekstremne temperaturne oscilacije. Sa svojim jako malim tlakom para, točka vrenja

materijala prelazi oko 2000°C. To svojstvo mu omogućuje da hladi površine sa velikom power gustoćom bez za mjenja svoje liquid-metal faze što je do sada bio itekako problem. Materijal je nezapaljiv, nije otrovan i prijateljski je nastrojen prema majčici prirodi. Osim toga termalno je jako vodljivi kao i električki. Termalna vodljivost je idealna za odstranjivanje i disipaciju temperature dok električna vodljivost uvodi korištenje eletromagnetskih pumpi za protok tekućeg metala.

Više... Vaš Komentar Top
ATI R520 je odgođen

Datum objave 10.05.2005

ATI R520 je odgođen

Svi smo očekivali vidjeti lansiranje ATI R520 krajem petog ili početkom šestog mjeseca, ali to se nažalost

neće dogoditi tako brzo. ATI se očito sada fokusira na svoj Multi VPU jer mora odgovoriti na Nvidia’s SLI

tehnologiju. Iako ATI lansira R520 sljedeći mjesec Nvidia će jednako pobijediti sa svoje dvije 6800 Ultra

kartice, pa prema tome ATI treba izdavanje svog Multi VPU pa tek onda R520.
Proizvođači matičnih ploča se spremaju sa svojim dual PCIe pločama baziranim na RD400 i RD480

čipsetima pa možemo zaključiti da je Multi VPU ipak dosta blizu. Od tvrtke ATI se pak svakako očekuje

predstavljanje tih ploča na Computex-u jer je možda najbolje mjesto za efektivno lansiranje ove nove

tehnologije.

Više... Vaš Komentar Top
Amd prelazi na nove sockete

Datum objave 10.05.2005

Amd prelazi na nove sockete

Nakon što Advanced Micro Devices (AMD) predstavi svoju novu socket M2 platformu sljedeće godine svi desktop procesori uključujući single i dual-core platforme će preuzeti 90nm M2 socket dizajn govore proizvođači PC-a i servera (Taiwan) nakon uvida u najnoviji AMD roadmap. Iako su proizvođači matičnih ploča očekivali da će M2 platforma koristiti 1207 pinsku architekturu, socket M2 će ipak biti 940-pin platforma dok će 1207 pinska architektura postati socket F platforma. Socket F će isto tako biti predstavljen sljedeće godine i biti će korišten za liniju Opteron procesora osim 100 serije koja će migrirati na M2 platformu objasnili su proizvođači.
Socket M2 i Socket F će oboje podražavati dual-channel DDR2 memory tako je moguće da će taj potez akcelerirati industrijsku migraciju sa DDR na DDR2 memoriju.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 1 minute

Razbijeni ekrani, rezervni dijelovi, preporuke za servis, DIY popravci, alati...

Objavljeno prije 5 minuta

Automobili

Objavljeno prije 14 minuta

Raspberry pi 1.3

Objavljeno prije 17 minuta

Vijesti i novosti o Intel procesorima i čipsetima

Objavljeno prije 17 minuta

P: Asus Dual RTX 4070 12GB

Novosti

Subnautica 2 dolazi u 2025.

Subnautica 2 dolazi na Xbox Game Preview 2025. godine i bit će dostupna na Xbox Game Passu prvog dana, objavio je Unknown Worlds Entertainment u četvrtak tijekom listopadskog Xbox Partner Preview-a. Iako je nadolazeća igra preživljavanja, k... Pročitaj više

Phasmophobia dolazi na konzole

Phasmophobia, uspješna kooperativna igra lova na duhove koja je u ranom pristupu od 2020. godine, dolazi na konzole. Stići će na PlayStation 5 i Xbox Series X/S 29. listopada, točno na vrijeme za Noć vještica. Objavljena na PC-u 2020., Phas... Pročitaj više

Asus ROG Thor III napajanje

Asus je najavio svoju seriju ROG Thor III napajanja, dizajniranu posebno za gamere i entuzijaste koji zahtijevaju najviše od svojih sustava, možda kako bi zaradili mjesto među najboljim PSU-ovima na tržištu. Zvijezda ove nove serije je vode... Pročitaj više

U budućnosti bi novi GPU-i mogli imati do 48 GB VRAM-a

Samsung je upravo najavio razvoj prve 24Gb GDDR7 memorije koja će jednog dana biti prisutna u nekim od najboljih grafičkih kartica. Kao prvi u industriji, novi DRAM donosi ogromna poboljšanja u kapacitetu i performansama. S ovim novim memor... Pročitaj više

Kraj AMD Ryzen 7 5800X3D CPU-a

Ryzen 7 5800X3D je legendaran CPU, i dalje je jedan od najboljih procesora na tržištu nekoliko godina nakon njegovog izdanja. No, izgleda da procesor konačno dolazi do svog kraja. U AMD-u nije ništa službeno rečeno, ali PCGamesHardware je o... Pročitaj više

Sve novosti