VIA K8M890

Datum objave 22.10.2005 - Igor Vujević

VIA K8M890

VIA K8M890

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/k8m_890_main_1.jpg">
VIA je službeno predstavila svoj novi chipset, namijenjen AMD Athlnon 64&Sempron procesorima (single i dual core). Posebnost chipseta je integrirana S3 DeltaChrome IGP grafika, s podrškom za Direct X 9.0 i PixelShader 2.0. Osim toga, chipset je sposoban pružiti podršku za x16 PCI-e port, a njegov južni partner (VIA VT8251) integrira GBLAN, 6 PCI utora, 4 SATA II (RAID) i 2 PATA kanala, kao i standardnu podršku za USB, zvuk i integrirani modem. Iako ovo rješenje ne predstavlja vrh ponude za AMD platformu, ne treba sumnjati da će ove specifikacije predstavljati solidno rješenje za jeftinu i pouzdanu platformu.
Više... Vaš Komentar Top
Lenovo ThinkCentre E50

Datum objave 22.10.2005

Lenovo ThinkCentre E50

Lenovo (IBM) je predstavio novu liniju stolnih računala, namijenjenih u prvom redu poslovnim korisnicima koji traže jednostavnost i pouzdanost. Dopadljivog dizajna, opremljeni s Intel® 915GV Chipsetom s GMA 900 grafikom i SIS® 661FX Chipsetom, dostupni su u verzijama s Pentium 4 ili Celeron D procesorima. Naglasak na kvaliteti i pouzdanosti dodatno je istaknut odličnim IBM softverom Rescue and Recovery, koji jednostavno i brzo može riješiti većinu problema koji nastaju u svakodnevnom radu. Dizajnom i kvalitetom ova serija predstavlja odlično rješenje za poslovne korisnike, koje bi svatko poželio u svome uredu.
Više... Vaš Komentar Top
ECDL nagradio udrugu Mreža

Datum objave 21.10.2005

ECDL nagradio udrugu Mreža

Jučer je u prostorijama Hrvatske gospodarske komore nacionalni nositelj ECDL licence, Hrvatski informatički zbor, predstavio priznanje koje je ECDL fondacija dodijelila udruzi Mreža za širenje informatičke pismenostu u Hrvatskoj.
Na konferenciji za novinare govorili su Mr. Marijan Frković, nacionalni koordinator za ECDL koji je prezentirao trenutno stanje ECDL programa u svijetu i u Hrvatskoj, te predsjednica udruge Mreža, Ana Roglić – Milovac koja je predstavila dosadašnji rad udruge Mreža.

Udruga Mreža od 2002. godine provodi niz projekata ECDL edukacije s ciljanim skupinama kao što su: nezaposleni, nezaposlene žene starije od 40 godina, hrvatski branitelji liječeni od PTSP-a, ovisnici o drogama u procesu rehabilitacije i resocijalizacije, te osobe s posebnim potrebama – slijepi i slabovidni. Jedan od najznačajnijih prijekata udruge Mreža, koji se provodi već 2 godine, je "ECDL-om do posla" koji sufinacira grad Zagreb. U projektu je do danas 1000 nezaposlenih zagrepčana steklo ECDL start diplome i zaposlilo se zahvaljujući toj diplomi i stečenim znanjima. Upravo za ovaj projekt je Hrvatski informatički zbor kandidirao udrugu Mreža za DIGITAL LITERACY AWARD, ECDL Fondacije.

Odluku o dodjeli nagrade jednoglasno je donijela nezavisna ekspertna skupina, u sastavu: Don E. Demeter, Predsjednik i izvršni direktor Američkog liječničkog informatičkog udruženja; profesorica Jane Dufborg, veleposlanica, Švedska stalna misija i posebna ITC savjetnica pri UN-u; te Kurt Gladh, bivši predsjednik i direktor Uprave Zaklade ECDL i bivši izvršni direktor ECDL-a Švedska.

Više... Vaš Komentar Top
Fujitsu Opteron serveri

Datum objave 21.10.2005

Fujitsu Opteron serveri

AMD sve više preuzima dio tržišta servera, na kojem je do sada suvereno vladao Intel. Tvrtka Fujitsu tako je objavila vijest da uskoro namjerava predstaviti dva servera bazirana na AMD dual-core Opteron procesorima, Primergy RX220 rack i Primergy BX630 blade box. Trenutno se u ponudi ove kompanije mogu pronaći samo sistemi bazirani na Intelovim Xeon, Itanium i Sparc procesorima, pa je ovim potezom Fujitsua jedini veliki igrač na polju servera bez AMD ponude ostao Dell, koji i dalje ostaje vjeran samo Intelu.
Više... Vaš Komentar Top
DDR2 800MHz roundup

Datum objave 21.10.2005

DDR2 800MHz roundup

Svojim prvim pojavljivanjem DDR2 memorija i nije naišla na veliko oduševljenje među korisnicima, ponajviše zahvaljujući dosta labavim latencijama i višoj cijeni od DDR1 memorije. Sada, nakon više od godinu dana na tržištu ova memorija ima što ponuditi korisnicima Intelove platforme za S775 procesore. Na ovom testu A-DATA, Kingston i Mushkin ponudili su svoje memorije brzine 800MHz, pokušavajući dokazati da ova vrsta memorije ima dobru budućnost. Kao najbrži moduli pokazali su se oni iz Mushkina, postižući brzinu od 1042MHz pri postavkama 5-5-5-15, a ocjenu najbolje kupnje odnosi A-DATA.
Više... Vaš Komentar Top
Socket775>S479 adapter

Datum objave 21.10.2005

Socket775>S479 adapter

Iako se ECS ne može nadmetati po kvaliteti s nekim razvikanijim proizvođačima, njihove stalne inovacije na području matičnih ploča izazivaju pažnju. Nakon predstavljanja matične ploče PF88 za Intelove procesore na Socketu 775, ponudili su tržištu i odgovarajući adapter. Ovaj dodatak ima integrirani SiS649 norh bridge, dva utora za DDR400 memoriju i S479 ležište, omogućavajući udomljavanje Pentium M procesora. Sama PF88 ploča ima kombinaciju SiS656/965 chipseta, dva PCI-e x16 i jedan PCI-e x1 utor, a omogućava spajanje do šest SATA II uređaja. Ova solidna matična ploča s ovim dodatkom sigurno zaslužuje pažnju, bez obzira na ime proizvođača.
Više... Vaš Komentar Top
Budućnost grafičkih kartica

Datum objave 21.10.2005

Budućnost grafičkih kartica

Iz obje kompanije koje se bore za sam vrh u grafičkoj industriji dolaze naznake o konceptualnim promjenama u sljedećim generacijama grafičkih kartica. ATI tako spominje upotrebu tzv. flip-chip kućišta za grafičke kartice, gdje sam grafički chip nije čvrsto fiksiran na PCB-u, što omogućava njegovu laku zamjenu. Nije još potpuno jasno što ATI namjerava s ovakvim konceptom, ali s obzirom da i suparnička kompanija najavljuje slično rješenje očito je da se nešto kuha na tom području. Osim toga, nove generacije R580 chipa kao i postojeća R520 jezgra u sebi već imaju podršku za razne tipove memorije, pa čak i za one koje još nisu aktualne (GDDR4). ATI isto tako, prema njihovim navodima sprema odgovor na Ageia skalarni matematički procesor, za koji već postoji podrška u aktualnoj jezgri (R520). U cijeloj ovoj priči nVidia ima malo drugačiji pristup, pa tvrda da će njihove slijedeće generacije G72 i G73 jezgri biti potpuno kompatibilne s postojećim utorima za NV40 i NV43 kartice. To bi u praksi trebalo značiti jako brzu adaptaciju postojećih proizvodnih procesa za nove grafičke jezgre. Druge naznake daju naslutiti o pokušajima nVidie da konstruira novi utor na matičnoj ploči, sličan onome za glavni procesor. Naravno, ovakvo rješenje za sobom povlači velike probleme po pitanju funkcioniranja memorijskog sučelja, kao i njegovog utjecaja na performanse. Kojim god putem krenule ove dvije kompanije, u skoroj budućnosti nas vjerojatno očekuju velike promjene u izgledu i funkcioniranju ovih vitalnih dijelova modernih računala.

Više... Vaš Komentar Top
DFI LANParty UT RDX200

Datum objave 20.10.2005

DFI LANParty UT RDX200

U maloj poplavi novih ploča u zadnje vrijeme, jedno ime iskače iz gomile. Naravno, DFI je opet tu-s novom zvjerkom. Ne samo da je DFI (opet) izbacio ploču koju bi svatko poželio, nego je i prvi koji je pokazao gotov primjerak ATI CrossFire ploče spremne za bitku. AMD porcesor S939, kombinacija ATI RD480/SB450 chipseta, Azalia HD Audio, 8 SATA konektora, dual GBLAN i BIOS koji tjera suze na oči. AMD specifikacije memorijskog kontrloera ne dozvoljava upotrebu 4 modula u 1T režimu rada. Tj. nije dozvoljavao dok se Oscar Wu (inženjer legendarne nForce4 serije ploča) nije pozabavio time. Ovo je prva ploča koja to izvodi s lakoćom, čak ima i mali porast performansi u odnosu na dva modula. CAS 1.5-isto tako jedna od težih misija, na ovoj ploči veselo svjetluca u BIOS-u. Jedina zamjerka ide na, sada već pomalo zastarjeli SB450 chip. Nedostatak SATA II, NCQ-a i slabije performanse USB-a neke su stvari koje se mogu progledati kroz prste ovoj odličnoj ploči.
Više... Vaš Komentar Top
AMD Socket M2

Datum objave 20.10.2005

AMD Socket M2

Proces integracije DDR2 memorije u AMD procesore trebao bi zaživjeti s novom generacijom procesora na tzv. Socketu M2. Novi utor bi trebao udomljavati procesor s 940 pinova, koji bi u sebi imao integrirani DDR2-667MHz memorijski kontroler. S raznih strana kruže informacije kao su prvi primjerci već stigli u neke labove na testiranja, a spominju se brzine od 2.4 do 2.6GHz. Kao i dosadašnji procesori iz ove kompanije nova generacija procesora ne mijenja svoj izgled-pinovi su još uvijek na procesoru. S obzirom na to i na već postojeću integraciju memorijskog kontrolera u trenutnim procesorima, radi se samo o implementaciji DDR2 memorije, bez nekih velikih revizija u samoj jezgri. Nedavno otvorena FAB36 tvornica bi trebala donijeti relativno skori prelazak s 90nm proizvodnog procesa na 65nm, omogućavajući AMD-u integraciju nekih novih ekstenzija na postojeću jezgru. U prvom planu su vjerojatno nove instrukcije za SSE, što bi trebalo donijeti ubrzanja nekih 3D aplikacija, kao i pojavljivanje multi-core arhitekture (2, 4 i 8 jezgri po chipu). Pomalo iznenađuje činjenica da se AMD roadmap s novim tehnologijama i imenima procesora još nije pojavio, što neki tumače s mogućim problemima s prelaskom na novu tehnologiju proizvodnog procesa. Bez obzira na to, borba za vrh između AMD-a i Intela se nastavlja u žestokom ritmu.
Više... Vaš Komentar Top
ASUS EAX1800XL

Datum objave 20.10.2005

ASUS EAX1800XL

Nakon dugo čekanja i neizvjesnosti, prvi primjerci nove generacije ATI grafičkih kartica stidljivo ulaze na tržište. ASUS-ov primjerak X1800XL grafičke kartice opremljen je s 256MB GDD3 memorije na 500MHz, na koliko radi i sama jezgra. Kombinacijom nove Utlra-thread 3D arhitekture i Avivo tehnologije ova kartica je sposobna zadovoljiti sve potrebe korisnika, bilo da je riječ o igrama ili multimedijalnoj primjeni. Kartica je u potpunosti CrossFire kompatibilna, omogućavajući korisniku lakšu nadogradnju u budućnosti. Oprema koja dolazi uz ovu karticu je standardno bogata, u paketu su prisutni svi dodatni kablovi, adapteri i softver iz ASUS-ove produkcije. Kartica bi se trebala pojaviti u prodaji uskoro, po još nepoznatoj cijeni.
Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 22 minute

Call of Duty 4: Modern Warfare

Objavljeno prije 24 minute

3D printeri

Objavljeno prije 32 minute

Android aplikacije

Objavljeno prije 42 minute

Assetto Corsa EVO

Objavljeno prije 45 minuta

M.2 NVMe SSD - specifikacije, pitanja, rasprava, review, firmware update,...

Novosti

Subnautica 2 dolazi u 2025.

Subnautica 2 dolazi na Xbox Game Preview 2025. godine i bit će dostupna na Xbox Game Passu prvog dana, objavio je Unknown Worlds Entertainment u četvrtak tijekom listopadskog Xbox Partner Preview-a. Iako je nadolazeća igra preživljavanja, k... Pročitaj više

Phasmophobia dolazi na konzole

Phasmophobia, uspješna kooperativna igra lova na duhove koja je u ranom pristupu od 2020. godine, dolazi na konzole. Stići će na PlayStation 5 i Xbox Series X/S 29. listopada, točno na vrijeme za Noć vještica. Objavljena na PC-u 2020., Phas... Pročitaj više

Asus ROG Thor III napajanje

Asus je najavio svoju seriju ROG Thor III napajanja, dizajniranu posebno za gamere i entuzijaste koji zahtijevaju najviše od svojih sustava, možda kako bi zaradili mjesto među najboljim PSU-ovima na tržištu. Zvijezda ove nove serije je vode... Pročitaj više

U budućnosti bi novi GPU-i mogli imati do 48 GB VRAM-a

Samsung je upravo najavio razvoj prve 24Gb GDDR7 memorije koja će jednog dana biti prisutna u nekim od najboljih grafičkih kartica. Kao prvi u industriji, novi DRAM donosi ogromna poboljšanja u kapacitetu i performansama. S ovim novim memor... Pročitaj više

Kraj AMD Ryzen 7 5800X3D CPU-a

Ryzen 7 5800X3D je legendaran CPU, i dalje je jedan od najboljih procesora na tržištu nekoliko godina nakon njegovog izdanja. No, izgleda da procesor konačno dolazi do svog kraja. U AMD-u nije ništa službeno rečeno, ali PCGamesHardware je o... Pročitaj više

Sve novosti