Bug Future Show 2014

Datum objave 31.01.2014 - Krešimir Matanović

Bug Future Show 2014

Bug Future Show 2014

Kino Europa u Zagrebu jučer je bilo premalo za sve znatiželjnike, posjetitelje Bug Future Showa 2014., kojeg je prvi put organizirao Bug, najutjecajniji magazin o novim tehnologijama u Hrvatskoj i regiji. Među više od 1000 posjetitelja, koliko ih se izmijenilo tijekom dana u prostoru kina, prošetali su predstavnici cijele ICT zajednice, ali i mnogobrojni čitatelji Buga. U neformalnoj i opuštenoj atmosferi doznali su, između ostalog, za brojne novosti iz svijeta tehnologije, vidjeli direktan izvještaj s CES-a u Las Vegasu te čuli koji će trendovi obilježiti naš suživot s tehnologijom u ovoj godini, kao i u godinama koje dolaze. Jednako tako, mogli su uživo pratiti različita predavanja, rasprave i vidjeti pojedine cool gadgete i projekcije budućnosti, okupljene oko glavne teme – The Next Big Thing (sljedeća velika stvar u tehnologiji), ujedno i glavne teme aktualnog broja Buga. Više od 30 govornika je pokušalo odgovoriti na tu temu, kroz predavanja, panel rasprave, prezentacije i demonstracije uređaja budućnosti.

Više... Vaš Komentar Top
ASMedija demonstrirala USB3.1

Datum objave 28.01.2014

ASMedija demonstrirala USB3.1

ASMedia je na USB Implementers Forumu (USB-IF) u Honoluluu, demonstrirala SuperSpeed USB 10 Gbps (USB 3.1) prijenos podataka na vlastitoj razvojnoj platformi. Ovo je prva javna demonstracija funkcionalnog SuperSpeed USB 10 Gbps hardvera. Također su prikazali i prototip hardverske platforme koja se sastoji od PCI Express add-in kartice sa ASMedijinim vlastitim hardverom i implementacijom SuperSpeed USB 10 Gbps kontrolera sa SSD-om u RAID polju. Ovo po njima predstavlja sasvim realan scenario budućnosti, u kojem će SSD-i u RAID-u u potpunosti iskorištavati prednosti USB3.1 protokola.

Više... Vaš Komentar Top
AMD predstavio ARM bazirane serverske procesore

Datum objave 28.01.2014

AMD predstavio ARM bazirane serverske procesore

AMD je danas pokazao razvojnu platformu za svoje prve 64-bitne ARM bazirane serverske procesore, proizvedene korištenjem 28 nanometarske proizvodne tehnologije – prvih takvih procesora koje je proizveo iskusni proizvođač serverskih tehnologija. Također, AMD je najavio i vrlo brzo slanje prvih primjeraka ARM baziranih procesora, pod nazivom AMD Opteron A1100 serije, kao i razvojne platforme koja uključuje i matične ploče i opsežan softverski paket. Pored toga, AMD je objavio da će „Open Compute“ projektu pridružiti i novi mikro-serverski dizajn koji koristi Opteron A seriju kao dio specifikacije zajedničke slot arhitekture za matične ploče, čiji je radni naziv “GroupHug.”

AMD Opteron A1100 procesori podržavaju:

  • 4 ili 8 jezgrene ARM Cortex-A57 procesore
  • Do 4 MB dijeljene L2 i 8 MB dijeljene L3 memorije
  • Podesivu dvokanalnu DDR3 ili DDR4 memoriju s podrškom za ECC brzine i do 1866 MT/sekundi
  • Do 4 SODIMM, UDIMM ili RDIMM-a
  • 8 linija PCI-Express Gen 3 I/O
  • 8 SATA 3 porta
  • dva 10 Gb Ethernet porta
  • ARM TrustZone tehnologiju za unaprijeđenu sigurnost
  • Koproceosre za kripto-kompresiju i kompresiju podataka

Razvojni paket Opteron A serije upakiran u Micro-ATX format sadrži:

  • AMD Opteron A1100 procesor
  • 4 Reg. DIMM slota za do 128GB DDR3 memorije
  • PCI Express konektore podesive kao jedan x8 ili dva x4 porta
  • 8 SATA konektora
  • Kompatibilnost sa standardnim napajanjima
  • Sposobnost samostalne upotrebe ili montiranja u šasije za serverske ormare
  • Podršku za standardno UEFI boot okruženje
  • Linux okruženje bazirano na Fedora Linux distribuciji, koje programerima pruža bogat set alata i aplikacija
    • Standardni Linux GNU lanac alata, uključujući i verziju za unakrsni razvoj
    • Platformske drivere za uređaje
    • Apacheweb server, MySQLsoftver za upravljanje bazama podataka, i PHP programski jezik za razvoj robusnih web serverskih aplikacija
    • Java 7 i Java 8 verzije koje programerima omogućavaju rad u 64-bitnom ARM okruženju
Više... Vaš Komentar Top
Verbatimovi Nano USB Drive i Tablet microSDHC Card

Datum objave 28.01.2014

Verbatimovi Nano USB Drive i Tablet microSDHC Card

Nano USB Drive rješenje za pohranu podataka koje je razvio Verbatim kombinira USB memoriju kapaciteta do 32 GB s micro USB adapterom kompatibilnim sa specifikacijom ‘On The Go’ (OTG). USB OTG omogućuje spajanje memorijskih jedinica, miševa, tipkovnica i drugih dodataka na uređaj s Androidom preko njegovog micro USB priključka. Korisnici tako mogu, primjerice, prenijeti ili prikazivati fotografije s digitalnog fotoaparata izravno na tablet ili smartfon s Androidom. Kompaktan Nano USB Drive, koji je raširen među korisnicima automobilskih audio sustava, igraćih konzola i televizora, može se koristiti i kao bilo koja druga USB memorija. Micro USB adapter uključen u paketu s Nano USB Driveom može se koristiti i samostalno, odnosno s drugim uređajima, kad god se za to ukaže potreba.   

Verbatim je također predstavio memorijsku karticu Tablet microSDHC Card s priloženim adapterom za SD kartice kako bi ponudio jednostavno rješenje za proširivanje memorije na kompatibilnim tabletima s Androidom ili operacijskim sustavom Windows 8 ili smartfonima. Ova microSDHC kartica kapaciteta 32 GB (u crvenoj boji) pripada u sam vrh ponude i dolazi s oznakama brzine Speed Class 10 i UHS-I Speed Class 1 te nudi izvrstan kapacitet i performanse optimizirane za HD video. Alternativno, korisnici mogu odabrati microSDHC karticu kapaciteta 16 GB (plavu) ili 8 GB (zelenu). Obje ove kartice također dolaze s oznakom brzine Speed Class 10 i nude dovoljan kapacitet za pohranu i dijeljenje videa, glazbe i fotografija.

Verbatimov Nano USB Drive s Micro USB adapterom prodaje se po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 69 kn za 8 GB (oznaka modela: 49820), 119 kn za 16 GB (49821) te 199 kn za 32 GB (49822). Tablet microSDHC Card dolazi po cijeni od 59 kn za 8 GB (44042), 119 za 16 GB (44043) te 219 kn za 32 GB (44044). Svi proizvodi su dostupni u online i maloprodajnim dućanima diljem Europe.

Više... Vaš Komentar Top
Func  HS-260

Datum objave 28.01.2014

Func HS-260

Func najavljuje svoj novi HS-260 headset namijenjen igračima, koji se nastavlja na uspješnu Func 1030˛ seriju i prvu mehaničku tipkovnicu KB-460. Slušalice su dizajnirane za duge igračke periode, za maksimalnu udobnost. Sve su kontrole smještene na zvučničkoj kutiji slušalica, a dodatne su značajke i odvojivi mikrofon i kabel. Slušalice imaju uparene 50 mm drivere, zatvorene su konstrukcije, s frekventnim opsegom od 20Hz do 20kHz, impedancije 32 Ohma, i dužine kabela od 3 metra. Dva su 3.5 mm jacka na kraju kabela – jedan za mikrofon a drugi a slušalice. Preporučena maloprodajna cijena se kreće oko 80 USD.

Više... Vaš Komentar Top
Intel Education i Intel Classmate

Datum objave 25.01.2014

Intel Education i Intel Classmate

Intel Corporation danas je na manifestaciji Bett 2014 predstavio inovativne referentne uređaje namijenjene obrazovnom sustavu za interaktivno obrazovno okruženje 21. stoljeća. Novi tablet iz serije Intel Education i računalo iz serije Intel Classmate dio su skupa rješenja Intel Education Solutions, koji obuhvaća uređaje, softver, sadržaj, servise te rješenja za profesionalni razvoj nastavnika, koji u konačnici preobražavaju učenje i nastavu radi boljeg uspjeha učenika.

I tablet Intel Education i računalo Classmate prilagođeni su učenicima zahvaljujući robusnom dizajnu, koji može izdržati pad sa stola (s visine od 70 cm)1 te je otporan na vodu i prašinu kako bi omogućio učenje u svakom trenutku i na svakom mjestu.
Na tabletu Intel Education instaliran je Android 4.2 te je tablet prilagođen djeci, npr. na bočnim stranama ima gumena ojačanja da bi ga male ruke mogle lakše držati, tipka za uključivanje ne reagira na slučajne pritiske te ima olovku koja je po hvatu slična pravoj olovci. Taj 10-inčni tablet pogoni dvojezgreni procesor Intel Atom Z2520, sadrži prednju i stražnju kameru te moguću podršku za 3G, a uz 12-satno trajanje baterije učenicima omogućuje cjelodnevno učenje.

Procesor Intel Atom Z2520 ima radni takt od 1,2 GHz te podržava tehnologiju Intel Hyper-Threading, omogućujući četiri istodobne aplikacijske niti, čime se dodatno povećava cjelokupna učinkovitost jezgri Atom. Integrirana platforma sadrži i mehanizam Intel Graphics Media Accelerator s grafičkom jezgrom koja podržava obogaćene 3D vizualne prikaze, realistična igraća okruženja te glatko, Full 1080P hardverski ubrzano kodiranje i dekodiranje videozapisa pri 30 fps, a sve je to korisno u obrazovnom okruženju 21. stoljeća.

10-inčno Intelovo računalo Classmate utemeljeno je na procesoru Intel Celeron N2806 te ima instaliran Windows 8.1. Verzija sa sustavom Windows 7 i verzija sa sustavom Linux utemeljenima na procesoru Intel Celeron N2805 bit će predstavljene tijekom godine. Uređaj se može koristiti i sa značajkom dodirnog zaslona te sadrži zakretnu kameru radi poticanja stvaranja sadržaja.
Prijenosno računalo HP Classmate prvi je globalni komercijalni proizvod utemeljen na novom referentnom dizajnu računala iz serije Classmate. Dostupan bi trebao postati ovog mjeseca u Sjevernoj i Južnoj Americi, Europi, na Bliskom istoku te u Africi, a u proljeće i u azijsko-pacifičkoj regiji.

Novi tablet Intel Education i računalo Classmate sadrže značajke kao što su priključno povećalo i temperaturni senzor koji se priključuje u audioutičnicu uređaja. Tim se značajkama učenicima omogućuje gledanje mikroskopskih i makroskopskih slika te mjerenje i analiza podataka iz okruženja, povezujući znanost i stvarni život te im se daje sloboda da znanstvene koncepte istražuju sami na bilo kojem mjestu, a ne samo u znanstvenom laboratoriju.

Više... Vaš Komentar Top
GIGABYTE najavljuje službenu podršku za AMD A-Seriju Kaveri APU-a

Datum objave 24.01.2014

GIGABYTE najavljuje službenu podršku za AMD A-Seriju Kaveri APU-a

GIGABYTE je danas najavio službenu podršku za AMD A-Seriju APU-a baziranu na dugo očekivanoj "Kaveri" arhitekturi. GIGABYTE "Kaveri" podrška uključuje aktualne matične ploče sa AMD A88X i A55 (rev3.0) platformom i nadolazeće matične ploče sa A78 platformom. GIGABYTE matične ploče FM2+ serije imaju velik broj karakteristika i tehnologija koje ih odvajaju od konkurencije, uključujući AMP-UP audio koji ima nadogradivi OP Amp, Nichicon kondenzatore studijske klase i Gain Boost prekidače. True Digital Power naponski dio je kombiniran sa Triple Display podrškom koja uključuje podršku za AMD Dual Graphics i AMD Eyefinity tehnologiju. GIGABYTE matične ploče FM2+ serije takođe osiguravaju podršku za nativnu 4K rezoluciju preko Display port i HDMI portova. Ponuda uključuje osam A88X modela s G1.Sniper A88X na vrhu, te četiri A55 ploče. Nadoalzećih A78 će također biti četiri sa FM2A78M-D3H na vrhu.

Više... Vaš Komentar Top
ADATA  PV100

Datum objave 24.01.2014

ADATA PV100

Kao reakciju na sve veću upotrebu pametnih telefona i tablet računala širom svijeta, ADATA Technology objavila je lansiranje PV100 baterije za napajanje. PV100 je ultra-tanak uređaj za punjenje od 8 mm s robusnim izlazom od 2.1 ampera. Ima kapacitet od 4200mAh, a opremljen je LED strujnim indikatorom koji pokazuje razinu napunjenosti Li-polimer baterije. Preko microUSB priključka sposoban je brzo napuniti skoro svaki mobilni uređaj. PV100 ima FCC, CE, LVD, PSE, C-Tick, KC, NOM, i Gost-R certifikate, kojima se garantiraju sigurnost i stabilnost tokom dugog perioda korištenja. Također, PV100 ima veliki broj zaštitnih sposobnosti, uključujući zaštitu od prenapajanja/pražnjenja, zaštitu od previsokog napona ili previsoke struje, kao i zaštitu od kratkog spoja, što osigurava maksimalnu sigurnost u svakom trenutku. Temperatura baterije mjeri se pomoću mjerača negativnog temperaturnog koeficijenta (NTC), kojim se sprječava pregrijavanje i oštećenje baterije. Dostupan je u crnoj, bijeloj, plavoj i ružičastoj boji, a preporučena cijena ćemu biti 27,23 USD.

Više... Vaš Komentar Top
Bug Future Show 2014

Datum objave 23.01.2014

Bug Future Show 2014

Bug Future Show 2014 održat će se u Zagrebu u Kinu Europa 30. siječnja, a riječ je o techno showu koji će okupiti cijelu ICT zajednicu i pokazati sve najaktualnije iz svijeta tehnologije, najavili su danas predstavnici tvrtke Bug, organizatora showa i izdavača najutjecajnijeg techno magazina u Hrvatskoj. Događanje su nazvali ‘show’ jer su htjeli napraviti nešto novo i drugačije, odmaknuti se od klasičnih konferencija i sajmova te omogućiti tvrtkama iz ICT sektora, publici i svojim čitateljima da se na zabavan i pristupačan način bolje upoznaju s najnovijim tehnološkim dostignućima. Bugovci planiraju cijelu priču demonstrirati kroz niz predavanja, panel diskusija i projekcija u kinu Europa, pa vjeruju da će publika tamo uživati u najboljem "infotainmentu" s tehnološkim temama.

Više... Vaš Komentar Top
OCZ Vertex 460

Datum objave 23.01.2014

OCZ Vertex 460

OCZ Storage Solutions je jučer najavio svoj novi Vertex 460 SATA III SSD. Novi je SSD evoluirao iz 20nm baziranog Vertexa 450, a koristi kompanijin Barefoot 3 (BF3) M10 kontroler sa Toshibinom 19nm MLC NAND memorijom. Vertex 460 nudi do 545 MB/s sekvencijalne brzine čitanja i 525 MB/s sekvencijalnog zapisa, sa 95,000 4K IOPS-a kod nasumičnog čitaja, te do 90,000 4K IOPS-a nasumičnog zapisa. Održive 4K performasne nasumičnog zapisa su do 23,000 IOPS-a.

BF3 M10 nudi AES-256 enkripciju, a NAND-ovi su predviđeni za 20GB zapisa podataka dnevno u trajanju od tri godine koliko jasno traje jamstvo. Vertex 460 SSD dolazi u izvedbama od 120GB, 240GB i 480GB sa ultra-slim 7mm profilom. U pakiranju se nalazi i 3.5" desktop adapter ze Acronis True Image softver.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 9 minuta

Koju AMD grafičku karticu kupiti?

Objavljeno prije 33 minute

3D printeri

Objavljeno prije 35 minuta

Automobili

Objavljeno prije 59 minuta

Koju Nvidia grafičku karticu kupiti - 5. dio

Objavljeno prije 1 sat

P: Samsung A25

Novosti

Blizzard vraća 6v6 mečeve u Overwatch 2

Čini se da su u Blizzardu napokon čuli molitve igrača. Overwatch tim je u četvrtak objavio da vraća mečeve 6v6 nakon što ih je kontroverzno uklonio za Overwatch 2. U blogu je tim otkrio da provodi dva testa 6v6 u nadolazećoj sezoni 14. Prvi... Pročitaj više

Roblox dodaje nove roditeljske kontrole nakon zastrašujučih prijava

Roblox najavljuje uvođenje novih sigurnosnih značajki za dječje račune idućeg mjeseca nakon šokantnog izvješća koje je tvrdilo da je platforma puna dječje i seksualne eksploatacije. Prema IGN-u, Roblox je poslao e-poruku roditeljima djece s... Pročitaj više

Apple će platiti do milijun dolara osobi koja uspije hakirati njihov AI cloud

Apple je upravo objavio najavu koja pokazuje da ozbiljno pristupaju očuvanju sigurnosti Appleove umjetne inteligencije. Tvrtka nudi golemu nagradu za otkrivanje grešaka (bug bounty) do čak milijun dolara svakome tko uspije hakirati njezin A... Pročitaj više

Android 15 će produžiti trajanje baterije u stanju čekanja za dodatna 3 sata

Na konferenciji Google I/O 2024, tehnološki div Google predstavio je niz novih značajki i poboljšanja za nadolazeći Android 15. Jedno od glavnih poboljšanja uključuje unaprijeđeni Doze način rada, koji sada omogućava uređaju da radi do 3 sa... Pročitaj više

Android Quick Share bit će bolji od Apple AirDropa, a evo i zašto

Dijeljenje Android datoteka bit će znatno učinkovitije zahvaljujući QR kodovima. QuickShare, Googleovo rješenje za brzo dijeljenje datoteka, uskoro će dobiti novu značajku: QR kodove. Ovo će značajno pojednostaviti povezivanje između uređaj... Pročitaj više

Sve novosti