AMD imenovao Marka Papermastera za višeg potpredsjednika i CTO-a

Datum objave 20.10.2011 - Krešimir Matanović

AMD imenovao Marka Papermastera za višeg potpredsjednika i CTO-a

AMD imenovao Marka Papermastera za višeg potpredsjednika i CTO-a

AMD je danas objavio postavljanje Marka Papermastera (50), na mjesto visokog potpredsjednika i glavnog tehničkog direktora. Kao vođa novoformirane Grupe za Tehnologije i Inženjerstvo, on će biti odgovoran predsjedniku i glavnom i izvršnom direktoru Roryu Readu i nadgledati će sve AMD-ove inžinjerske, istraživačko-razvojne (R&D) i funkcije proizvodnog razvoja. Papermaster, koji je do nedavno bio predsjednik silicijskog inženjerstva u Cisco-u, biti će odgovoran za kreiranje i provođenje u djelo kompanijinih tehnoloških i proizvodnih planova, integriranog hardverskog i softverskog razvoja, te nadgledanje kreiranja svih AMD-ovih proizvoda.

”U Cisco-u, Papermaster je bio zadužen za silicijske strategije, arhitekturu i razvoj u kompanijinim switch i routerskim poslovima. Prije Cisco-a, Papermaster je vršio funkciju Apple-ovog visokog potpredsjednika Hardverskog Inženjerstva i bio je odgovoran za razvoj  iPod i iPhone hardvera. Također je obavljao i brojne vodeće pozicije u IBM-u, radeći u kompanijinom tehničkom upravnom timu i nadzirući razvoj ključnih miroprocesorskih i blade serverskih tehnologija. Papermaster ima BA diplomu iz električnog inženjerstva stečenu na Sveučilištu Teksasa u Austinu i MA diplomu električnog inženjerstva, Sveučilišta u Vermontu. Član je savjetodavnog odbora Cockrell škole inženjerstva Sveučilišta Teksasa. Papermaster će biti lociran u Sunnyvaleu u Kaliforniji.

Više... Vaš Komentar Top
Intel izvijestio o rekordnom prihodu i dobiti

Datum objave 19.10.2011

Intel izvijestio o rekordnom prihodu i dobiti

Tvrtka Intel Corporation objavila je rezultate za treće tromjesečje, kojima je postavljen novi rekord u broju isporučenih mikroprocesora, dobiti po dionici, dobiti i prihodima, koji su bili 28 posto veći u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

"Intel je u trećem tromjesečju ponovno ostvario rekordne rezultate te je prvi put premašio četrnaest milijardi USD dobiti, uglavnom na krilima dvoznamenkastog rasta u odjelu prijenosnih računala", izjavio je Paul Otellini, Intelov predsjednik i generalni direktor. "Podatkovni centri također su nastavili sa snažnim performansama, potaknutima nastavkom rasta mobilnog računalstva i računalstva u oblaku."

Po nestandardnom je knjiženju prihod iznosio 14,3 milijarde USD, dobit prije oporezivanja 5,1 milijardu USD, neto dobit 3,7 milijardi USD, a dobit po dionici 69 centi. Intel je po GAAP-u prijavio prihod u trećem tromjesečju u iznosu od 14,2 milijarde USD, dobit prije oporezivanja u iznosu od 4,8 milijardi USD, neto dobit u iznosu od 3,5 milijardi USD i dobit po dionici u iznosu od 65 centi. Tvrtka je generirala otprilike 6,3 milijarde USD u gotovini od operacija, isplatila 1,1 milijardu USD dividendi u gotovini te upotrijebila četiri milijarde USD za otkup 186 milijuna redovnih dionica. Intelova je uprava glasovanjem odlučila povećati ovlaštenje za otkup za deset milijardi USD, čime je ukupan neiskorišteni saldo na kraju trećeg tromjesečja povećan na 14,2 milijarde USD. Intel je ujedno dovršio ponudu za pet milijardi USD seniorskih obveznica, prvenstveno za potrebe otkupa dionica.

Više... Vaš Komentar Top
Održan sedmi Microsoftov dan naprednih tehnologija

Datum objave 19.10.2011

Održan sedmi Microsoftov dan naprednih tehnologija

Održano je sedmo jesensko okupljanje Microsoftovih developera, Advanced Technology Day. Jednodnevni skup ove je godine s velikim je zanimanjem slušalo više od stotinu razvojnih inženjera iz Hrvatske i regije, a gost-predavač bio je David Chappell, jedan od vrhunskih svjetskih IT stručnjaka i govornika. Stručnjaci iz Microsoftovih partnerskih tvrtki prezentirali su novosti u svijetu tehnologija računalstva u oblaku, a fokus je stavljen na razvoj usluga u oblaku te razvoj klijentskih aplikacija.

Kroz devet predavanja, podijeljenih u dvije tematske cjeline, moglo se čuti o Microsoftovim platformama Windows Azure i Office 365. Također, konferencija je donijela novosti o tehnologijama za razvoj aplikacija na različitim uređajima i platformama, koje kroz internetski preglednik pristupaju i „konzumiraju“ usluge iz računalnog oblaka. Među njima posebno valja izdvojiti tehnologije kao što su HTML5, JavaScript, te novu Microsoftovu platformu za pametne telefone, Windows Phone 7 Mango. Glavni gostujući predavač bio je David Chappell, čije savjetovanje i bogato iskustvo koriste mediji poput CNN-a i New York Timesa, mnoge tehnološke tvrtke kao što su Microsoft i Hewlett-Packard, ali i akademske institucije kao što je Sveučilište Stanford. U središnjem predavanju zaintrigirao je prisutne detaljnim uvidom u računalstvo u oblaku, te objasnio zbog čega je ono važno za gotovo svaku IT organizaciju.

– Računalstvo u oblaku najveća je promjena u IT industriji nakon dugo vremena. No, da bi iskoristili puni potencijal ove mijene, potrebno je razumjeti novi pristup te shvatiti sve prednosti koje ova rješenja nude, ali i potencijalne opasnosti. Vidljiv je trend rasta primjene modela softvera kao usluga, zbog brojnih razloga. Mnogi razvojni inženjeri koriste platforme računalstva u oblaku kao što je Windows Azure, kako bi brže izradili skalabilne i pouzdane aplikacije. S druge strane, vjerujem da će mnoge organizacije u skoroj budućnosti koristiti privatne računalne oblake – naglasio je.

Više... Vaš Komentar Top
HTC na Cro A Porteru predstavio Rhyme

Datum objave 18.10.2011

HTC na Cro A Porteru predstavio Rhyme

HTC je danas press konferenciji u West Gate-u službeno predstavio novi pametni telefon imena Rhyme. Predstavljanje ovog uređaja dio je hrvatskog modnog događaja – Cro A Portera, čiji je HTC službeni sponzor. HTC Cro A Porter održavat će se od 20. – 22. listopada i  predstaviti najveća imena hrvatske modne scene, poznate brendove i dizajnere kao što su Hippy Garden, Zigman, ELFS, Linea Exclusive, Boris Pavlin, Arileo, XD Xenia Design, Anamarija Asanović i mnogi drugi. HTC Rhyme bit će ekskluzivno dostupan u T-Mobile ponudi od početka studenog, već od 698 kn, u tarifi EXTRA total XXL.

Novinskoj konferenciji nazočio je i Marko Savković –  HTC product manager za Centralnu i Istočnu Europu, koji je predstavio ovaj uređaj kao i sveukupnu ideju koja stoji iza stvaranja HTC Rhyme telefona. „HTC Rhyme napravljen je kako bi našim korisnicima donio osobniji doživljaj. S posebno dizajniranim dodacima koji uključuju višenamjenski stalak punjač-budilicu-glazbeni centar, svjetleći privjesak te slušalice bez petljanja, Cro A Porter savršeno je mjesto za lansiranje ovog telefona široj publici“, istaknuo je Marko.

HTC Rhyme pokreće 2,3 Gingerbreadverzija uz HTC Sense korisničko sučelje, ima 3,7-inčni WVGA ekran osjetljiv na dodir te kvalitetni stereo sustav, a također nudi i napredne slikovne mogućnosti uz 5-megapikselnu kameru koja uključuje autofokus, power LED flash i Instant Shutter. Uz to, kamera dolazi i s brojnim drugim elementima za slikanje i dijeljenje, uključujući Face Detection. Rhyme dolazi sa postoljem koji je ujedno i punjač,  Bluetooth headsetom nazvanim Charm cable koji je zapravo mala kocka koja svijetli pri stizanju poziva ili poruka.

Više... Vaš Komentar Top
Scythe Kama Connect 3

Datum objave 17.10.2011

Scythe Kama Connect 3

Scythe predstavlja poboljšanu verziju svog Kama Connect adaptera – 3. Za razliku od Kama Connect PLUS adaptera, koji je bio opremljen čitačem multimedijalnih kartica, Connect 3 je napravljen još kompaktnije te je čitač izbačen. Glavno je poboljšanje dodavanje USB 3.0 podrške za velike brzine transfera. Na Connecta je ugrađen USB 3.0 type B konektor, a unazad je kompatibilan s USB 2.0 ili USB 1.1 standardima. Connect 3 dozvoljava i spajanje običnih 2,5" i 3,5" tvrdih diskova kao i 5,25" optičkih uređaja. Za to je opremljen s jednim SATA i dva IDE konektora. Na policama dućana bi se Kama Connect 3 (SCUPS-4000) trebao nači uskoro po cijeni od 33,95 EUR bez poreza.

Više... Vaš Komentar Top
KINGMAX 1TB SSD

Datum objave 13.10.2011

KINGMAX 1TB SSD

Kingmax je lansirao TB klasu SSD-a, formata 2.5", SATA II sučelja i maksimalnog kapaciteta 1TB. U izradi je ovoga diska Kingmax koristio patentiranu tehnologiju implementacije osam složenih memorijskih čipova kako bi postigao čim veći kapacitet u 2.5" pakiranju. Kapaciteti kreću od najmanjeg 32GB modela, preko 64GB, 128GB, 256GB, 512GB, pa do najvećeg 1TB. Najmanji SSD ima brzinu čitanja od 150MB/s i zapisa od 40MB/s, dok najveći 1TB model ima brzinu čitanja od 260MB/s i zapisa ok 210MB/s. SSD-i podržavaju Global wear leveling, te Trim i NCQ tehnologije. Kingmax na njih daje trogodišnej jamstvo, a na tržištu bi se trebali pojaviti uskoro.

Više... Vaš Komentar Top
ASUS predstavio  ZENBOOK

Datum objave 12.10.2011

ASUS predstavio ZENBOOK

ASUS ZENBOOK se odlikuje jednostavnim i dopadljivim dizajnom. Aluminijsko kućište sa diskretnim koncentričnim krugovima nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Profinjene linije i debljina koja iznosi 3 mm na prednjem i 9 mm na zadnjem dijelu, čine ZENBOOK najtanjim Ultrabookom na tržištu. ZENBOOK ima instant-on funkciju koja mu omogućava prelazak iz standby moda u radni režim za samo dvije sekunde. Uz to, u standby režimu može ostati i do dva tjedna. Kаdа bаterija opаdne ispod 5%, ZENBOOK ima najnovije Intel Core procesore druge generacije (i5-2467M, i5-2557M i i7-2677M), SATA 3 SSD, Bluetooth V4.0 i USB 3.0. ASUS USB Charger+ tehnologija omogućava punjenje raznih mobilnih uređaja, a zahvaljujući korištenju USB 3.0 porta vrijeme punjenja je značajno smanjeno. Da bi uspješno implementirali sve ove tehnologije, ASUS inženjeri napravili su poseban sistem za hlađenje, s inovativnim rješenjima koja poboljšavaju cirkulaciju zraka. ASUS je svaki ZENBOOK opremio SonicMaster tehnologijom koja spaja hardver i softver razvijen u suradnji ASUS Golden Ear tima i kompanije Bang & Olufsen ICEpower. Modeli dolaze opremljeni s 11.6" i 13.3" ekranima, a početna cijena im je 999 €.

Više... Vaš Komentar Top
Gigabyte Force K3

Datum objave 10.10.2011

Gigabyte Force K3

Gigabyte predstavlja novu tipkovnicu za igrače, koja donosi neke profesionalne značajke uz povoljnu cijenu – Force K3. Tipkovnica između ostalog ima povećane elastične gumene kapice koje se nalaze ispod tipaka (osiguravaju do 10 milijuna pritisaka), one-piece rubber membrane dizajn, pojačanu strukturu okvira (četveroslojna struktura s ekstra šasijom u sredini), vodootporna je, te je otporna na udarce. Tipkovnica je teška 900 grama što osigurava stabilnost na podlozi. Na tržištu bi se trebala naći uskoro.

Više... Vaš Komentar Top
ASUS lasnirao ploče s novim PCI Exspressom 3.0

Datum objave 10.10.2011

ASUS lasnirao ploče s novim PCI Exspressom 3.0

ASUS je izbacio ROG Maximus IV GENE-Z/GEN3 i P8Z68/GEN3 seriju matičnih ploča koje spadaju u grupu prvih ploča u industriji s podrškom za PCI Express 3.0. ASUS-ov je interni laboratorij poslije testiranja potvrdio kvalitetu, pouzdanost u radu i performanse za korisnike voljne za nadogradnju na PCI Express 3.0 u bliskoj budućnosti. Nove ploče dolaze i sa unaprijeđenim hardverom i nativnom podrškom za UEFI BIOS za novu generaciju Intel 22nm procesora. Ove ploče tako nisu namijenjene samo za današnja računala koji koriste PCI Express 2.0, nego i za svaku nadogradnju u budućnosti.

PCI Express 3.0 je specifikacija nove generacije koja duplo povećava propusnost, tj. sa 16GB/s na 32GB/s preko istog 16x slota. Ovo je zahtjevalo set komponenti koje su morale biti nadograđene; uključujući i dodavanje PCI Express 3.0 switching IC-a i dizajniranje layouta za novu generaciju Intel 22nm procesora i novi UEFI BIOS. Novi modeli s PCIe podrškom su: P8Z68 DELUXE/GEN3, P8Z68-V PRO/GEN, P8Z68-V/GEN3 i MAXIMUS IV GENE-Z/GEN3.

Više... Vaš Komentar Top
Corsair SSD 480 GB

Datum objave 07.10.2011

Corsair SSD 480 GB

Corsair je dodao nove modele SSD-a u svoje Force Series GT i Force Series 3 serije diskova, bazirane na SandForce SF-2280 kontroleru. GT serija je tako dobila 480 GB model brzine od 555 MB/s za čitanje i 525 MB/s za zapisivanje podataka, po nemalih USD 999.
Series 3 ima dva nova modela, kapaciteta 80 GB i 480 GB, oba s brzinama od 550 MB/s za čitanje i 520 MB/s za zapisivanje podataka. Cijene ovih nešto sporijih modela su USD 249 za manji i USD 799 za veći model.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 1 minute

Revolut

Objavljeno prije 1 minute

iPhone mobiteli - 2. dio

Objavljeno prije 6 minuta

Koji hladnjak kupiti?

Objavljeno prije 7 minuta

Auto akustika ?

Objavljeno prije 10 minuta

Linux OS - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti, problemi...

Novosti

Procurjele informacije o novoj konzoli Nintendo Switch 2

Serija procurjelih slika, koje je potvrdio Video Games Chronicle, nam daje prvi uvid u sljedeću konzolu Nintenda. Već se dugo šuška da će ova konzola koja se kolokvijalno naziva Nintendo Switch 2, biti otkrivena prije kraja ove godine. Čini... Pročitaj više

DJI Osmo Action 5 Pro

DJI je predstavio novu generaciju svoje popularne akcijske kamere, Osmo Action 5 Pro. Ovaj model donosi značajna poboljšanja u odnosu na prethodnika, fokusirajući se na kvalitetu slike, izdržljivost i svestranost. Ključne značajke Visoka kv... Pročitaj više

Intelovi novi mobilni procesori

Intel bi mogao preuzeti titulu prijenosnog računala s najduljim trajanjem baterije sa svojim novim Lunar Lake mobilnim procesorima. Prema baterijskom testu koji je objavio Lenovo, Yoga Slim 7i Aura Edition, opremljen Core Ultra 7 258V čipom... Pročitaj više

Za razvoj računala s umjetnom inteligencijom, Snapdragon jezgra je vrhunac

U proteklih šest mjeseci, AI ​​PC industrija postala je fokus tehnološke industrije, ali pojava AI PC-a važnija je od pokretačke snage koja stoji iza njega, posebice Qualcomma, koji će ponovno ući u industriju 2024. godine. Ovo također čini... Pročitaj više

6 funkcija na novom gumbu za upravljanje kamerom serije iPhone 16

Svi proizvodi u seriji iPhone 16 imaju novu tipku Camera Control koja čini proces snimanja fotografija i videozapisa sličnijim korištenju tradicionalne kamere. Fizičke tipke za kamere nisu nešto novo, mnogi Android uređaji, obično Sony Xper... Pročitaj više

Sve novosti