Palm Foleo

Datum objave 01.06.2007 - Krešimir Matanović

Palm Foleo

Palm Foleo

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/palm_foleo.jpg">
Palm je predstavio tzv. mobilnog kompanjona koji omogućuje korisnicima Palmovih uređaja korištenje full-size tipkovnice i ekrana kako bi mogli odgovarati na e-mailove i obavljati druge zadatke. Foleo će imati 10″ ekran, email klijenta, web browser i neke osnovne programe te će moći čitati Word, Excel, PowerPoint i PDF formate. Težak je malo više od 1kg, a sa ostalim Palm uređajima će se moći sinkronizirati preko Wi-Fi-a ili Bluetootha. Cijena u SAD-u bi mu trebala biti 499 USD.
Više... Vaš Komentar Top
Intel QX6850

Datum objave 01.06.2007

Intel QX6850

Ekipa sa sitea Coolaler se dočepala Intelovog QX6850 procesora koji je još daleko od predstavljanja. Svaka od njegovih 4 jezgre kuca na 3GHz, na 1333MHz sabirnici. Testovi pokazuju kako je vrlo brz, a Coolaleri nisu odoljeli overclockingu. Na 4GHz, 1 milijun decimala broja PI računa za fascinantnih 12.844 sekundi, a ukupni test (32M) za 14 minuta i 7.219 sekundi. Izveli su i nešto ekstremniji overclock sa tekućim dušikom i novog Kentsfielda clocknuli na 4.8GHz sa 1600MHz FSB-om.
Više... Vaš Komentar Top
Intel Pentium E2140 test

Datum objave 31.05.2007

Intel Pentium E2140 test

Hot Hardware je testirao Intelov procesor koji vraća Pentium brand u život – E2140. Novi procesor je napravljen u 65nm proizvodnom procesu, baziran je na Conroe arhitekturi, radi na 1.6GHz (800MHz FSB) pri 1.35V i ima 1MB dijeljene L2 keš memorije. Također ima podršku za 64-bitnu tehnologiju, SSE/SSE2/SSE3/Execute Disable i Speedstep / C1E.

Sve nas najviše zanima koliko se može overclockirati ovaj čip, a Hot Hardware je sa običnim hladnjakom postigao 2.93GHz. Nije loše, no sa malo boljim hlađenjem neki drugi siteovi su postizali i 100% overclock, tj. 3.2GHz. U testovima je pokazao kako na 2.9GHz može parirati E6600 modelu od kojeg je znatno jeftiniji. Ako ste overclocker, a nemate previše novca ovaj procesor je idealan za vas, naravno trebat će vam dobra matična ploča.

Više... Vaš Komentar Top
PQI 256GB SSD

Datum objave 31.05.2007

PQI 256GB SSD

PQI (Power Quotient International), proizvođač memorijskih modula, grafičkih kartica i flash baziranih proizvoda predstavio je Solid State disk (SSD) kapaciteta 256GB. To je trenutno najveći svjetski SSD u masovnoj prizvodnji, a vrlo je vjerojatno kako će ovakvi diskovi u budućnosti zamijeniti današnje HDD-ove.

PQI-ev 256GB SSD Turbo+ postiže brzine transfera od 60MB/s, ima veću pouzdanost, manju potrošnju energije i manje dimenzije od današnjih HDD-ova. Cijena nije objavljena, ali se očekuje da će biti paprena.

Više... Vaš Komentar Top
Super Hi-Vision

Datum objave 31.05.2007

Super Hi-Vision

NHK (Nippon Hoso Kyokai), Japanski laboratorij za znanstvena i tehnička istraživanja prošli je tjedan demonstrirao Super Hi-Vision tehnologiju pored koje HD tehnologija izgleda smiješno i zastarjelo. Riječ je o tehnologiji koja je u stanju snimati i reproducirati video sadržaje u rezoluciji 7680×4320, odnosno 33 megapiksela, što je 16 puta kvalitetnije od 1080p HD signala. Za sada su senzori kamera Super Hi-Vision tehnologije u mogućnosti snimati i prikazivati jedino monokromatsku sliku, no i to će se uskoro promijeniti ugradnjom triju senzora primarnih boja. Demonstrirani prototip je u mogućnosti snimati brzinom od 4000 sličica u sekundi. Problemi sa tehnologijom je činjenica da tako snimljen nekompresrani signal ima bit-rate od 24Gbps te jedna minuta takvog sadržaja zauzima 194GB prostora. No i to će se vjerojatno riješiti jer je HNK angažirao ATEME (stručnjake za MPEG-4 i H.264 riješenja) da kompresiraju signal i naprave novi video standard. Da ne bi sve ostalo na slici, HNK razvja i zvučno riješenje na principu 22.2 (usporedite sa današnjih 7.1).

Proizvodnja Super Hi-Vision kamera, rekordera, projektora i ostalog, kao i predstavljanje novog Ultra HD standarda se očekuje 2009. godine, satelitski prijenos 2011. godine, a do 2020. bi trebao doprijeti do kućanstava.

Više... Vaš Komentar Top
AMD u Toshibinim prijenosnicima

Datum objave 31.05.2007

AMD u Toshibinim prijenosnicima

AMD je objavio kako će Toshiba predstaviti tri nova prijenosnika baziranana AMD mobilnoj platfformi. Tako će se u Satellite liniji prijenosnika naći Turion 64 X2 procesori i AMD M690 čipseti.

Tako se i Toshiba pridružila (ili bolje rečeno vratila) velikom broju OEM-ova koji su prihvatili AMD-ova mobilna riješenja. Naime, Toshiba je sve do 2000.godine u svojim prijenosnicima nudila AMD-ove procesore, da bi potom naglo prestala. U antitrustovskoj tužbi koju je podigao AMD tvrdilo se kako je Intel navodno isplaćivao Toshibi između 25 i 30 milijuna USD kvartalno za razvoj a zauzvrat nisu smjeli koristiti AMD-ove procesore.

Na tržištu se novi proizvodi očekuju pred početak iduće školske godine, za početak u Europi i SAD-u a kasnije i na ostalim tržištima.

Više... Vaš Komentar Top
Umro tvorac LCD-a

Datum objave 29.05.2007

Umro tvorac LCD-a

Pierre-Gilles de Gennes, francuski nobelovac i čovjek koji je tvorac LC display-a preminuo je u 74. godini. Nobelovu nagradu za fiziku dobio je 1991. godine, a mnogi su ga smatrali Isaacom Newtonom nešeg doba. de Gennes je diplomirao u elitnoj Ecole Normale Superieure školi, a u početku se bavio neutronskim raspršenjima i magnetizmom, a nakon toga supervodičima i naposlijetku tekućim kristalima. Njegova knjiga The Physics of Liquid Crystals iz 1974. je standardna literatura svih zainteresiranih za to polje.
Više... Vaš Komentar Top
Logitech Z-10 2.0

Datum objave 29.05.2007

Logitech Z-10 2.0

Dečki sa njemačkog Technic3D-a su isprobali Logitechove Z-10 2.0 zvučnike. Osim odličnog dizajna, pohvalili su kvalitetu izrade i zvučne performanse. Malo manje im se svidjela kvaliteta nižih tonova, priloženi softver i šturi manual koji ne sadržava tehničke podatke. Sve u svemu dodijelili su im srebrnu nagradu i preporuku, iako cijenom od 93 € ne spadaju među pristupačnije modele.
Više... Vaš Komentar Top
Sonyu tužba zbog Blu-raya

Datum objave 29.05.2007

Sonyu tužba zbog Blu-raya

Target Technology tuži tri Sonyeva odjela zbog navodne krađe patenata. Riječ je o tehnologiji metalnih slojeva koji služe za refleksiju svjetlosti u Blu-ray diskovima. Umjesti zlatnih slitina, TT-ova tehnologija omogućava korištenje reflektivnih slojeva baziranih na srebru, koji su otporniji na koroziju.

Ako TT dokaže da je Sony ukrao patent pod brojem 7,018,696, Sony Computer Entertainment America, Sony DADC i Sony Pictures će morati ili pronaći altrenativno riješenje za proizvodnju Blu-ray diskova ili otkupiti tehnologiju. Za sada još nije poznato koji iznos TT priželjkuje i da li će ova tužba utjecati na borbu Blu-ray i HD DVD standarada.

Više... Vaš Komentar Top
OCZ kupio PC Power & Cooling

Datum objave 29.05.2007

OCZ kupio PC Power & Cooling

OCZ je objavio kako je kupio američkog proizvođača napajanja PC Power & Cooling. Osnovan 1985, PC Power & Cooling je proizvođač high end napajanja i proizvoda za hlađenje računala, a njihovom kupovinom OCZ želi pojačati svoj utjecaj na tržištu i povećati svoje R&D resurse. OCZ će PC Power & Cooling proizvode ponuditi tržištu kroz svoje distributivne kanale. Ova kupnja će dovesti i do promjena u OCZ-ovom vodstvu. Osnivač PCP&C-a, Doug Dodson postaje CTO (Chief Technology Officer). Cijena ove kupovine još nije poznata i biti će objavljena uskoro.
Više... Vaš Komentar Top

Novosti

Anthropicov Claude sada može upravljati računalima kao ljudi

Anthropicov već impresivni Claude 3.5 Sonnet dobiva značajan poticaj u performansama, dok startup za generativnu umjetnu inteligenciju lansira poboljšanu i ažuriranu verziju modela uz novi, lagani Claude 3.5 Haiku. Ažuriranje Sonnet modela... Pročitaj više

Tesla možda radi na službenoj aplikaciji za Apple Watch

Svi se mogu složiti da Tesla automobili imaju neke zaista cool značajke. iPhone može funkcionirati kao ključ automobila i može ga se koristiti za otključavanje vrata. To je značajka koja postoji već godinama, ali nije postojala službena apl... Pročitaj više

Samsung možda dizajnira trostruko sklopivi telefon

Samsung je kralj sklopivih uređaja. Između Galaxy Z Fold 6 i Galaxy Z Flip 6, kao i nadolazećeg Galaxy Z Fold Special Edition, Samsung ima impresivnu liniju. Nedostaje samo jedan ključni dodatak: trostruko sklopivi telefon poput Tecno Phant... Pročitaj više

Android vs. iOS: Koji operativni sustav nudi bolje iskustvo s Bluetooth slušalicama?

Kada je riječ o iskustvu s Bluetooth slušalicama, Android se često smatra boljim izborom od iOS-a. Zašto je to tako? Što čini ovu razliku? Široka podrška za kodeke Android: Nudi široku podršku za različite kodeke poput aptX, aptX HD, LDAC i... Pročitaj više

VESA predstavlja specifikacije i certifikate DisplayPort, DisplayHDR, AdaptiveSync i ClearMR

VESA nastavlja unapređivati DisplayPort tehnologiju, prilagođavajući je širokom spektru aplikacija, od AR/VR uređaja do automobilske industrije. Certifikati poput DisplayHDR-a, AdaptiveSync-a i ClearMR-a pomažu potrošačima u donošenju infor... Pročitaj više

Sve novosti