Intel i partneri predstavili brojne dizajne i sučelja za tablet-računala sa sustavom Windows 8

Datum objave 28.09.2012 - Krešimir Matanović

Intel i partneri  predstavili brojne dizajne i sučelja za tablet-računala sa sustavom Windows 8

Intel i partneri predstavili brojne dizajne i sučelja za tablet-računala sa sustavom Windows 8

Intel Corporation i njegovi OEM partneri predstavili su prvi val novih tablet-računala i konvertibilnih tablet-uređaja utemeljenih na procesorima Intel Core vPro, Intel Core i Intel Atom, uključujući novi procesor Atom Z2760 (stari kodni naziv "Clover Trail").

Procesor Intel Atom Z2760 omogućuje proizvodnju najtanjih i najlakših tablet-računala utemeljenih na Intelovoj arhitekturi – svega 8,5 mm i 0,7 kg – čime prenošenje i pohrana snažnog tablet-računala postaju manje naporni i mnogo praktičniji.

Budući da sve više korisnika svoje uređaje uvijek nosi sa sobom, trajanje baterije i dimenzije postaju sve važniji, a uređaji s procesorom Intel Atom Z2760 nude tablet-okruženje sa svim značajkama, u kojem se performanse ne žrtvuju radi trajanja baterije. Dvojezgreni, četveronitni sustav na čipu pruža iznimno dugo trajanje baterije – više od tri tjedna u povezanom stanju mirovanja i više od deset sati lokalne reprodukcije HD videozapisa.

Intel omogućuje široku paletu inovativnih mobilnih dizajna za korporacijska okruženja, uključujući dizajne utemeljene na procesorima Intel Atom, Intel Core i Intel Core vPro. Intelova arhitektura korporacijama pruža fleksibilnost i kompatibilnost na koje su naviknute te koje rezultiraju manjim ukupnim troškom vlasništva i personaliziranom produktivnošću za kakvom korisnici žude.

Intelova tablet-računala sa sustavom Windows 8 podržavaju milijune postojećih aplikacija, uređaja i komponenti s punim skupom značajki koje se koriste u korporacijama, uključujući značajke za zaštitu sigurnosti i upravljanje potrebne direktorima informatike u korporacijskim okruženjima. Uz to, ti se uređaji jednostavno integriraju u postojeće korporacijske infrastrukture te omogućuju pridruživanje domeni, pristup zajedničkim mrežnim resursima te istodobno korištenje novih aplikacija sa servisa Windows Store i poznatih stolnih aplikacija za Windows.

Tablet-računala s procesorom Intel Atom Z2760 pružaju mobilnost i korisničko okruženje kakvo traže poslovni korisnici te postavljanju nove standarde glede ugrađenih sigurnosnih značajki i mogućnosti upravljanja u sustavu Windows 8. Novi procesor Intel Atom Z2760 projektiran je za besprijekorno uklapanje u poslovna računalna okruženja. Intel Atom Z2760 nudi sigurno pokretanje i tehnologiju Intel Platform Trust Technology (PTT) utemeljenu na firmwareru.

Zahvaljujući tehnologiji Intel vPro, uređaji utemeljeni na procesorima Intel Core omogućuju daljinski pristup sustavu, bez obzira na stanje napajanja ili operacijskog sustava, te nude najrobusniji skup sigurnosnih značajki, uključujući poboljšanu tehnologiju Intel Anti-Theft Technology, Intel Secure Key, Intel OS Guard, poboljšanu tehnologiju Intel Identity Protection Technology i tehnologiju Intel Trusted Execution Technology.

Više... Vaš Komentar Top
Nastavak stagnacije domaćeg IT tržišta u 2011. godini

Datum objave 27.09.2012

Nastavak stagnacije domaćeg IT tržišta u 2011. godini

Hrvatsko informatičko tržište nastavilo je stagnirati i u 2011. godini, iskazujući blagi pad od 0.5%, dosegnuvši vrijednost od 1.15 milijarde USD, prema godišnjem istraživanju analitičke tvrtke IDC Adriatics. Mjereno u kunama, vrijednost tržišta pala je za 3.3% u odnosu na 2010. godinu. IDC Adriatics očekuje daljnji pad IT potrošnje u 2012. od 0.4%, dok će u narednih pet godina tržište rasti prosječnom godišnjom stopom od 6.0 posto te dosegnuti brojku od 1.53 milijarde USD u 2016. godini. S IT potrošnjom od 255 USD po glavi stanovnika, Hrvatska je lani dosegla oko 27 posto od prosječne "per capita" IT potrošnje u EU27, koja je iznosila 956 USD.

"Nakon snažnog pada u 2009. i daljnjeg opadanja u 2010., domaće IT tržište nastavilo je stagnirati i u 2011. godini. Rezanje IT budžeta u skladu s recesijskim ekonomskim okruženjem, nepovoljna poslovna očekivanja i opreznost u izdacima krajnjih korisnika te  nelikvidnost i parlamentarni izbori dodatno su utjecali na skromnu IT potrošnju u zemlji ", ističe Boris Žitnik, Direktor IDC Adriaticsa. "Najznačajniji pad potražnje za IT proizvodima i uslugama zabilježen je u državnom sektoru, telekomunikacijama i kućanstvu, dok je rasla potrošnja u financijskom sektoru."

Većina tehnoloških kategorija je opala u 2011. godini osim paketnog softvera, koji je iskazao rast vrijednosti i u američkim dolarima i u hrvatskim kunama. Tržište osobnih računala (stolnih i prijenosnih) palo je na razini tržišnog prosjeka, unatoč snažnom rastu  prodaje media tableta. Prodaja mrežne opreme također je bila na razini tržišnog prosjeka. Ukupno tržište mobilnih aparata također je zabilježilo pad, unutar kojeg su isporuke pametnih telefona solidno rasle, a isporuke ostalih uređaja opadale bržim tempom od cjelokupnog tržišnog prosjeka.    

Na domaćem tržištu IT usluga, Combis je skočio na vodeću poziciju, Microsoft je zadržao vodstvo na tržištu paketnog softvera, dok je HP bio prvak na cjelokupnom tržištu računala i ispisnih uređaja u 2011. godini.  

"Nova Vlada formirala je Vijeće za koordinaciju informatizacije javnog sektora, kojoj predsjeda zamjenik Predsjednika Vlade. Cilj je ocjena postojeće situacije i prijedlog budućih mjera za ubrzanjem prihvaćanja i uporabe informatičkih tehnologija u javnom sektoru i omogućavanje online usluga građanstvu i poslovnim subjektima. Uspješnost rada Vijeća uvelike će utjecati na domaće IT tržište u tekućoj i 2013. godini," tvrdi Žitnik. "Međutim, stupanj potencijalnog oporavka uvelike će ovisiti o veličini Vladinih ulaganja u IT te djelokrugu i sposobnosti vođenja industrijske politike, kao nosioca kapitalnih ulaganja. Hrvatsko pristupanje Europskoj Uniji u srpnju 2013. i usklađivanje propisa trebalo bi pozitivno utjecati na domaće informatičko tržište u narednim godinama."

Više... Vaš Komentar Top
HP predstavio nova rješenja za virtualizaciju

Datum objave 27.09.2012

HP predstavio nova rješenja za virtualizaciju

HP je predstavio sljedeća rješenja za virtualizaciju:

  • Novi uređaj HP t310 Zero Client s Tera2 zero client procesorom, koji je do pet puta brži u obradi slika od procesora Tera1. HP t310 lako se nosi s najzahtjevnijim multimedijalnim potrebama korisnika u VMware View okruženjima.
  • Nova HP Client Virtualisation Generation 8 (Gen8) referentna arhitektura za Citrix XenDesktop u VMware vSphere®, posebno oblikovana za podršku virtualnim radnim površinama. Ovo se rješenje nastavlja na ostale HP VMware View referentne arhitekture, koje služe kao "nacrti" za  serverske, diskovne, mrežne i softverske konfiguracije koji ubrzavaju instalaciju, eliminiraju mogućnost pogrešnih pretpostavki i maksimalno povećavaju učinkovitost informatičkih infrastruktura.
  • Nove opcije za rasterećivanje zadataka kodiranja sa središnje procesorske jedinice na plošni (blade) ili rack poslužitelj pomoću nove, opcionalne glavne kartice Teradici. Ovo rješenje nudi bolje performanse virtualizacije klijenata za grafički zahtjevne aplikacije, kao što su animacija i računalni dizajn.

HP t310 Zero Client bit će dostupan u Hrvatskoj od listopada. Cijena će ovisiti o hardverskim opcijama.

Više... Vaš Komentar Top
ASUS predstavio novu F2A85 seriju matičnih ploča

Datum objave 25.09.2012

ASUS predstavio novu F2A85 seriju matičnih ploča

ASUS je najavio svoju F2A85 seriju matičnih ploča, baziranih na novom AMD A85X čipsetu i FM2 socketu, dizajniranu za drugu generaciju AMD-ovih APU-a (kodnog imena Trinity). Nova generacija APU-a pruža bolje performanse i omogućava korisnicima poboljšani multimedijalni i igrački doživljaj. U APU je ugrađen i grafički procesor Radeon HD 7000 serije koji osigurava bolje grafičke performanse s malom potrošnjom energije, a uz to podržava i Eyefinity tehnologiju na do tri nezavisna monitora. Korisnici imaju i mogućnost dodavanja diskretne grafike kako bi pokrenuli “Dual Graphics” opciju, koja im pruža još bolje grafičke performanse, a uz to je spremna i za buduće nadogradnje.

F2A85 serija matičnih ploča dolazi sa paletom ASUS ekskluzivnih opcija kako bi korisnici dobili više od svog APU-a, uključujući i Dual Intelligent Processors 3 (DIP3) s novom DIGI+ kontrolom napona čime se štedi do 65% sistemske potrošnje enrgije, GPU Boost za poboljšanje integrirane grafike do 17%, kao i USB BIOS Flashback alat i Remote GO! za kompletno multimedijalno iskustvo. Kao dodatak na sve ove ASUS tehnologije je i sam dizajn ploča koje su napravljene od komponenti visoke kvalitete. Tu spadaju i efikasnije i tiše hlađenje pomoću toplovodnih cijevi, u kompletu sa Super Alloy zavojnicama koje ploči daju velike mogućnosti uz manje zagrijavanje. Zajedno, sve ovo čini F2A85 seriju matičnih ploča savršenom platformom za sve od  kućnog media centra do klasičnog računala.

Više... Vaš Komentar Top
Canonov imageRUNNER  ADVANCE nove generacije

Datum objave 25.09.2012

Canonov imageRUNNER ADVANCE nove generacije

Canon Europe predstavio je najnovije rezultate razvoja svoje uspješne platforme imageRUNNER ADVANCE: šest novih serija skalabilnih višefunkcijskih uređaja formata A3 osmišljenih da pametnijim načinom rada korisnicima olakšaju hvatanje ukoštac sa suvremenim poslovnim izazovima. 

Nova platforma imageRUNNER ADVANCE temelji se na uspjehu svoje prethodnice, u okviru koje je od njezina predstavljanja 2009. u regiji EMEA prodano više od 230.0001 jedinica, a korisnicima pruža jedinstven skup mogućnosti za poboljšanu kontrolu pristupa, personalizaciju, učinkovito pružanje usluga te povezivanje s mobilnim uređajima i oblakom, a sve to putem paketa naprednih standardnih i neobaveznih programskih aplikacija.
Neke od najvažnijih značajki, koje su prije bile dostupne kao dodatna oprema (pretraživi oblici zapisa skeniranih datoteka, sigurno brisanje tvrdog diska), sada se nude kao standard te tako pružaju nenadmašnu vrijednost za novac. Uz to, na svim novim uređajima imageRUNNER ADVANCE dostupno je Canonovo jednostavno rješenje za prijavu bez poslužitelja, Universal Login Manager, kojim se nudi personalizacija na razini korisnika, praćenje korištenja i kontrola pristupa. 

"Tvrtke i ustanove izložene su sve jačim pritiscima da povećaju agilnost i produktivnost, a istodobno smanje operativne troškove", izjavio je Matt Wrighton iz odjela Product Management & Strategy u tvrtki Canon Europe. "Nova generacija platforme imageRUNNER ADVANCE bez okolišanja se hvata ukoštac s tim izazovima jer putem pojačanih mogućnosti prilagodbe osobnim potrebama, kontrole korištenja te podrške za povezivanje s oblakom i mobilni rad nudi pametnije načine rada. Zahvaljujući novoj platformi Canon tvrtkama i ustanovama svih veličina može ponuditi potpuno rješenje za obradu slikovnih zapisa. Malim tvrtkama na raspolaganju su značajke korporacijske razine, primjerice povećana sigurnost, djelotvorna kontrola troškova ispisa i napredni alati za objavu dokumenata, dok korporacijski korisnici i velike ustanove mogu iskoristiti prednosti skalabilnog slikovnog rješenja koje se temelji na naprednim sigurnosnim značajkama, integraciji i upravljanju čitavim skupom uređaja."

Više... Vaš Komentar Top
Ratno zrakoplovstvo SAD-a potpisalo veliki tehnološki ugovor s HP-om

Datum objave 24.09.2012

Ratno zrakoplovstvo SAD-a potpisalo veliki tehnološki ugovor s HP-om

HP je objavio kako je Ratno zrakoplovstvo SAD-a (USAF) izabralo HP kao dobavljača poslovnih računala i radnih stanica u sklopu svog programa nabave poslovne informatičke opreme. Ugovorom koji je dio programa Quantum Enterprise Buy (QEB) odjela USAF CCS (Klijent, računarstvo i poslužitelji) novi će se uređaji pridružiti milijunu jedinica HP-ovih uređaja koji su već instalirani širom Sjedinjenih Država, Europe i azijsko-pacifičke regije kroz proteklih sedam godina. U skladu sa zahtjevima USAF-a, HP će uvrstiti prilagođene agencijske konfiguracije koje zadovoljavaju stroge standarde i testiranja za memoriju, audio, video i ostale specifikacije. Kroz programe QEB, USAF je od HP-a nabavio više računala i radnih stanica od bilo kojeg drugog dobavljača ili proizvođača.

Ponuda će uključivati radne stanice HP Z820 i HP Z420, mobilnu radnu stanicu HP EliteBook 8560w, poslovno računalo HP Compaq 6005 Pro, prijenosna računala HP ProBook 6460b i HP EliteBook 2560p i tablet računalo HP EliteBook 2760p.

Više... Vaš Komentar Top
Acerov novi ultrabook uskoro u Mikronisu

Datum objave 21.09.2012

Acerov novi ultrabook uskoro u Mikronisu

Na hrvatsko tržište stiže novi Acerov ultrabook  Aspire S7 koji podiže mobilno računalstvo na novu razinu. Acer Aspire S7 sa zaslonom od 13,3 inča i Windows 8 operativnim sustavom bit će sredinom listopada dostupan u notebook centru Mikronis po cijeni od 11.299 kuna, ovisno o konfiguraciji. S7 pokretat će najnoviji Intelovi procesori Core i5 i Core i7 Ivy Bridge, bit će dostupan u dvije veličine, 13,3 i 11,6 inča, a dodirni zaslon pune visoke definicije jamčit će oštru i detaljnu sliku pri gledanju filmova ili igranja te će imati podršku za deset točaka dodira.

Oba modela imat će uglađeno aluminijsko kućište načinjeno iz jednog dijela, debljine samo 12,5 milimetara, a model od 13,3 inča pažnju će privlačiti i atraktivnim staklenim pokrovom. Inovativni sustav hlađenja Acer Twin Air bit će zadužen za još ugodniji rad na ovom ultrabooku, a zahvaljujući masi od oko 1 kilograma i autonomiji od 9 do 12 sati, ovisno o veličini, korisnik će ga zaista moći koristiti u bilo kojoj prilici i na bilo kojem mjestu.

Više... Vaš Komentar Top
Thermaltake lansirao novo Soprano kućište

Datum objave 20.09.2012

Thermaltake lansirao novo Soprano kućište

Thermaltake koristi crnu i bijelu boju kako bi naglasio eleganciju dizajna svojih kućišta i sa novim Soprano mid-towerom. Soprano ima čeličnu konstrukciju sa 28 mm debelom prednjom otklopivom aluminijskom maskom koja skriva četiri 5.25" mjesta, jedno 3.5" mjesto i jedan 20 cm ventilator. Na vrhu se kućišta nalazi skriveni HDD dock i interni USB3.0 portovi. U kućište stane pet tvrdih HDD/SSD-a, ATX ploča, standardno napajanje, veliki hladnjak za CPU ili vodeni blok s velikim radijatorom. Grafičke kartice mogu biti dužine do 315 mm, a za dobar menadžment kabela brinu se četiri rupe s gumenim rubovima. Za prigušenje buke tu je i pjena na bočnim stranicama.

Više... Vaš Komentar Top
U Splitu se održava akcija "Stop krivotvorinama i piratstvu"

Datum objave 18.09.2012

U Splitu se održava akcija "Stop krivotvorinama i piratstvu"

Nakon događanja u Osijeku i Rijeci, akcija "Stop krivotvorinama i piratstvu" danas se održava i u Splitu. "Stop krivotvorinama i piratstvu"  je zajednička akcija nadležnih tijela državne uprave i organizacija koje sudjeluju u mehanizmu koordinacije za provedbu prava intelektualnog vlasništva – Državni zavod za intelektualno vlasništvo, Ministarstvo financija – Carinska uprava, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo pravosuđa, Državni inspektorat, kao i udruga Business Software Alliance, HDS ZAMP, IHG, HUZIP, ZAPRAF, BOA, HGU, DHFR, APAW, itd.

Uz glazbeno-scenski program, povodom ovog događanja na splitskoj Rivi se održavaju i brojne edukativne i informativne radionice, čija je namjera informiranje javnosti o učincima krivotvorenja i piratstva na gospodarstvo, ali i na zdravlje i sigurnost građana. Putem izloženih promo materijala, brošura i prezentacija, Business Software Alliance posjetitelje informira o softverskom piratstvu, kao i brojnim prijetnjama i opasnostima koje ono uzrokuje.

Cilj ove akcije je i uputiti građane kako se mogu zaštititi od svih oblika krivotvorenih i piratskih proizvoda, kome se obratiti za pomoć, ali i podići razinu svijesti o važnosti poštivanja intelektualnog vlasništva i autorskih prava kao osnove za poticajno i neovisno stvaralaštvo. Voditelj programa u Splitu je pjevač Dražen Turina Šajeta, koji u razgovorima s predstavnicima industrije ima zadaću građane uputiti u važnost poštivanja intelektualnog vlasništva.

Više... Vaš Komentar Top
Lenovo proslavio 20. godisnjicu ThinkPada i predstavio novi ThinkPad X1 Carbon

Datum objave 18.09.2012

Lenovo proslavio 20. godisnjicu ThinkPada i predstavio novi ThinkPad X1 Carbon

Predstavnici tvrtke Lenovo danas su u Lenovo Exclusive Storeu smještenom u srcu Zagreba (Jurišićeva 16) obilježili 20. godišnjicu legendarnog prijenosnika ThinkPad – jednog od najistaknutijih prijenosnih osobnih računala u posljednja dva desetljeća. Tom prilikom, okupljenim novinarima predstavljen je najnoviji model ThinkPad X1 Carbon. Od svojih početaka 1992. godine, ThinkPad je izgradio tradiciju savršenstva te je dobio povjerenje najzahtjevnijih profesionalaca diljem svijeta zahvaljujući inovacijama i naprednim sposobnostima, dugotrajnosti kao i dizajnu.

Izgrađen od karbonskih vlakana, ThinkPad X1 Carbon je najlakši 14-inčni Ultrabook na svijetu,  dizajniran je za one koje zahtijevaju najvišu razinu mobilnosti, zabave, učinkovitosti i dizajna. Također, Lenovo je danas predstavio Lenovo Developer Program, globalni program za razvoj aplikacija kojem je cilj razviti što je moguće veći broj aplikacija za Lenovo korisničke i komercijalne PC+ proizvode kao što su prijenosna računala, tableti, pametni telefoni i televizori.

„Rijetki su brandovi koji imaju dovoljno sreće i postanu ikone industrije s vjernim obožavateljima koji su jednako strastveni prema svakoj generaciji proizvoda ThinkPad. Naše je zadovoljstvo danas vam predstaviti jedan takav model“, izjavio je regionalni marketing menadžer Lenova za jugoistočnu Europu, Mladen Skuliber. ThinkPad X1 Carbon udovoljava potrebama korisnika za vrlo tankim i laganim prijenosnikom kao i vrhunskim performansama koje korisniku osiguravaju uspješno obavljanje svojih poslovnih zadataka.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 2 minute

gmail acc - kako u danasnje vrijeme kreirati doticni?

Objavljeno prije 26 minuta

Automobili

Objavljeno prije 27 minuta

Rasprava o akcijama, popustima i super niskim cijena-isključivo informatička oprema!

Objavljeno prije 1 sat

Žderonje

Objavljeno prije 1 sat

Zvučnici ne rade - potenciometar

Novosti

Winamppod pod licencomWCL v1.0.

Softver za reprodukciju klasične glazbe Winamp najavio je objavu izvornog koda pod licencom Winamp Collaborative License v1.0, ali je razvoj ogranaka zabranjen te su dopuštene samo izmjene i inovacije temeljene na izvornom kodu. Nakon što j... Pročitaj više

Snage i slabosti arhitekture procesora ARM nasuprot X86: Koji je procesor najprikladniji za vašu računalnu opremu?

Kada birate računalo, često razmišljate o izgledu, cijeni i marki. No, ključna stavka koja može utjecati na vaše iskustvo rada je procesorska arhitektura. Ovaj članak pomoći će vam razumjeti razlike između dvije glavne arhitekture procesora... Pročitaj više

Korisnici Androida su u opasnosti! Deseci milijuna preuzimanja aplikacija za kameru sadrže trojanske viruse koji ozbiljno ugrožavaju privatnost i sigurnost

Korisnici Androida, oprez! Prema izvješćima, dvije popularne aplikacije za kameru sadrže zlonamjerni softver koji je zahvatio više od 10 milijuna Android telefona, predstavljajući ozbiljnu prijetnju privatnosti i sigurnosti korisnika. Ako s... Pročitaj više

Apple se povlači iz OpenAI financiranja, Microsoft, NVIDIA će povećati ulaganja

Apple se povlači iz OpenAI financiranja od milijardu američkih dolara, predvođen Thrive Capitalom, a Microsoft i NVIDIA će značajno povećati svoja ulaganja. Microsoft, koji već posjeduje 49% udjela u OpenAI-ju, te NVIDIA, ključni igrač u AI... Pročitaj više

Rješavanje problema sigurnosti memorije u C jeziku: AI koristi za konverziju C koda u sigurniji Rust kod

Kako bi se riješio ključni problem sigurnosti memorije u programskom jeziku C, istraživači koriste umjetnu inteligenciju (AI) za pretvaranje softvera napisanog u C jeziku u Rust kod, poznat po svojoj sigurnosti memorije. Rust, koji je razvi... Pročitaj više

Sve novosti