Windows Vista kampanja

Datum objave 02.04.2006 - Igor Vujević

Windows Vista kampanja

Windows Vista kampanja

Svima nam dragi Bill je već započeo s kampanjom za svoj novi proizvod, iako je sam datum javnog predstavljanja još uvijek relativno daleko. Pomalo čudna stvar u cijeloj priči je nepostojanje službenih potvrda o minimalnim sistemskim specifikacijama i hardverskim zahtjevima za novi operativni sustav, a cijela kampanja se temelji na sloganu “Designed for Windows XP / Windows “Vista Capable”. Kako izvori navode, računala prvo moraju proći testiranje za postojeći Windows XP operativni sustav i tek nakon toga se vrši provjera CPU/GPU/RAM komponenti i kompatibilnost s novim sustavom.

Ipak, Microsoft navodi da računala koja prođu ovu provjeru neće predstavljati minimalne sistemske zahtjeve već da su ta računala “Vista podobni “. Cijela ova akcija ima za svrhu promociju novog proizvoda i predstavlja nastojanja Billa&CO da svoj novi operativni sustav proguraju na sva moguća područja primjene, slično kao i kod izlaska Windowsa XP. Prelazak na novi operativni sustav je neminovan za većinu korisnika, ostaje samo pitanje kada…

Više... Vaš Komentar Top
Tri nova mobilna Quadro FX-a

Datum objave 02.04.2006

Tri nova mobilna Quadro FX-a

nVida je lansirala tri nova Quadro FX grafička procesora namijenjenih za tržište prijenosnika. Sva tri rješenja imaju podršku za VGA/DVI/TV-out izlaze i podržavaju Shader Model 3.0, dok su ključne razlike u potrošnji i memorijskim specifikacijama.

Prvi i najslabiji (350M) ima potrošnju od svega 15W i podržava do 256MB GDDR2 memorije na radnom taktu od maksimalnih 800MHz, a glavna namjena me je pružiti zadovoljavajuću grafičku podršku za ultra lake prijenosnike. Slijedeći u nizu je GPU pod nazivom 1500M koji treba i do 45W za rad, podržava istu količinu memorije ali GDDR3 specifikacije do takta od 1GHz. Najgladniji struje je model 2500M koji može potegnuti i do 100W, a podržava do 512MB GDDR3 memorije na 1.2GHz radnom taktu. Dva jača modela koriste 256-bit sabirnicu dok je najslabiji model osuđen na 64-bit memorijsko sučelje, a njihovu implementaciju u svoje proizvode su najavili dosadašnji nVidia partneri na polju prijenosnih računala.

Više... Vaš Komentar Top
MSI P4N SLI XE

Datum objave 02.04.2006

MSI P4N SLI XE

MSI je predstavio prvu S775 matičnu ploču koja je zasnovana oko nVida nForce4 SLI XE chipseta, koji podržava punih x16 PCI-e linija ali radi u x8 modu ako se koriste dvije grafičke kartice. P4N SLI XE nudi 1066MHz FSB-a, četiri DIMM utora do ukupno 4GB DDR2-667 memorije, četiri SATA II kanala i uobičajene GB LAN i 8ch audio. MSI je i ovu ploču opremio s CoreCell alatkom za overclocking i fino podešavanje sistema, kao i Communication PCI utorom. Ovaj utor može raditi kao klasično PCI mjesto za proširenje ili kao 802.11 b/g bežična mrežna kartica i Bluetooth konektor, a za ovu radnju je potrebna dodatna MSI dual-band mrežna kartica.
Više... Vaš Komentar Top
BitDefender&Antispyware

Datum objave 31.03.2006

BitDefender&Antispyware

Tvorci BitDefender-a, poznatog antivirusnog alata, priuštili su svom produktu nadogradnju u obliku antispyware komponente, koja bi trebala povećati razinu sigurnosti korisnika prilikom pregledavanja i preuzimanja on-line sadržaja. Spyware je postao vrlo čest gost raznih računala manje upućenih korisnika, uzrokujući razne probleme i poteškoće ponekad jednake onima kao kod inficiranja računala raznim oblicima virusa i sličnih napasti. Detalji oko vrste enginea ove komponente nisu objavljeni pa ostaje nepoznato radi li se o uratku iz vlastite kuće ili o otkupljenoj licenci nekog od proizvođača s više iskustva na ovom polju. Antispyware dodatak je dostupan u BitDefender Standard i Profesional Plus verzijama ovog antivirusnog programa.
Više... Vaš Komentar Top
Podivljala 7900GT

Datum objave 31.03.2006

Podivljala 7900GT

VR-Zone se odlučio malo poigrati s GeForce 7900GT grafičkom karticom, trenutno kraljem srednjeg tržišnog segmenta zbog svog omjera cijene i performansi. Prvo su joj priuštili lagani redizajn tvorničkog hlađenja upotrebom pasivnog hladnjaka s centralnog procesora, potpomognutim s 120mm ventilatorom. S ovako sređenim hlađenjem krenuli su u dizanje napona na grafičkoj jezgri i memoriji i dobili izvrsne rezultate. Krajnji rezultat ovog eksperimenta je napon memorije od 2.2v, GPU-a od 1.7v što je rezultiralo frekvencijama od 800MHz (GPU) i 1063MHz (memorija) – što je izraženo u postocima overclocking od čak 80%!

Samo za primjer, ovako ubrzana kartica u kombinaciji s FX-60 procesorom je postigla preko 7000 bodova u 3D Marku 06. Modificirano hlađenje je uspijevalo održavati temperaturu kartice između 40-45°C, što sve skupa ovoj kartici podiže vrijednost i dodatno učvršćuje njezinu poziciju kao kralja klase.

Više... Vaš Komentar Top
Intercooler 360

Datum objave 31.03.2006

Intercooler 360

I dok nasljednik PS2 konzole sad već podosta kasni sa svojim pojavljivanjem na tržište, Xbox 360 zajednica se sve više širi i svakim danom privlači sve veći broj korisnika. Ovu situaciju pokušavaju iskoristiti razni proizvođači dodane opreme za ovu konzolu pa se na tržištu pojavljuje sve veći broj dodataka, manje ili više korisnih i upotrebljivih. Jedan od zadnjih u nizu je i ovaj vanjski hladnjak za Xbox, koji se na jednostavan način priključi na zadnji dio konzole i prema tvrdnjama proizvođača smanjuje temperaturu i do 10°C. Koliko je ova stvarčica potrebna ili ne prosudite sami, ali sudeći prema cijeni od samo 20$ Intercooler 360 će lako pronaći svoj put do krajnjih korisnika.
Više... Vaš Komentar Top
Zalman HD160

Datum objave 30.03.2006

Zalman HD160

Razni modeli popularnih HTPC kućišta nisu mogli proći bez Zalman-ovog predstavnika u ovoj kategoriji, a HD160 dokazuje da Zalman zna svoj posao. Ozbiljnog izgleda i pozamašnih dimenzija u stanju je progutati full size matične ploče ATX i mATX formata, dodatne kartice pune visine, ima mjesta za 5 x 3.5“ i 1 x 5.25“ uređaje, a za hlađenje se brinu dva 80mm ventilatora na stražnjoj strani. U unutrašnjosti Zalman potvrđuje svoju reputaciju kvalitetnog proizvođača, od gumenih umetaka za smanjenje vibracija do odličnog rasporeda za ugodnu klimu – sve ostavlja izvrstan dojam. Kućište dolazi u dvije boje, opremljeno je daljinskim upravljačem, 17 in 1 Card reader-om i hrpom lako dostupnih USB, FW i audio priključaka. Još jedan odlično obavljen posao od vrhunskog proizvođača jedino može pokvariti visoka cijena koja se i podrazumijeva za uređaj ove klase – 300$ nikoga ne može ostaviti ravnodušnim…
Više... Vaš Komentar Top
WD Passport Pocket Drive

Datum objave 30.03.2006

WD Passport Pocket Drive

Cijenom po MB višestruko jeftiniji od klasičnih USB stickova, vrlo praktični, minijaturnih dimenzija i privlačnog dizajna, 1“ prijenosni tvrdi diskovi sve više uzimaju dio tržišnog kolača. WD se, kao jedan od vodećih proizvođača diskova, uključio u ovaj tržišni segment sa svojim Pocket Drive-om od 6GB, koji posjeduje zanimljiv i vrlo praktičan rotirajući USB mehanizam za priključivanje na računalo. Brzina od 3600 okr/min je sasvim dovoljna za ove uređaje, 2 MB cache-a bez problema omogućavaju nesmetan protok podataka, a minijaturno i čvrsto kućište štiti sam mehanizam od oštećenja. Cijena ovog uređaja je 130$, što je osjetno jeftinije ako ga usporedimo s USB memorijama i u obzir uzmemo kapacitet od 6GB koji je odličan za uređaje ovog reda veličine.
Više... Vaš Komentar Top
Intel Kentsfield

Datum objave 29.03.2006

Intel Kentsfield

Dvije godine nakon pojavljivanja prvog desktop x86 dual-core procesora na tržište bi trebali stići i prvi primjerci quad-core procesora. Intel je već najavio svoje Kentsfield procesore s četiri jezgre u prvom kvartalu slijedeće godine, dok bi njegov suparnik AMD negdje u isto vrijeme trebao predstaviti i svoju K8L seriju za koju se pretpostavlja da pripada quad-core društvu. Nagađanja oko dvije Conroe jezgre unutar jednog Kentsfield procesora bi se mogle pokazati točnima, a sudeći prema prvim testovima Conroe procesora očekuje nas zanimljiv četveroglavi primjerak istoga. Krajem ove godine Intel bi mogao uvesti na tržište i quad-core serverske procesore (Clovertown), a pojavljivanje novog operativnog sustava (Windows Vista) bi definitivno označilo početak uvođenja četveroglavih procesora na komercijalno tržište.
Više... Vaš Komentar Top
FX-60 na 3.6GHz

Datum objave 29.03.2006

FX-60 na 3.6GHz

Par zaigranih spodoba s AMD Zone-a uz pomoć Prometeia sistema za hlađenje uspjeli su natjerati primjerak FX-60 procesora na mizernih 3.6GHz. Za ovaj pothvat je bilo dovoljan napon jezgre od 1.65V, a performanse ovako ubrzanog procesora možemo samo zamisliti. Zanimljiva je činjenica da s malo boljim standardnim hlađenjem skoro svaki primjerak FX-60 procesora ide bez problema na 3GHz, a jedina prepreka za neprospavane noći i obaranje brzinskih rekorda je njegova paprena cijena.
Više... Vaš Komentar Top

Novosti

Zašto je brzina bitna kada birate VPN pružaoca usluga?

Brzina je najbitniji faktor kada birate pružaoca VPN usluga. Zašto je tome tako? Veza koja je usporena dovodi do lošeg korisničkog iskustva. Ako streamate 4K sadržaj primjerice, te imate lošu VPN uslugu može doći do zastajkivanja, usporenja... Pročitaj više

Nestašice i visoke cijene RTX 4090 GPU-a

Nema sumnje da je RTX 4090 jedna od najboljih grafičkih kartica na tržištu, no sada bi mogla biti posljednja prilika za kupnju. Prema članovima foruma Board Channels (preko VideoCardza), Nvidia je ukinula ovu grafičku karticu i prestat će i... Pročitaj više

Windows 11 može koristiti AI kako bi odgovarao na poruke

Microsoft je počeo uvoditi korisnu značajku Predloženih odgovora u aplikaciji Phone Link koja korisnicima daje AI-predložene tekstualne odgovore za brzi odgovor na njihove poruke, kako je softverski gigant naveo u blog objavi. Nova značajka... Pročitaj više

Snaga Qualcomm čipa: Nadilazi Snapdragon liniju, istražuje računala, sljedeća stanica je RISC-V

Qualcomm je globalno poznat po svojim čipovima za mobilne uređaje, posebno serijom Snapdragon, koja je kroz godine postala sinonim za visoke performanse u pametnim telefonima. Snapdragon serija, koja je lansirana 2007., prošla je mnoge faze... Pročitaj više

Serija Avatar će dobiti najveću igru do sada

Svijet Avatara trebao bi dobiti "najveću video igru u povijesti franšize", AAA RPG u kojem će igrači biti upoznati s potpuno novim Avatarom. IGN je izvijestio da Paramount Game Studios i Saber Interactive rade na igri za PC i konzole u kojo... Pročitaj više

Sve novosti