PowerColor X1300 HyperMemory™ 2

Datum objave 22.02.2006 - Krešimir Matanović

PowerColor X1300 HyperMemory™ 2

PowerColor X1300 HyperMemory™ 2

Kako sami u PowerColoru kažu ovo je savršena entry-level kartica jer podržava sve nove 3D grafičke standarde i video tehnologije, a cijenom je izuzetno povoljna. GPU je napravljen u 90nm tehnologiji, radi na 450MHz, a proizvođač tvrdi kako se može overclockirati na 600MHz. DDR2 memorije na kartici ima 128MB i radi na 400MHz. HyperMemory2 tehnologija joj omogućava adresiranje do 384MB sistemske memorije tako da je u konačnici za grafičke potrebe moguće imati do 512MB. GPU podržava DirectX 9.0c, Open GL 2.0 i Shader Model 3.0 za 3d grafiku, a AVIVO engine podržava formate MPEG-2, MPEG-4, DivX, WMV9, VC-1, H.264 i HD za video kodiranje i dekodiranje. Zanimljivo je i da kartica ima podršku za CrossFire tako da ih je moguće upogoniti dvije u jednom sistemu.  
Više... Vaš Komentar Top
IBM razvija 30nm litografiju

Datum objave 21.02.2006

IBM razvija 30nm litografiju

IBM je najavio novu tehnologiju kojom će se moći napraviti 30nm integrirani sklopovi. Razvili su 193nm duboku-ultraljubičastu optičku litografiju (DUV litography) kojom će se “printati” integrirani krugovi širine 29.9nm. Za usporedbu Intel danas koristi 65nm proces, a AMD je još na 90nm. IBM-ov napor u daljnjem razvijanju DUV litografije će uštedjeti industriji velike količine novaca i dati još oko 7 godina prostora razvoja procesora na ovoj tehnologiji. Alternativni pravci proizvodnje procesora su znatno skuplji, no razvijaju se i u upotrebu će ući nakon što se u potpunosti iscrpe mogućnosti DUV tehnologije.

Više... Vaš Komentar Top
Play Station 3

Datum objave 21.02.2006

Play Station 3

Jedan od vodećih šefova Sonya za Aziju, Tetsuhiko Yasuda, je nedavno izjavio za novine da Sony vrlo brzo namjerava izbaciti na tržište treću verziju jedne od najpopularnijih igraćih konzola. Iako se točan datum izlaska Play Station Trojke na tržište još ne zna, spekulira se da bi se konozola mogla naći na tržištu već krajem ožujka. No, stručnjaci smatraju kako je to malo preoptimistično s obzirom na to da je na Taipei Game Showu, koji je upravo završen, konozola nije bila sprema za igranje.
Bilo kako bilo, Sony predviđa kako će treća inačica Play Stationa, kad jednom izađe na tržište, prodajom nadmašiti svog mlađeg brata iako će joj cijena biti viša.

Više... Vaš Komentar Top
Benchmark za 64-bitne sisteme

Datum objave 20.02.2006

Benchmark za 64-bitne sisteme

SPECapc (SPEC/GPC’s Application Performance Characterization) projektna grupa (nama najviše poznata po SPECviewperf benchmarku) je izdala prvi benchmark koji može adekvatno ocijeniti performanse kako na 32-bitnim, tako i na 64-bitnim sistemima. Pro/E Wildfire 2.0 benchmark koristi kompleksan model trkaćeg automobila kako bi testirao grafikčke, CPU i I/O performanse sistema. Wildfire 2.0 je besplatan i možete ga skinuti sa Spec-ovih stranica.  
Više... Vaš Komentar Top
6 verzija Viste

Datum objave 20.02.2006

6 verzija Viste

Microsoft, kako se čini planira izdati šest različitih verzija svog novog operativnog sistema – Windows Viste. Osim ovih šest, biti će i dvije prilagođene za europsko tržište, tj. dolaziti će bez Windows Media Playera po naredbi Europske antitrust regulative. Ukupnih osam verzija će nositi sljedeća imena: Windows Starter 2007, Windows Vista Enterprise, Windows Vista Home Basic, Windows Vista Home Premium, Windows Vista Ultimate, Windows Vista Business, Windows Vista Home Basic N i Windows Vista Business N ( zadnje dvije “N” verzije su za Europsko tržište). Microsoftovci su razmišljali ili još razmišljaju o još ponekim verzijama Viste (kao recimo o Windows Vista Enterprise Edition, koji bi se nudili samo korisnicima u Software Assurance programu), a do izlaska ove vijesti na Microsoft Watchu nisu se izjasnili da li je ova lista i konačna.

Više... Vaš Komentar Top
Pad cijene Opterona

Datum objave 20.02.2006

Pad cijene Opterona

Ovaj tjedan AMD je snizio cijene Opteron procesorima. Dvojezgreni Opteron 280 pojeftinio je 34%, te mu je cijena pala sa 1.299 na 851 USD.
Četverojezgreni Opteron 880 doživio je pad cijene sa 2.649 na 1.514 USD (pad za čak 43%). Navedene cijene su veleprodajne i vrijede za narudžbe veće od 1.000 komada.
Ovaj pad cijene bio je očekivan najavom novog AM2 socketa, a
sredinom godine AMD namjerava uvesti podršku za DDR2 memoriju Opteron procesorima.

News by : Mario Biličić

Više... Vaš Komentar Top
Logitec predstavlja prvu 12x DVD-RAM pržilicu

Datum objave 19.02.2006

Logitec predstavlja prvu 12x DVD-RAM pržilicu

Japanski Logitec predstavlja prvi eksterni optički uređaj koji snima DVD-RAM brzinom 12x, DVD+ ili -DL na 8x i DVD+/-R na 16x. Eksterni DVD-RAM je proizveden u suradnji sa Panasonic-om. Prema izvorima, Logitec planira izdati dvije verzije. Prva verzija LDR-MA16FU2/WM dolazi sa dual USB 2.0 i Ferewire sučeljem i biti će kompatibilna sa Windows i MAC OS X operativnim sustavima. USB 2.0 verzija uređaja LDR-MA16U2 biti će isto dostupna u Japanu istovremeno kao i prva verzija uređaja krajem ožujka. Cijene prvog uređaja će biti oko 139$, dok će “slabiji” USB koštati oko 121$.

News by: Velimir Komerički

Više... Vaš Komentar Top
Tuniq Tower 120 hladnjak

Datum objave 18.02.2006

Tuniq Tower 120 hladnjak

Zaboravite na Zalman, Thermaltake, Ninja i ostale hladnjake – novi kralj je na pomolu i dolazi u velikom stilu. Tuniq je baziran na istoj heatpipe tehnologiji kao i ostali slični proizvodi, koristi 120mm ventilator s brzinom vrtnje od 1000-2000 okr/min i kompatibilan je s Socketima 478, 754, 939, 940 i LGA775. Konstrukcijski ovaj hladnjak nema prednosti nad ostalim rivalima ali maksimalno iskorištava sve prednosti ove tehnologije i pruža zamjetno bolje rezultate od konkurencije.
Više... Vaš Komentar Top
Matrox Millenium G550 LP PCI-e

Datum objave 18.02.2006

Matrox Millenium G550 LP PCI-e

Kompanija Matrox predstavila je svoju novu grafičku karticu s jednom zanimljivom karakteristikom. Ova grafička kartica namijenjena je PCI-e x1 utoru i nudi dual monitor podršku, pasivno hlađenje i low profile dizajn pa svoju primjenu može pronaći u raznovrsnim konfiguracijama. Osim ovih karakteristika, Matrox nudi i podršku za Open-source operativne sisteme bazirane na Linux/Unix jezgri.
Više... Vaš Komentar Top
Nintendo DS lite

Datum objave 18.02.2006

Nintendo DS lite

Nintendo je predstavio manju verziju svoje DS konzole upotpunjenu s nekim servisima koji bi mogli biti zanimljivi korisnicima s malo većim apetitima od pukog igranja. Nintendo tako planira predstaviti browser Operu za ovu konzolu, s kojim bi korisnici dobili pristup mreži svih mreža. Možda i zanimljiviji detalj je i najava implementacije digitalnog TV tunera pa bi tako ova mini konzola postala prava multimedijalna igračka sposobna i za malo više zabave od samog igranja.
Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 31 minuta

ASUS ROG Ryujin III 360 ARGB Extreme recenzija

Objavljeno prije 35 minuta

iPhone 15 Pro

Objavljeno prije 37 minuta

Preporuka stolnog HP printera

Objavljeno prije 42 minute

P : Mini PC, NUC, Mikrotik, HDD, RAM, UPS, SFP, Orico 5xSATA, ...

Objavljeno prije 49 minuta

Alibaba, AliExpress iskustva?

Novosti

Što sve mogu prijenosna računala s umjetnom inteligencijom?

Vjerojatno ste primijetili kako se odnedavno mnogo priča o prijenosnim računalima s umjetnom inteligencijom (AI), ali znate li što to točno znači i koje su njihove prednosti? Što je to prijenosno računalo s umjetnom inteligencijom (AI)? Pri... Pročitaj više

Jesenska rasprodaja softvera: Platite 27,25 € za doživotnu licencu Officea 2021 Professional Plus!

Microsoft Office Professional Plus 2021 uključuje sve klasične i bitne Microsoftove ponude, uključujući Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote, Publisher, Access i Teams. Na Godeal24 jesenskoj rasprodaji, kupite ključ za Office 2021 Pro... Pročitaj više

HTC najavljuje novi VR headset

HTC je najavio Vive Focus Vision, novi VR headset koji se nadovezuje na Vive Focus 3 s funkcijama poput passthrough prikaza u boji i boljom podrškom za povezivanje s PC-om. Focus Vision košta 1.229 eura i dostupan je za prednarudžbe do 17.... Pročitaj više

30. godišnjica Play Stationa

PlayStation je već najavio da planira razne objave i iznenađenja za svoju 30. godišnjicu, a u četvrtak su otkrili kolekciju konzola i dodataka posebnog izdanja koja budi uspomene. Tvrtka prodaje dva paketa: PlayStation 5 Digital Edition s 1... Pročitaj više

Krađa lozinki u Google Chromeu

Hakeri kradu lozinke s Google računa u Chromeu, a to se može dogoditi i sa službene Google stranice za prijavu. Alat koji se koristi zove se AutoIt Credential Flusher, a otkrili su ga istraživači iz OALabs-a. Napad vas zaključava na stranic... Pročitaj više

Sve novosti