Optimus Maximus dostupan za narudžbe

Datum objave 22.05.2007 - Igor Vujević

Optimus Maximus dostupan za narudžbe

Optimus Maximus dostupan za narudžbe


Dizajn studio Art Lebedev objavio je dostupnost njihove Optimus Maximus tipkovnice, koja bi trebala predstavljati spoj umjetničkog djela i vanserijskog komada računalne periferije.

Za cijenu od čak USD 1564 (slovima: tisuću pet stotina i šezdeset četiri dolara) dobijete prilično zgodnu i funkcionalnu tipkovnicu, koju možete u potpunosti prilagoditi svojim potrebama. Naime, određeni gumbi na ovoj tipkovnici su ustvari mali OLED display zasloni pa je moguće dizajnirati i prilagoditi svaki gumb u zavisnosti od potreba i želja korisnika. Osim cijene veliku ulogu igra i rok za isporuku, ako tipkovnicu naručite sada tek negdje za šest mjeseci bi mogli i tipkati po njoj.

Više... Vaš Komentar Top
USB hladnjak

Datum objave 22.05.2007

USB hladnjak

Dolaze vrući ljetni dani, a mašta proizvođača ne poznaje granice. Najnovija kreacija za prazan USB utor služi za hlađenje napitaka.

Možda ideja i nije loša, no samo jedno parkirno mjesto je premalo za pivopije i ostale korisnike iz kategorije “pijem i surfam“. No, ovaj USB uređaj je u stanju s 5V, koliko može dobiti iz USB utora, za manje od 5 min ohladiti napitak na ugodnih 8.5 ° C, što je i prilično dobar rezultat s obzirom na uvijete. Cijena – prava sitnica, samo USD 33 pa ko voli…

 

 

Više... Vaš Komentar Top
Gigabyte P35 serija matičnih ploča

Datum objave 22.05.2007

Gigabyte P35 serija matičnih ploča

Gigabyte je najavio i predstavio dio serije matičnih ploča zasnovanih na novom Intel P35 čipsetu, a ujedno je iskoristio priliku i predstavio novi Gigabyte Ultra Durable 2 dizajn. On objedinjava veću kvalitetu, smanjenu potrošnju i velike overclocking mogućnosti.

Gigabyte P35 serija matičnih ploča podržava zadnje multi-core procesore s FSB-om na 1333 MHz, uključujući nadolazeću 45 nm modele,  DDR2 1066 i DDR3 1333 memoriju, dual PCI-e utore, Realtek ALC889A audio sistem i SATA 3 Gb/s s RAID opcijom. Sve ploče iz ove serije će biti opremljene sa Silent Pipe rješenjem koje je zaduženo za hlađenje north i south bridge-a, kao i MOSFET-a, smanjujući tako temperaturu oko glavnog procesora. Prva ploča koja je predstavljena nosi oznaku GA-P35-DQ6, a uskoro slijede i ostali modeli.

Više... Vaš Komentar Top
Antec Sonata III

Datum objave 21.05.2007

Antec Sonata III


Ovo već legendarno kućište iz Anteca doživjelo je i svoje treće izdanje, a kao i kod prethodnika glavni naglasak je na tišini i minimalističkom dizajnu. Dimenzije nove Sonate iznose 42.5 x 46.3 x 20.6 cm, težina kućišta je 9.1 kg, a Antec je svrstava u Super Mini Tower kategoriju.

Uz Sonatu III dolazi i napajanje iz EarthWatt serije snage 500 W, a u standardnoj opremi moguće je pronaći dva 120 mm ventilatora, jedan na prednjoj i jedan na stražnjoj strani kućišta. Cijena nove Sonate se kreće od 100 do 130 $, što je prilično razumna cifra ako uzmemo u obzir napajanje od 500W i dva kvalitetna 120 mm ventilatora.

Više... Vaš Komentar Top
Samsung SyncMaster 225UW

Datum objave 21.05.2007

Samsung SyncMaster 225UW

Samsung je predstavio novi widescreen LCD monitor dijagonale 22“, opremljen s Microsoft unified communications tehnologijom. U prijevodu, monitor omogućava komunikaciju između korisnika pomoću ugrađene 2.0 MB kamere, dual-array mikrofona i zvučnika uz upotrebu nekog od programa namijenjenih za povezivanje (Microsoft Office Communicator 2007).

Osim toga, tehnički detalji otkrivaju 1680 x 1050 rezoluciju, omjer ekrana 16 : 10, 5 ms vrijeme odziva (GTG), kontrast od 700 : 1 i svjetlinu od 300 cd/m2. Zgodan detalj je i ugrađeni USB hub s dva priključka, a pohvalni su DVI i analogni izlazi. Cijena još nije poznata.  

 

Više... Vaš Komentar Top
3. open source konferencija: Bite-On Security

Datum objave 20.05.2007

3. open source konferencija: Bite-On Security

Ovoga vikenda, točnije 19. i 20. svibnja u Zagrebu se održava treća po redu Open Source Konferencija, ove godine pod nazivom Bite-On Security. Kao što joj ime govori, konferencija je ove godine fokusirana na područje informacijske sigurnosti i to u sferi otvorenog koda, ali naravno i šire. Kako smo veliki poklonici ovakvih projekata, Bite-On Security nije mogao proći bez nas, a dojmovi nakon prvog dana su bili još bolji nego prošle godine. Oni koji se iz bilo kojeg razloga nisu mogli fizički pridružiti konferenciji, mogli su ju (i još uvijek mogu) pratiti putem live streama i razgovarati sa sudionicima i predavačima putem IRCa na irc.freenode.net #oscon3 .

Uvod u konferenciju je odradio Vlatko Košturjak iz HULK-a predavanjem o osnovama informacijske sigurnosti u kojem se dotaknuo i najbitnijih problema na koje nailazimo prilikom održavanja odgovarajuće razine sigurnosti bilo kojeg sustava te mogućih rješenja za iste.

Nakon toga su uslijedila dva predavanja Roberta Sedaka, prvo o PAM-u i trikovima zanata vezanim za njega, a drugo o filtriranju i praćenju mrežnog prometa na bazi kernela, konkretno Netfilteru. Na ovim su predavanjima sudionici imali priliku naučiti nešto više o raznim kombinacijama pravila prema kojima je moguće autenticirati korisnike operacijskih sustava baziranih na Linuxu i pravilima za podizanje razine sigurnosti računala u mrežnom okruženju.

U dubine sigurnosti samog sustava se spustio Hrvoje Špoljar u svojem iznenađujuće zanimljivom predavanju o hardeningu OS-a i kernela, pokazavši osnove sakaćenja jezgre za primjenu u serverskim, ali i nekim klijentskim okruženjima. Kako bi ovo predavanje bilo zanimljivije, 20-ak metara od dvorane “Bruxelles” Europskog doma, na samom Jelačić placu, su usred bijela dana počele tonske probe za noćašnje veliko slavlje povodom završetka nogometnog prvenstva. Ovako su sudionici konferencije, a vjerujemo i ostali koji su se zatekli u blizini Trga i imali pametnijeg posla od davanja novca za gledanje kvalitetnih sportaša kako vješto guraju okrugli predmet po travi, bili prisiljeni pribjeći komunikaciji putem mentalnih valova. Bilo bi zanimljivo da u europskom domu za vrijeme održavanja neke velike i važne europske konferencije takvu komunikaciju moraju uspostavljati neki veliki i važni europski uzvanici sa nešto manje izvježbanim telepatskim sposobnostima. Uglavnom, nikakvi mikrofoni ne pomažu kada se stakla tresu, ali se konferencija nakon kraćeg perioda potrebnog za postizanje stanja duboke meditacije i uspostavljanje telepatske mreže, ipak nastavila.



Tonska proba punom parom, a u dvorani kernel hardening telepatskim putem – “O narodnjaci sve vam je u šaci” …

Službeni dio prvog dana konferencije je kraju priveo Nenad Romić (a.k.a Marcell Mars) u svom prepoznatljivom “Stallmanovskom” stilu, dakle uz opušteno čavrljanje… pardon, telepatsko predavanje o anonimnom surfanju i isplativosti istog. Mars se uz osnove rada Tor mreže osvrnuo i na trenutno aktualna pitanja oko anonimnosti i utjecaja tehnologije na privatnost, te objasnio problematiku pravovremenog postavljanja kvalitetnih osnova za podizanje razine privatnosti. S obzirom da opterećeni um ovog cijenjenog predavača konstantno pokušava pronaći nove načine za okupljanje geekohackera i dokučiti odgovore na pitanja ključna za egzistenciju naše vrste, poput značenja riječi “geek” ili “privatnost”, komunikacija između samog predavača i ostalih sudionika u dotičnoj telepatskoj mreži je bila osuđena na povremeno pucanje. Naime, pucanje konekcije se događalo svaki puta kada je duboki bas sa Trga glasnoćom prekršio sve moguće zakone i propise o javnim okupljanjima i javnom redu i miru, pa tihim geekovima nije preostalo ništa nego opustiti se uz sokove i pivu i nastaviti zanimljivu raspravu u nešto ugodnijem ambijentu.

Dakle, prvi dan 3. Open Source Konferencije je bio iznenađujuće dobar, doživio velik odziv i vjerujemo zadovoljio sve sudionike. Slijedi nam još jedan dan iste tematike o kojem ćemo pisati za kakvih 24 sata.

U međuvremenu preporučamo svima koji nisu u mogućnosti pohoditi konferenciju da se uključe na gorenavedeni live stream i odgledaju sutrašnje predavanje (od 10h do 18h), jer bi vrlo lako mogli naučiti nešto korisno, ili barem zanimljivo. Za one posebno ambiciozne koji bi voljeli pogledati snimku današnjih predavanja, g. Senko Rašić iz REI-a je pripremio nekoliko “sirovih” snimaka, a kroz nekoliko dana će doći i obrađene verzije istih.

Više... Vaš Komentar Top
250GB HDD za prijenosnike

Datum objave 19.05.2007

250GB HDD za prijenosnike

Fujitsu je svijetu pokazao do sada najveći tvrdi disk veličine 2.5″. Novi MHY2 BH ima kapacitet od 250GB što je za 25% (ili 50GB) veće od dosadašnjeg prvaka. Tehnologija zaslužna za veliki kapacitet je naravno PMR (Perpendicular Magnetic Recording). Novi disk koristi Serial ATA sučelje, ima 8MB buffer i vrti se na 5400RPM. MHY2 BH serija diskova bi se trebala sastojati od 40GB, 60GB, 80GB, 100GB, 120GB, 160GB, 200GB i 250GB modela, a u prodaji bi se trebali naći u trećem kvartalu ove godine.
Više... Vaš Komentar Top
U Japanu zakazali Cisco routeri

Datum objave 18.05.2007

U Japanu zakazali Cisco routeri

U utorak su milijuni japanskih broadband korisnika na 7 sati ostali bez interneta. Između 2000 i 4000 Cisco routera japanskog telekoma NTT Easta (Nippon Telephone i Telegraph) je prestalo slati pakete kada su im se routing tabele prepunile. Navodno su tehničari NTT-a pokušali simulirati kvar, prilikom čega bi pokvareni routeri svoj posao trebali prebaciti na pričuvne što se nije dogodilo. Ovo se desilo u vrlo nezgodnom trenutku jer se NTT uskoro treba odlučiti za upgrade svojih starih routera između Cisca kojeg testiraju u NTT Eastu i Junipera kojeg testiraju u HTT Westu. Biti će zanimljivo vidjeti koliko će ovaj incident utjecati na konačnu odluku.
Više... Vaš Komentar Top
Philips 190X7

Datum objave 18.05.2007

Philips 190X7

Philips je na tržište lansirao LCD monitor 190X7, novi proizvod koji zahvaljujući novoj tehnologiji automatski povećava kontrast u omjeru 3500:1. Unaprijeđena SmartContrast tehnologija na Philips 190X7 LCD-u prilagođava kontrast, jasnoću slike i boju za vrijeme prikazivanja sadržaja. SmartContrast tehnologijom bistrina i jasnoća slike moguća je i ukoliko je pozadina na monitoru vrlo tamna. SmartContrast tehnologija povezana je sa SmartImage tehnologijom koja omogućava odabir raznih programa Office work, Internet, Image viewing, Video playback i Gaming. SmartResponse tehnologija pak prilagođava vrijeme odaziva (brzina potrebna da se upali i ugasi jedan pixel) prema potrebama aplikacija.

Philipsov monitor 190X7 može se kupiti i na Hrvatskom tržištu u trgovinama tehničke opreme, a cijena mu je 2149 kuna.

Više... Vaš Komentar Top
Renoprom otvorio novi TechnoMax megacentar u Beogradu

Datum objave 17.05.2007

Renoprom otvorio novi TechnoMax megacentar u Beogradu

Tvrtka Renoprom d.o.o. je otvorila beogradsku poslovnicu Renoproma, te ujedno i prvi TechnoMax u Republici Srbiji, koji je ujedno i prvi van Republike Hrvatske. Renoprom ovim pslovnim potezom nastavlja zacrtani put širenja tvrtke, te naglašeno, stvaranja jakog i važnog lanca maloprodajnih trgovina u formi megacentara, lidera u regiji.

Beogradski TechnoMax otvoren je u ulici Arsenija Čarnojevića 69a, u neposrednoj blizini „Arene“ na Novom Beogradu. U okviru objekta koje se proteže na 1500 m2, nalaze se poslovne prostorije Renoproma d.o.o. Beograd, te megacentar TechnoMax koji je konceptualno smješten na tri nivoa: bijela tehnika i mali kućanski aparati, audio-video i Hi-Fi oprema, te informatika, foto-video i GSM.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 19 minuta

P: Iphone 12 64gb RED

Objavljeno prije 32 minute

Automobili

Objavljeno prije 47 minuta

Telemach - Optika

Objavljeno prije 55 minuta

Koju memoriju kupiti - 3. dio

Objavljeno prije 1 sat

Prljavi, zli i neodgovorni trgovci

Novosti

Pametni Stadion: Kako tehnologija podiže nogometne doživljaje na višu razinu

Izvor: YouTube.com Svijet nogometa nastavlja se mijenjati iz godine u godinu, a tehnologija igra ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti igre. Ne samo da tehnologija pomaže igračima i menadžerima da poboljšaju svoje performanse, ona također... Pročitaj više

Ovdje su svi potvrđeni Snapdragon 8 Elite telefoni (do sada)

Qualcomm je tijekom Snapdragon Summita najavio svoju platformu Snapdragon 8 Elite, a ona donosi generacijska poboljšanja u performansama i učinkovitosti, nadmašujući čak i najnoviji Appleov A18 Pro. Mnogi proizvođači pametnih telefona već s... Pročitaj više

Kioxia Exceria Plus G2 Portable

Kioxia najavljuje EXCERIA PLUS G2 prijenosnu SSD seriju - novo rješenje za vanjsku pohranu. Koristeći KIOXIA SSD tehnologiju i BiCS FLASH 3D flash memoriju, prijenosna SSD serija EXCERIA PLUS G2 ima kompaktan, elegantan i praktičan dizajn k... Pročitaj više

ViewSonic omogućuje novu razinu igranja na konzolama novim projektorima X1-4K Pro i X2-4K Pro

ViewSonic Corp. predstavlja dva nova projektora — modele X1-4K Pro i X2-4K Pro. Dizajnirani kako bi podigli iskustvo igranja na konzoli, ovi projektori omogućuju prikaz slike u razlučivosti QHD (1440p) uz brzinu osvježavanja od 120 Hz, osig... Pročitaj više

ASUS obilježava prvu godišnjicu preuzimanja NUC portfolia s bitnim postignućima i AI inovacijama

ASUS vodi AI mini PC revoluciju s lansiranjem prvog AI NUC-a na svijetu, a sve pokreće Intel Core Ultra (serija 2) procesor! ASUS je objavio značajna postignuća i pokrenuo revolucionarne inovacije s umjetnom inteligencijom nakon službenog p... Pročitaj više

Sve novosti