6 verzija Viste

Datum objave 20.02.2006 - Krešimir Matanović

6 verzija Viste

6 verzija Viste

Microsoft, kako se čini planira izdati šest različitih verzija svog novog operativnog sistema – Windows Viste. Osim ovih šest, biti će i dvije prilagođene za europsko tržište, tj. dolaziti će bez Windows Media Playera po naredbi Europske antitrust regulative. Ukupnih osam verzija će nositi sljedeća imena: Windows Starter 2007, Windows Vista Enterprise, Windows Vista Home Basic, Windows Vista Home Premium, Windows Vista Ultimate, Windows Vista Business, Windows Vista Home Basic N i Windows Vista Business N ( zadnje dvije “N” verzije su za Europsko tržište). Microsoftovci su razmišljali ili još razmišljaju o još ponekim verzijama Viste (kao recimo o Windows Vista Enterprise Edition, koji bi se nudili samo korisnicima u Software Assurance programu), a do izlaska ove vijesti na Microsoft Watchu nisu se izjasnili da li je ova lista i konačna.

Više... Vaš Komentar Top
Pad cijene Opterona

Datum objave 20.02.2006

Pad cijene Opterona

Ovaj tjedan AMD je snizio cijene Opteron procesorima. Dvojezgreni Opteron 280 pojeftinio je 34%, te mu je cijena pala sa 1.299 na 851 USD.
Četverojezgreni Opteron 880 doživio je pad cijene sa 2.649 na 1.514 USD (pad za čak 43%). Navedene cijene su veleprodajne i vrijede za narudžbe veće od 1.000 komada.
Ovaj pad cijene bio je očekivan najavom novog AM2 socketa, a
sredinom godine AMD namjerava uvesti podršku za DDR2 memoriju Opteron procesorima.

News by : Mario Biličić

Više... Vaš Komentar Top
Logitec predstavlja prvu 12x DVD-RAM pržilicu

Datum objave 19.02.2006

Logitec predstavlja prvu 12x DVD-RAM pržilicu

Japanski Logitec predstavlja prvi eksterni optički uređaj koji snima DVD-RAM brzinom 12x, DVD+ ili -DL na 8x i DVD+/-R na 16x. Eksterni DVD-RAM je proizveden u suradnji sa Panasonic-om. Prema izvorima, Logitec planira izdati dvije verzije. Prva verzija LDR-MA16FU2/WM dolazi sa dual USB 2.0 i Ferewire sučeljem i biti će kompatibilna sa Windows i MAC OS X operativnim sustavima. USB 2.0 verzija uređaja LDR-MA16U2 biti će isto dostupna u Japanu istovremeno kao i prva verzija uređaja krajem ožujka. Cijene prvog uređaja će biti oko 139$, dok će “slabiji” USB koštati oko 121$.

News by: Velimir Komerički

Više... Vaš Komentar Top
Tuniq Tower 120 hladnjak

Datum objave 18.02.2006

Tuniq Tower 120 hladnjak

Zaboravite na Zalman, Thermaltake, Ninja i ostale hladnjake – novi kralj je na pomolu i dolazi u velikom stilu. Tuniq je baziran na istoj heatpipe tehnologiji kao i ostali slični proizvodi, koristi 120mm ventilator s brzinom vrtnje od 1000-2000 okr/min i kompatibilan je s Socketima 478, 754, 939, 940 i LGA775. Konstrukcijski ovaj hladnjak nema prednosti nad ostalim rivalima ali maksimalno iskorištava sve prednosti ove tehnologije i pruža zamjetno bolje rezultate od konkurencije.
Više... Vaš Komentar Top
Matrox Millenium G550 LP PCI-e

Datum objave 18.02.2006

Matrox Millenium G550 LP PCI-e

Kompanija Matrox predstavila je svoju novu grafičku karticu s jednom zanimljivom karakteristikom. Ova grafička kartica namijenjena je PCI-e x1 utoru i nudi dual monitor podršku, pasivno hlađenje i low profile dizajn pa svoju primjenu može pronaći u raznovrsnim konfiguracijama. Osim ovih karakteristika, Matrox nudi i podršku za Open-source operativne sisteme bazirane na Linux/Unix jezgri.
Više... Vaš Komentar Top
Nintendo DS lite

Datum objave 18.02.2006

Nintendo DS lite

Nintendo je predstavio manju verziju svoje DS konzole upotpunjenu s nekim servisima koji bi mogli biti zanimljivi korisnicima s malo većim apetitima od pukog igranja. Nintendo tako planira predstaviti browser Operu za ovu konzolu, s kojim bi korisnici dobili pristup mreži svih mreža. Možda i zanimljiviji detalj je i najava implementacije digitalnog TV tunera pa bi tako ova mini konzola postala prava multimedijalna igračka sposobna i za malo više zabave od samog igranja.
Više... Vaš Komentar Top
Prve slike AM2 matične ploče

Datum objave 18.02.2006

Prve slike AM2 matične ploče

MSI je požurio i prvi se pohvalio s gotovim produkcijskim primjerkom svoje matične ploče namijenjene za novi procesorski utor AMD procesora – AM2. MSI K9N Platinium je zasnovana oko nVidia MCP55P SLI chipseta, dolazi s četiri utora za DDR2 memoriju, 2 PCI-e x16 i 2 PCI-e x1 utora, kao i s ostalim standardnim karakteristikama današnjih ploča (IDE i SATA kanali, LAN, FW i USB). Ovo će vjerojatno biti prva ploča na kojoj će biti predstavljeni novi procesori na Computex-u, kada je i službeno predstavljanje Socketa AM2.
Više... Vaš Komentar Top
X1900 XTX/XT test

Datum objave 18.02.2006

X1900 XTX/XT test

ATI-jeva X1900 serija grafičkih kartica i dalje izaziva pozornost pa se Anandtech bacio na posao i usporedio pet različitih modela i proizvođača. XT i XTX modeli od HIS-a, Sapphire-a, GeCube-a i Power Color-a ukrstili su svoje Shader procesore, opremu i performanse. Cijela X1900 serija se razlikuje samo po taktovima (XT 325/725 i XTX 650/775) pa je fokus testa prebačen na mogućnost podizanja radnih taktova slabijih XT modela i dostizanja performansi XTX kraljeva. Osim ovoga, uspoređena je i oprema koja se isporučuje uz pojedine modele, hlađenje i ostale karakteristike pa ako ste u potrazi za novom grafičkom karticom svakako pročitajte članak.
Više... Vaš Komentar Top
Corsair  667MHz DDR2 SO-DIMM

Datum objave 16.02.2006

Corsair 667MHz DDR2 SO-DIMM

Corsair je ovaj vikend lansirao novog predstavnika svoje ValueSelect serije memorija, a ovoga puta se radi o DDR2 modulima namijenjenima za prijenosna računala s Core Duo i Solo procesorima. 200-pin moduli dolaze u kapacitetima od 512MB ili 1GB, radni napon iznosi 1.8V i prema riječima kompanije, moguće ih je kupiti odmah nakon predstavljanja. Druge firme, kao Crucial i Kingston već isporučuju DDR2 667 module pa se ovoj karavani pridružuje i Corsair, kompanija čiji je glavni fokus do sada bio na vrhunskim modelima paprene cijene, a s ovim potezom uključuje se u utrku proizvođača DDR2 memorija za prijenosna računala.
Više... Vaš Komentar Top
R590 kao X1800 GTO

Datum objave 16.02.2006

R590 kao X1800 GTO

Prema nekim informacijama ATI bi uskoro trebao predstaviti Radeon X1800GTO, model koji bi trebao biti zasnovan na X1900 jezgri s nešto nižim taktovima, upola manje memorije (256MB) i zakinutim za neke funkcije koje ima jači brat.Osim toga, ATI bi trebao predstaviti i X1900 modele s 256MB memorije kako bi se mogao natjecati s glavnim konkurentom po pitanju cijene i performansi u toj tržišnoj kategoriji.

Na žestok ritam koji ATI forsira od izlaska X1900 serije nVidia za sada odgovara samo reinkarnacijama pojedinih modela za AGP platformu, što razveseljava korisnike kojima je ona još uvijek aktualna ali ne pruža odgovor na otvoreno bacanje rukavice u lice od strane ATI-ja. Kada se napokon i pojavi nova 7900 serija, ATI već spremno čeka s 80nm R600 jezgrom koju, za sada, planira predstaviti u drugoj polovici godine…

Više... Vaš Komentar Top

Novosti

Što sve mogu prijenosna računala s umjetnom inteligencijom?

Vjerojatno ste primijetili kako se odnedavno mnogo priča o prijenosnim računalima s umjetnom inteligencijom (AI), ali znate li što to točno znači i koje su njihove prednosti? Što je to prijenosno računalo s umjetnom inteligencijom (AI)? Pri... Pročitaj više

Jesenska rasprodaja softvera: Platite 27,25 € za doživotnu licencu Officea 2021 Professional Plus!

Microsoft Office Professional Plus 2021 uključuje sve klasične i bitne Microsoftove ponude, uključujući Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote, Publisher, Access i Teams. Na Godeal24 jesenskoj rasprodaji, kupite ključ za Office 2021 Pro... Pročitaj više

HTC najavljuje novi VR headset

HTC je najavio Vive Focus Vision, novi VR headset koji se nadovezuje na Vive Focus 3 s funkcijama poput passthrough prikaza u boji i boljom podrškom za povezivanje s PC-om. Focus Vision košta 1.229 eura i dostupan je za prednarudžbe do 17.... Pročitaj više

30. godišnjica Play Stationa

PlayStation je već najavio da planira razne objave i iznenađenja za svoju 30. godišnjicu, a u četvrtak su otkrili kolekciju konzola i dodataka posebnog izdanja koja budi uspomene. Tvrtka prodaje dva paketa: PlayStation 5 Digital Edition s 1... Pročitaj više

Krađa lozinki u Google Chromeu

Hakeri kradu lozinke s Google računa u Chromeu, a to se može dogoditi i sa službene Google stranice za prijavu. Alat koji se koristi zove se AutoIt Credential Flusher, a otkrili su ga istraživači iz OALabs-a. Napad vas zaključava na stranic... Pročitaj više

Sve novosti