Toshiba SDHC 8GB

Datum objave 24.11.2006 - Igor Vujević

Toshiba SDHC 8GB

Toshiba SDHC 8GB

Japanska Toshiba predstavila je prvu SD memorijsku karticu koja s razlogom nosi oznaku  “High Capacity“. Čak 8GB predstavlja obilje prostora za sve kojima PDA, prijenosna računala ili slični gadgeti predstavljaju način života. Osim velikog kapaciteta ova kartica se diči i class 4 oznakom, koja predstavlja prijenos podataka od minimalno 4MB u sekundi. Kartica će biti predstavljena početkom slijedeće godine s još neobjavljenom cijenom.
Više... Vaš Komentar Top
VIA se reorganizira

Datum objave 24.11.2006

VIA se reorganizira

Suočeni s promjenama koje su se dogodile u zadnje vrijeme na području našeg dragog nam hardvera, čini se da i VIA mora mijenjati puno stvari kako bi se mogla održati i biti konkurencija ostalima.Stoga prve vijesti koje su izašle o promjenama su mijenjanje cijelog plana proizvodnje i stvaranje novih prozivoda koje im bi omogućile ponovnu uspješnost.Tako će sada VIA biti podjeljena na tri divizije koje će poslovati odvojeno, a bavit će razvojem CPU-a, sistemskih platformi i multimedijalnih platformi nazvanih MCE (Multimedia Consumer Electronics). Nedavne promjene u svijetu hardvera, udruživanje snaga AMD-a i ATI-a, VIA jednostavno ne ostavlja puno vremena niti prostora za greške. Čini se da će sav njihov rad na bazi čipseta morati bit ubrzan i usmjeren kako bi ponovo postali konkurentni na tržištu čipseta za Intelove procesora. Čelni ljudi se navodno neće mijenjati, ali će biti nekih promjena. Glavni predsjednik Wen-chi Chen će dobiti i novu ulogu, postati će generalni direktor CPU platformi, dok će ostala dva dopredsjenika biti raspoređena na ostale dvije grane poslovanja. Bilo kako bilo, nama preostaje čekati i nadati se da će te promjene biti uspješne.

Autor:: Danijel Arunović

Više... Vaš Komentar Top
HIS X1650XT iSilencell

Datum objave 24.11.2006

HIS X1650XT iSilencell

Zasnovana oko nedavno predstavljenog X1650XT chipa, nova grafička kartica iz HIS-a pruža izvrsnu kombinaciju nečujnog hlađenja i odličnih performansi. iSilencell hladnjak je zasnovan na heatpipe tehnologiji i u kombinaciji s aluminijskim hladnjakom i bez upotrebe ventilatora čini odličan dodatak ovom solidnom grafičkom čipu srednje klase.

Ostatak kartice čini klasičnih 575MHz za jezgru, 256MB GDDR3 memorije na 1.38GHz, 24 Pixel Shader i 8 Vertex shader procesora, AVIVO, CrossFire podrška i native PCI-e sučelje. HIS je poradio i sa softverske strane te se tako u paketu nalazi Microsoft Dungeon Siege Full , CyberLink PowerDirector 5 SE Plus, CyberLink Power2Go 5 – CD, CyberLink Medi@Show 3, GameShadow i ATI bonus sadržaj.

Više... Vaš Komentar Top
Imagine Cup 2007

Datum objave 24.11.2006

Imagine Cup 2007

Imagine Cup svjetsko je natjecanje koje promiče studentska i učenička dostignuća na području razvoja tehnologije, a održava se pod pokroviteljstvom Microsofta. U natjecanju je, tijekom četiri godine, sudjelovalo oko 100 000 studenata iz preko 100 zemalja.

Na prošlogodišnjem natjecanju (Imagine Cup 2006) studenti varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike postigli su izvanredni uspjeh s projektom rješenja pod nazivom Smart.net ECG, te su, uz još pet finalista, odabrani  za sudjelovanje u Imagine Cup Innovation Accelerator Programu na globalnoj razini. Program je osnovan u suradnji Microsofta i British Telecoma s ciljem pružanja stručne, tehničke i poslovne podrške studentima, a u svrhu pripreme projekata za plasman na svjetsko tržište.

Predstavljanje Imagine Cup 2007 natjecanja održat će se 27. studenog 2006. godine, Fakultet organizacije i informatike, Pavlinska 2, Varaždin s početkom u 12.00 sati. Svi zainteresirani se mogu prijaviti na hrpress@microsoft.com ili direktno u ured Microsofta Hrvatska, na telefon 01/4802 500.

Više... Vaš Komentar Top
Noctua NC – U6

Datum objave 24.11.2006

Noctua NC - U6

Tvrtka Noctua predstavila je ultimativno rješenje za hlađenje vrelih chipseta na matičnim pločama, NC – U6. Ovaj hladnjak je, konstrukcijski gledano, minijaturna verzija nagrađivane NH – U serije hladnjaka za procesore iz istoimene tvrtke. 2 x Dual-Heatpipes, 29 aluminijskih listića i mogućnost rotacije za 120° omogućavaju ovom hladnjaku izvrsnu startnu poziciju, bilo da se radi o matičnim pločama za AMD ili Intel procesore.

U paketu osim hladnjaka se nalazi i set za montažu na praktički bilo koju matičnu ploču, a rotacija omogućava optimalan smještaj na chipset bez obzira na upotrebu masivnih grafičkih kartica ili ostalih sličnih komponenti. Hladnjak je dostupan odmah, putem službenih Noctua distributera, po cijeni od € 24,90.

Više... Vaš Komentar Top
ThinkPad X60 Tablet

Datum objave 24.11.2006

ThinkPad X60 Tablet

Lenovo je najavio ThinkPad X60 Tablet, novo konvertibilno Tablet računalo čime je ostvareno tehnološko spajanje triju čimbenika koja uključuju inovaciju, prenosivost i performanse s dvije nove mogućnosti izbora monitora i ostalih Lenovo inovacija, poput dinamične mogućnosti rotacije monitora.  ThinkPad X60 Tablet nudi novi, kombinirani zaslon MultiView/MultiTouch kao dio konvertibilnog Tablet računala koji omogućuje korisnicima jednostavniju uporabu, bilo da rade u uredu ili na putu.

X60 Tablet s novim 12-inčnim zaslonom MultiView, opcijom indoor/outdoor i anti-reflektirajućom zaštitom značajno poboljšava razlučivost u različitim okruženjima. Mogućnost izbora zaslona u kombinaciji s novim elementom MultiTouch koji korisnicima omogućuje da pomiču kursor olovkom ili prstom čineći rad na Tablet  računalu ThinkPad potpuno prirodnim i ugodnim. Tablet računalo ThinkPad X60 Tablet također osigurava korisnicima oštru, čistu sliku jarkih boja u slučaju da se odluče za novi SXGA+ zaslon visoke rezolucije.

Tablet računala ThinkPad X60 Tablet dolaze opremljena funkcijom Lenovo Active Rotate koja će uskoro biti patentirana. S mogućnošću rotacije u bilo kojem smjeru, zaslon se automatski prilagođava potrebi korisnika. Dizajn Tablet računala ThinkPad X60 Tablet također se usredotočuje na poboljšavanje osobina Tablet računala kao što su navigacijski alati i olovka. Sada, s redizajniranim navigacijskim brojčanikom korisnik se može jednostavnije kretati u bilo koja od četiri smjera s time da tipka “gore” uvijek predstavlja funkciju “gore” neovisno o tome što korisnik mijenja orijentaciju pomoću Active Rotate. Također, prirodnija i izdržljivija olovka osigurava da se troši na ekonomičniji način kada je korisnik izvadi iz ležišta.  Poboljšani digitalni mikrofon koji se nalazi na prednjem dijelu omogućuje precizno prepoznavanje glasa i zaokružuje senzorska poboljšanja Tablet računala ThinkPad X60 Tablet.

ThinkPad X60 Tablet (P/N UU047CD) dostupan je na Hrvatskom tržištu po cijeni od 21,758 kuna + PDV. Ostali modeli ThinkPad X60 Tableta biti će dostupni od 1.siječnja 2007. godine.

Više... Vaš Komentar Top
Još brže snimanje DVD-a

Datum objave 23.11.2006

Još brže snimanje DVD-a

Po starom običaju svi se proizvođači se trude plasirati bolji, jači i brži proizvod na tržište. Tako i Lite-On ne sjedi prekriženih ruku. Borba za najbrži DVD snimač se nastavlja. Svima nam poznata tvrtka Line-On najavila je do kraja godine izlazak najbržeg DVD snimača predstavljenog do sada. Model pod imenom LH-20A1P trebao bi biti prvi takav model na tržištu sa brzinom snimanja 20x. Trebao bi se pojaviti krajem prosinca, a cijena bi po procjenama iznosila 30 britanskih funti. Nakon toga, odmah početkom sljedeće godine još jedan model trebao bi izaći na svjetlo dana. LH-20A1H je praktički ista verzija maloprije navedenog snimača, ali ovaj bi još trebao podržavati tehnologiju LightScribe. Oba proizvoda još uvijek koriste ATAPI/IDE priključke. I na kraju priče, marketinški menadžer Lite-Ona uvjerava javnost kako bi sa ova dva modela snimanje DVD medija trebalo svesti na više ili manje 5 minuta vremena. Kako bi poslovica rekla "Živi bili pa vidjeli".

Autor:: Danijel Arunović

Više... Vaš Komentar Top
Xtreme SL Pro

Datum objave 23.11.2006

Xtreme SL Pro

Rock je predstavio novo prijenosno računalo jedinstveno u svakom pogledu. 20“ zaslon rezolucije 1680×1050 postavlja pitanje kvalitetnog i jakog grafičkog sustava, a on se zasniva na paru GeForce GO 7950 GTX 512MB grafičkih kartica u SLI polju – i više nego dobar odgovor. AMD Turion X2 TL-60 procesor uparen s 1GB DDR2 memorije na 667MHz, dva diska od po 100 GB s opcionalnim RAID poljem, DL DVD snimač, WiFi, Bluetooth – sve je na mjestu i orno za rad. Jamstvo od tri godine zvuči dobro, a cijena od ~3700 € govori sama za sebe…
Više... Vaš Komentar Top
ATX PSU Roundup

Datum objave 22.11.2006

ATX PSU Roundup

U petom nastavku sage o napajanjima na X-bit labsu na red su došli malo jači predstavnici, snage 500W pa na više, od tri različita proizvođača. Ono što ovaj test čini ipak malo drugačijim od drugih testova, osim činjenice da je to X-bit lab pa kvaliteta dolazi po defaultu, je uvodni dio u kojem su SCP, OPP, OTP, PFC, RoHS i slične skraćenice dobile i neko značenje. Krajnjeg zaključka nema jer serijal testova nije došao do kraja, ali članak je definitivno odlično štivo uz jutarnju kavu.  

·Antec Neo HE 550 (550W)
·Antec Phantom 500 (500W)
·Antec TruePower 2.0 TPII-550 (550W)
·CoolerMaster iGreen Power RS-600-ASAA (600W)
·Corsair CMPSU-620HX (620W)
·High Power HPC-560-A12S (560W)
Više... Vaš Komentar Top
ATI/AMD X1900 Mobility

Datum objave 22.11.2006

ATI/AMD X1900 Mobility

Službeno još ne predstavljena, X1900 moblity grafička kartica ugledala je svijetlo dana u Fujitsu Siemens Amilo Xi 1554 modelu prijenosnog računala. Društvo ovoj grafičkoj kartici čini Intel Core 2 Duo procesor, do 2GB radne memorije, 17“ zaslon rezolucije 1920×1200 što u kombinaciji s X1900 grafičkim čipom čini odličnu kombinaciju i za najzahtjevnije 3D zadatke.

Iako tržište high-performance prijenosnih računala nije veliko, donosi odličnu zaradu i dobru reputaciju proizvođačima, a do sada je nVidia imala redom jača rješenja od konkurencije. Dolaskom X1900 modela u igru stvari se bitno mijenjaju pa iako FS na svojim stranicama nije specificirao točne podatke o radnim taktovima ili broju pixel shader procesora, jasna je superiornost ovog rješenja u odnosu na konkurenciju. ATI, odnosno AMD, je očigledno iskoristio veliku prašinu koja se digla predstavljanjem GF8800 serije grafičkih kartica za desktop tržište i na mala vrata uveo svoj najjači grafički čip na mobilno tržište. Za sada, službeni izvori nemaju komentara na ova događanja.  

Više... Vaš Komentar Top

Novosti

Što sve mogu prijenosna računala s umjetnom inteligencijom?

Vjerojatno ste primijetili kako se odnedavno mnogo priča o prijenosnim računalima s umjetnom inteligencijom (AI), ali znate li što to točno znači i koje su njihove prednosti? Što je to prijenosno računalo s umjetnom inteligencijom (AI)? Pri... Pročitaj više

Jesenska rasprodaja softvera: Platite 27,25 € za doživotnu licencu Officea 2021 Professional Plus!

Microsoft Office Professional Plus 2021 uključuje sve klasične i bitne Microsoftove ponude, uključujući Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote, Publisher, Access i Teams. Na Godeal24 jesenskoj rasprodaji, kupite ključ za Office 2021 Pro... Pročitaj više

HTC najavljuje novi VR headset

HTC je najavio Vive Focus Vision, novi VR headset koji se nadovezuje na Vive Focus 3 s funkcijama poput passthrough prikaza u boji i boljom podrškom za povezivanje s PC-om. Focus Vision košta 1.229 eura i dostupan je za prednarudžbe do 17.... Pročitaj više

30. godišnjica Play Stationa

PlayStation je već najavio da planira razne objave i iznenađenja za svoju 30. godišnjicu, a u četvrtak su otkrili kolekciju konzola i dodataka posebnog izdanja koja budi uspomene. Tvrtka prodaje dva paketa: PlayStation 5 Digital Edition s 1... Pročitaj više

Krađa lozinki u Google Chromeu

Hakeri kradu lozinke s Google računa u Chromeu, a to se može dogoditi i sa službene Google stranice za prijavu. Alat koji se koristi zove se AutoIt Credential Flusher, a otkrili su ga istraživači iz OALabs-a. Napad vas zaključava na stranic... Pročitaj više

Sve novosti