Albatron PX915P-2V

Datum objave 19.10.2005 - Igor Vujević

Albatron PX915P-2V

Albatron PX915P-2V

Nova matična ploča iz ove kompanije namijenjena je Intelovim LGA-775 procesorima i temeljena je na kombinaciji Intel i915P/ICH6 chipseta. Podržani su procesori s 533/800 MHz FSB-a, DDR2 memorija (400/533), opremljena je s 4 SATA II konektora, kao i uobičajenom opremom (LAN, 5.1 zvuk). Najčudniji detalj su dva PCI-e x16 utora, koji su sposobni udomiti dvije grafičke kartice u SLI modu, ali u tome slučaju obje kartice su opskrbljene sa samo x4 PCI-e linije. Izostali su i PCI-e x1 utori, pa ova pomalo čudna kombinacija ima dvojbenu budućnost. Ploča dolazi u prodaju narednog mjeseca po još nepoznatoj cijeni.
Više... Vaš Komentar Top
EVGA 7800GTX s vodenim hlađenjem

Datum objave 18.10.2005

EVGA 7800GTX s vodenim hlađenjem

EVGA – kompanija koja se bavi proizvodnjom grafičkih kartica odlučila je na tržište plasirati svoj novi proizvod. Radi se o grafičkoj kartici koja je bazirana na nVidijinom 7800 GTX grafičkom čipu, koji je skupa sa 256 MB GDDR3 memorije hlađen vodom. Sistem hlađenja nazavan je Black Pearl, a krase ga niža temperatura, veći radni taktovi čipa i memorije (490/1300) te jako niska razina buke. Sam Black Pearl sistem proizvodi Innovatek, poznati proizvođač vodenih sistema za vodeno hlađenje, a sistem pogoni Eheimova pumpa u kombinaciji s radijatorom koji je sposoban disipirati 400 watta toplinske energije uz pomoć 120-milimetarskog ventilatora. Naravno, uz prigodan paket dolazi i prigodna cijena od "sitnih" 899 eura (preporuka proizvođača).

Više... Vaš Komentar Top
Corsair XMS TWINX PC3500 2GB

Datum objave 18.10.2005

Corsair XMS TWINX PC3500 2GB

PC4400 3-4-4-8 2T? To su latencije i brzina prethodnog seta memorije izašle iz ove kompanije. 2T i labave latencije, bez obzira na visoku brzinu i 2GB nikoga ne oduševljavaju. Novi set cilja u drugom smjeru. Smanjena brzina PC3500 seta (DDR438) donosi i nove brojke; 2-3-3-6 i to na 1T pri 2.7V. Moduli od 2GB u bliskoj budućnosti bi trebali biti obavezni za high-end računala, a ovaj set u potpunosti ispunjavaju tu zadaću. Cijenom od 325USD i ne spadaju u najjeftinije primjerke, ali to ionako ne žele biti. Brzina i niske latencije potpuno opravdavaju svoju cijenu, svrstavajući ovaj set u jedan od poželjnijih.
Više... Vaš Komentar Top
Shuttle XPC M1000

Datum objave 18.10.2005

Shuttle XPC M1000

Novi maneken iz Shuttle-a osvaja već na prvi pogled, elegantno kućište s bežičnom tipkovnicom i daljinskim upravljačem lako pronalazi svoje mjesto u dnevnoj sobi. Moderna grafička kartica, podrška za digitalne i analogne TV-tunere, Creative SoundBlaster Live! 7.1 sistem zadužen za zvuk, standardni USB, FW i LAN priključci-samo su dio popisa opreme koji je moguće dobiti uz ovaj sustav. Za operativni sistem izabran je Microsoft Media Center, a samo predstavljanje uređaja zakazano je nakon izdavanja nove verzije ovog OS-a, za kraj ove godine.
Više... Vaš Komentar Top
Freezer 7 Pro

Datum objave 17.10.2005

Freezer 7 Pro

Novi hladnjak iz ArticCooling-a namijenjen Intelovim pećnicama na 775 procesorskom utoru trebao bi donijeti malo hlada i tišine svojim korisnicima. Kombinacija ventilatora od 92mm, hladnjaka izrađenog od 42 fina i 6 toplotnih cijevi sposobna je, prema tvrdnjama proizvođača, preuzeti generiranu toplinu procesora do 200W. Poboljšano je i ležište ventilatora s gumenim dodacima za smanjenje vibracija, a PWM chip u samom motoru omogućava kontrolu njegove brzine iz BIOS-a. Tvrtka je potpuno sigurna u njegovu konstrukciju i kvalitetu, pa nudi jamstvo od 6 godina po cijeni od 34 USD.
Više... Vaš Komentar Top
Gigabyte Silent-Pipe II

Datum objave 17.10.2005

Gigabyte Silent-Pipe II

Tihi ventilatori ili potpuno pasivna rješenja sve više nailaze na odobravanja kod korisnika, nudeći mogućnost za smanjivanje buke u ionako glasnim računalima. Shodno tome, Gigabyte je ponudio tržištu nasljednika svog tihog hlađenja, mudro nazvanog Silent-Pipe II-:). Ovaj put se radi o dual-slot hlađenju koje koristi razliku između vanjske temperature i one unutar kućišta, kako bi proizvelo prirodno strujanje zraka. Taj zrak prelazi preko bakrenog hladnjaka (heat-pipe) koji pokriva jezgru kartice, osiguravajući mu hlađenje. Gigabyte tvrdi da ovakvim hlađenjem postiže bolje rezultate od konvencionalnih hladnjaka, a trenutno su dostupne samo nVidia kartice s ovom novom generacijom Silent-Pipe tehnologije.
Više... Vaš Komentar Top
ABIT AN8 32X

Datum objave 17.10.2005

ABIT AN8 32X

ABIT je predstavio novu ploču namijenjenu AMD Socket 939 procesorima (Athlon 64×2/64FX/64) na 2GHz HTT-a. Ploča podržava SLI tehnologiju, ali uz jednu zanimljivost. Za razliku od većine SLI ploča koje imaju po dvije x8 PCI-e linije, ABIT je odlučio na ploču implementirati dva x16 PCI-e utora za grafičke kartice. Ostatak ploče je napumpan svim dostupnim tehnologijama i inovacijama iz ove kompanije: Silent OTES, ukupno 6 SATA II priključaka (s RAID mogućnostima), do 8GB DDR400 memorije i sve ostale standarde nForce4 chipseta. Neizostavna ABIT Engineered tehnologija implementirana u qGuru chip dodatno izdvaja ovu ploču iz mase, a još nam jedino ostaje provjeriti kako to sve diše u praksi.
Više... Vaš Komentar Top
AMD pretekao Intel

Datum objave 17.10.2005

AMD pretekao Intel

Current Analysis na temelju istraživanja retail tržišta računala u SAD-u tvrdi kako je AMD prvi puta u povijesti nadmašio Intela u periodu od jednog mjeseca. Prvi puta je u preko 50 % prodanih računala kucalo AMD-ovo srce. Odlična marketinška strategija dovela ih je na 52 % tržišta, a glavni nositelji su Media Center PC-evi, kojima je cijena pala, a popularnost naglo narasla. Glavna zvijezda AMD-ovog uspjeha je HP-ov Pavilion a1130n media centar PC. On za cijenu od $ 679, nudi Athlona 64 i 1GB RAM-a. Razloge podbacivanja Intela neki vide u nedostatku chipseta zbog nedovoljne proizvodnje.

Više... Vaš Komentar Top
AMD Fab 36

Datum objave 17.10.2005

AMD Fab 36

AMD je u petak u Dresdenu (Njemačka) svečano otvorio svoju novu tvrornicu procesora imena Fab 36. Tvornica se proteže na lokaciji velikoj 90 hektara, gradilo ju je 8900 radnika i ukupno će biti utrošeno oko 2.5 milijarde $. U tvronici površine 120000 kvadratnih metara raditi će oko 1000 zaposlenika. Fab 36 je napravljen kako bi se zadovoljila sve veća potražnja tržišta za AMD-ovim 64-bitnim procesorima koji će se u početku proizvoditi u 90nm proizvodnom procesu, da bi se sredinom 2007. godine u potpunosti prešlo na 65nm proces.

Više... Vaš Komentar Top
Sempron u Socket 939 pakiranju

Datum objave 16.10.2005

Sempron u Socket 939 pakiranju

Kada je AMD izbacio svoj prvi Socket 939 Athlon 64 procesor,pojavile su se glasine oko mogućeg izlaska Sempron procesora za istu platformu. Evo, to se i dogodilo, a dečki s X-bit labsa su ga dobili u ruke i imali ga prilike testirati. Novi Sempron podržava sve tehnologije koje su implementirane u starijeg mu brata Athlona 64, tako da je to procesor koji podržava 64 bitne instrukcije, HyperTransport sabirnicu na 1 GHz, 128 bitni dual-channel memorijski kontroler, NX bit te Cool’n’Quiet za stotinjak dolara. Jedine razlike naspram Athlona 64 je manja količina cachea (128 kB ili 256 kB – ovisno o modelu), te manja potrošnja, koja iznosi 62 watta. Procesor je prema testovima nešto sporiji od A64 što je i za očekivati zbog male količine L2 cache memorije. Sve u svemu, AMD je uspio približiti 939 platforme ljudima koji ne planiraju potrošiti previše novaca za svoje konfiguracije, a željeli bi ostati u korak s novim tehnologijama.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 4 sata

Koji mobitel kupiti? - 2. dio

Objavljeno prije 5 sati

P: Razne PC i serverske komponente, Laptope, Dijelove za laptope...

Objavljeno prije 5 sati

Youtube premium

Objavljeno prije 6 sati

Lenovo ThinkPad kutak

Objavljeno prije 6 sati

Automobili

Novosti

Subnautica 2 dolazi u 2025.

Subnautica 2 dolazi na Xbox Game Preview 2025. godine i bit će dostupna na Xbox Game Passu prvog dana, objavio je Unknown Worlds Entertainment u četvrtak tijekom listopadskog Xbox Partner Preview-a. Iako je nadolazeća igra preživljavanja, k... Pročitaj više

Phasmophobia dolazi na konzole

Phasmophobia, uspješna kooperativna igra lova na duhove koja je u ranom pristupu od 2020. godine, dolazi na konzole. Stići će na PlayStation 5 i Xbox Series X/S 29. listopada, točno na vrijeme za Noć vještica. Objavljena na PC-u 2020., Phas... Pročitaj više

Asus ROG Thor III napajanje

Asus je najavio svoju seriju ROG Thor III napajanja, dizajniranu posebno za gamere i entuzijaste koji zahtijevaju najviše od svojih sustava, možda kako bi zaradili mjesto među najboljim PSU-ovima na tržištu. Zvijezda ove nove serije je vode... Pročitaj više

U budućnosti bi novi GPU-i mogli imati do 48 GB VRAM-a

Samsung je upravo najavio razvoj prve 24Gb GDDR7 memorije koja će jednog dana biti prisutna u nekim od najboljih grafičkih kartica. Kao prvi u industriji, novi DRAM donosi ogromna poboljšanja u kapacitetu i performansama. S ovim novim memor... Pročitaj više

Kraj AMD Ryzen 7 5800X3D CPU-a

Ryzen 7 5800X3D je legendaran CPU, i dalje je jedan od najboljih procesora na tržištu nekoliko godina nakon njegovog izdanja. No, izgleda da procesor konačno dolazi do svog kraja. U AMD-u nije ništa službeno rečeno, ali PCGamesHardware je o... Pročitaj više

Sve novosti