Google i Internet

Datum objave 11.10.2005 - Krešimir Matanović

Google i Internet

Google i Internet

Naš pretraživač svagdašnji, Google, je indeksirao “tek” 170 terabajta informacija na Internetu od trenutno mogućih 5 milijuna TB. Ako nitko ništa ne bude dodavao u idućih 300 godina (malo vjerojatno), uz puno truda njegovih zaposlenika, Google bi mogao indeksirati čitavi “net”, i to bez pauzi za ručak i spavanja :))

Više... Vaš Komentar Top
Cedar Mill – Intelovih 65nm

Datum objave 10.10.2005

Cedar Mill - Intelovih 65nm

THG se mjesecima prije službene prezentacije dočepao Intelovog procesora sa jezgrom kodnog imena Cedar Mill. Ono po čemu je ova jezgra različita je novi 65 nanometarski proces proizvodnje. Od uvođenja Pentium 4 procesora u 2000. godini, proizvodni proces se smanjio za gotovo 3 puta (prve jezgre su bile proizvedene u 180nm). Posljednja revizija NetBurst arhitekture u obliku Prescotta, donijela je Intelu samo probleme. Najveći problem je bilo zagrijavanje, a Cedar Mill bi upravo to trebao riješiti. TDP (Thermal Design Power ili maksimalna disipacija snage (topline)) je 86W, i to za procesore od 3.0 do 3.6GHz (modeli 631 do 661), a možda čak i za brže. Intel je ostao pri svojoj “strained silicon” tehnologiji i nisu prešli na SOI, koji pati od manjeg “curenja” struje. Tvrde kako su tehnologiju “razvlačenja” poboljšali za 15%, dok je debljina izolatora između vrata i elektroda ostala 1.2nm. Novost su i tzv. uspavani tranzistori, koji dodatno smanjuju curenje struje. Jedan dio tranzistora koji nije trenutno u upotrebi će “spavati”, a čim bude potrebno će se vrlo brzo ponovno aktivirati. Navodno ne bi smjelo biti kašnjenja u odzivu procesora zbog ove tehnologije.

THG je isprobao 653 model koji ima VT (Virtualization Technology) podršku i radi na taktu od 3.4GHz. Ubuduće, modeli oznake 6×1 će biti Cedar Mill bez VT-a, 6×2 Prescotti, a 6×3 Cedar Mill sa VT-om. Baza testne konfiguracije je bila Gigabyte GA-8I955X Royal matična ploča, koja je koristila F8 BIOS sa podrškom za Cedar Mill. Tom je novi procesor usporedio sa Prescottom ekvivalentne brzine u šarolikoj lepezi testova i došao do zaključka kako su im performanse u dlaku jednake, ali se potrošnja električne energije, a time i generirana toplina kod Cedar Mill-a znatno smanjila na vršnim opterećenjima. Kako je ovo ipak pretprodukcijski primjerak kojeg Tom nije dobio direktno od Intela, ne treba još donositi krajnje zaključke, no čini se da su obavili solidan posao. Proizvodnja novih procesora će biti u tvornicama Hillsboro u Oregonu (D1C, D1D), Chandler u Arizoni (Fab 22) i Leixlip, Kildare u Irskoj (Fab 24).

Više... Vaš Komentar Top
HIS IceQ II X800GTO vs. X800GT

Datum objave 10.10.2005

HIS IceQ II X800GTO vs. X800GT

HIS je poznat po svojoj IceQ liniji grafičkih kartica, koje imaju dobro riješeno hlađenje i nude solidan “tvornički” overclocking od 10 do 15% pomoću iTurbo aplikacije. Nedavno je HIS dodao još dvije kartice IceQ liniji – X800GT i X800GTO, kojima želi oštro ući u “mid-range” tržište. Inquirer je u kratkom testu usporedio ova dva proizvoda i došao do sljedećih rezultata: u već dosadnom 3DMarku2005, slabiji GT model je postigao rezultat 4121, GTO 5192, a lagano overclockirani GTO 5523. Rezultati za GTO nisu loši, za što su zaslužna 4 pixel shadera više nego u
GT modelu. Sve u svemu, dok se ne pojave kartice na R530 jezgri (SM3 i HD podrška), ove kartice ostaju najbolji izbor u “mid-rangeu”.
 
Više... Vaš Komentar Top
ATI Radeon X1800 XL – zvijer na čipu

Datum objave 10.10.2005

ATI Radeon X1800 XL - zvijer na čipu

Radeon X1800 XL je dio nove high-end grafičke familije iz tvrtke ATI i pravi je takmac

GeForce 7800 GT iz tvtke Nvidia. Familija Radeon X1800 ima dva člana XT i XL verzije

čipova. XT verzija radi na 625 MHz, a njegova memorija na 1.5GHz (48GB/s) dok verzija

XL radi na 500 MHz i memorija na 1GHz (32GB/s). Kako je jak XL i takve su mu

performanse s obzirom na ostale kartice na tržištu pročitajte u ovom malo većem članku.

Više... Vaš Komentar Top
Ultra X-Finity napajanja

Datum objave 10.10.2005

Ultra X-Finity napajanja

Tvrtka ULTRA poznata po mnogobrojnom kompjuterskoj opremi izbacila je i novu liniju PC

napajanja snažnih napajanja do 600W. Napajanja se odlikuju poboljšanom power

distribucijom preko Dual Rail tehnologije i boljim rukovanjem sa kablovima preko nove

Flexforce tehnologije koja omogućuje da kablovi budu tamo gdje su i stavljeni pa su

plastične vrpce za zatezanje prošlost. Osim standardnih konektora tu su i PCI Express,

SATA i 8-pin EPS konektor za EPS matične ploče što se ne viđa tako često. Modelima

je posvećena puna pažnja glede zaštite pa tako In-Rush Current zaštita, Short Circuit

zaštita i Thermal Overload Cutoff zaštita govore o sofisticiranoj tehnologiji unutar kutije

napajanja. Jamstvo je tri godine, a nakon besplatne registracije postaje doživotno tako da

se stvarno radi o pravom slatkišu za vaše kućište.

Više... Vaš Komentar Top
XION II PC kućište

Datum objave 09.10.2005

XION II PC kućište

Tvrtka Xion utemeljena je 2002 i od tada nude kvalitetna i jeftina PC kućišta. Model XIon II novi je model PC kućišta modernog dizajna i moderski je opremljen uz integrirano 450W napajanje. XION II dolazi u dvije boje (crno-zelena i srebrno-plava) i napravljen je od SECC Steel Chassis materijala. Za hlađenje se brinu 120mm vent naprijed i odostraga i jedan 80mm bočni venitlator. Za modere je ovo kućište prava stvar uz prednja vrata koje sakrivaju sve 5.52 uređaje, a cijenom dostupno svima.
Više... Vaš Komentar Top
Jackson  Armor Card

Datum objave 09.10.2005

Jackson Armor Card

Internet je kao i bilo kakva izmjena podataka s obzirom na prijašnje godine možemo reći
kao poznata igra ruskog ruleta, nikad se ne zna kaj će se dogoditi. Kad kod bilo što
radimo sa podacima moramo imati na umu da postoje ljudi zaslužni za one lijepe skripte
ili viruse koji ili nam žele upasti u sistem ili nam promijeniti ili uništiti podatke. Sve to
stvara neku vrst nesigurnosti i to bez obzira kako je dobro konfiguriran vaš firewall,
spyware ili antivirus softver. Rješenje koje će možda malo povećati sigurnost je Jackson
Armor Card, a kako radi i na koji način pročitajte.
Više... Vaš Komentar Top
Physics procesiranje

Datum objave 09.10.2005

Physics procesiranje

Uz sve bliže izbacivanje physics procesora tvrtke AGEIA glavni grafički divovi poput tvrtke ATI i Nvidia sve više privlače pažnju mogućnostima njihovih procesora da procesiraju physics i pitanje je samo vremena kad će te mogućnosti biti otključane na komercijalnim modelima.
Raja Kodouri, senior arhitekt iz ATI-ja izjavila je kako noviji grafički procesori uključujući čak i RADEON 9700 (prvi DirectX 9.0 procesni model) mogu procesirati vrste podataka kao array ili vertex. Vrste podataka tipa array mogu se procesirati koristeći pixel shader unutar samog grafičkog čipa rekla je ATI arhitektica. Uz sve te informacije možemo reći kako sadašnja generacija grafičkih čipova ima oko 16 pixel pipelinea što i nije tako puno, ali u budućnosti čipovi će imati više pipelinea što će biti ujedinjeno u procesiranju kako pixel tako i vertex shadera. Na takvoj unified shader arhitekturi će raditi NVIDIA G80 planirana u 2006 godini tako da sadašnji modeli iz Nvidie imaju slična iskustva glede physics procesiranja kao i ATI. Postoji još i jedna stvar koja bi mogla usporiti physics čipove, a to je da uz dodatni trošak kupovine takvog modula grafički procesor ima veći bandwidth za slanje vertex podataka samom sebi nakon što je physics dio obrađen. I što reći za kraj – neka borba počne!

Više... Vaš Komentar Top
CPU overclock

Datum objave 09.10.2005

CPU overclock

Za ljubitelje dizanja frekvencija i mučenja raznih procesora evo jednog overklokerskog

članka za dizanje frekvi raznim procovima. Članak ima dosta pisanog teksta, ali i na

sveopću radost i puno slikica tako da nećete moći pogriješiti, a ako pak pogriješite onda

si budete nažalost sami krivi. Sve u svemu dignite voltaže svojim digitalnim ljubimcima jer

svi i onako ljenčare na svojim hladnim pločama.

Više... Vaš Komentar Top
ATI Radeon X1600XT

Datum objave 09.10.2005

ATI Radeon X1600XT

Nakon dugog čekanja X1000 serija grafičkih kartica iz ATI-ja je tu, spremna da uzme ono malo ušteđevine od korisnika. Širom interneta pojavljuju se razni testovi koji često nude proturječne informacije o rezultatima testiranja, zbunjujući korisnike. Ovaj test donosi rezultate ATI-jeve uzdanice u mid-range klasi, X1600XT kartice opremljene s 512MB memorije. Treba uzeti u obzir da je ovo ATI reference kartica, što znači da se ostali proizvođači i ne moraju pridržavati sljedećih specifikacija-takt jezgre na 625MHz, memorija 1.2ns (Samsung) na 1.5GHz. Ovi podaci se dosta razlikuju od najavljenih specifikacija XT modela (590/1.38), pa je očigledno da će veliku ulogu igrati proizvođači i njihova odluka o vrsti i brzini memorije. ATI-jev marketing radi punom parom, pa do pojavljivanja u prodaji i rješavanja svih ovih misterija ostaje nam gledati u grafove i u lokalnoj kladionici okušati sreću u pogađanju koji će točno modeli ugledati svijetlo dana.
Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 4 minute

Android aplikacije

Objavljeno prije 9 minuta

P: Samsung Z Fold6 512GB Silver / S24 Ultra 256GB Black

Objavljeno prije 15 minuta

P: AOC G2 QHD 155Hz ravni ekran 27"

Objavljeno prije 31 minuta

proc, maticna i ram do 300e

Objavljeno prije 38 minuta

Lenovo Legion 5 (15ARH05H) nadogradnja RAMa preko 16 GB

Novosti

Digital Realty surađuje s Ecolabom na pilotiranju rješenja za očuvanje vode koje pokreće umjetna inteligencija

Digital Realty (NYSE: DLR), najveći globalni pružatelj rješenja za data centre, kolokacije i međusobno povezivanje neovisnih o oblaku i operatoru, objavio je suradnju s tvrtkom Ecolab (NYSE: ECL), globalnim liderom u rješenjima i uslugama z... Pročitaj više

Igra Star Citizen je donekle gotova

Igra Star Citizen je navodno donekle gotova. Igra povremeno dospije u naslove vijesti, ali nakon više od 12 godina hypea, čak i najvjerniji obožavatelji postaju nestrpljivi. Da, igriva je, ali i dalje joj nedostaju neka od najočekivanijih o... Pročitaj više

AMD Ryzen 7 9800X3D ćevjerojatno biti skuplji nego što se očekivalo

Sve veći broj procurjelih informacija o AMD Ryzen 7 9800X3D procesoru govori jednu stvar, AMD-ov najbolji procesor za igranje je blizu izlaska. Danas su se pojavile prve ponude za ovaj CPU, što nam daje uvid u vrstu cijene koju možemo očeki... Pročitaj više

Revolucionarni Turbo način rada obećava ubrzanje do 35%

Ryzen 9000 nije bio hit kojem su se AMD obožavatelji nadali. Entuzijasti još uvijek čekaju X3D čip u liniji, ali Gigabyte je već najavio novi X3D Turbo Mode za svoje matične ploče koji navodno donosi između 20% i 35% bolje performanse u igr... Pročitaj više

Subnautica 2 dolazi u 2025.

Subnautica 2 dolazi na Xbox Game Preview 2025. godine i bit će dostupna na Xbox Game Passu prvog dana, objavio je Unknown Worlds Entertainment u četvrtak tijekom listopadskog Xbox Partner Preview-a. Iako je nadolazeća igra preživljavanja, k... Pročitaj više

Sve novosti