SmartWatch_4g Calling_ slika_naslovnica

Popularizacijom pametnih telefona i njihovom sve većom dostupnošću mlađim korisnicima, reciklira se godinama pitanje treba li djetetu pri polasku u školu kupiti mobilni telefon. Dio roditelja zastupa mišljenje da dijete mora imati svoj mobilni telefon iz sigurnosnih razloga, potrebe za komunikacijom i povremene zabave. S druge strane, postoji i dio roditelja koji se protive davanju mobilnog telefona djetetu u tom uzrastu. Dijete ga može zaboraviti, izgubiti ili se previše uroniti u svijet virtualnih igara na štetu druženja s vršnjacima. Tu je i zabrinutost oko skraćivanja raspona pažnje.

Važno je ovdje napomenuti da u sve više škola postoje zabrane korištenja mobilnih telefona tijekom cijelog boravka učenika, ne samo tijekom nastave.

Ali postoji i kompromisno rješenje: jednostavan pametni sat kao alternativa mobilnom telefonu. Ako ste u potrazi za nekim od modela ovoga tipa, predlažemo da razmotrite MeanIT Smart Watch 4g Calling. Karakteriziraju ga osnovne funkcije koje zadovoljavaju potrebe za komunikacijom i uklapaju se u školska pravila nošenja i korištenja gadgeta izvan sati nastave. Krenimo s detaljima.

Osnovne specifikacije:

  • Ekran: IPS matrica, osjetljiv na dodir, 1.4 inča (3,6 centimetara)
  • Konekcija: nanoSIM 4G LTE
  • Baterija: 600 mAh
  • Dodaci: kamera za video pozive, vanjski mikrofon, zvučnik, aplikacija SeTracker2
  • Ostalo: memoriranje telefonskih brojeva, mogućnost lociranja sata, alarm, kalkulator, štoperica, hrvatski izbornik
  • Cijena: 49,99 €
  • Ustupio: Intelkom

Izgled i kvaliteta izrade

SmartWatch_4g Calling_ slika_1

Izvadivši sat iz kutije, pomislili smo: “Hm… ovo ogromno crno plastično kućište možda neće privući djecu, a starijima može djelovati jeftino ako su navikli nositi neki elegantniji sat. Kada smo se sjetili kolika mu je cijena, sve se činilo logičnim.

SmartWatch_4g Calling_ slika_2

Kućište ipak djeluje čvrsto. Slučajni udarac o tvrdu površinu možda neće ostati bez trag, ali neće se uništiti. Zapišimo to kao plus. Također kada se peru ruke sat može doći u kontakt s vodom, u tom slučaju mislimo da ipak može odoljeti maloj količini prskanja ili kapljica.

SmartWatch_4g Calling_ slika_3

Desno se nalazi tipka za uključivanje/isključivanje i aktiviranje zaslona, lijevo utor za MicroSIM karticu, a na dnu rešetka za zvučnik.

SmartWatch_4g Calling_ slika_4 SmartWatch_4g Calling_ slika_5

Iznad zaslona su kamera od 0,3 megapiksela i mikrofon, dok podebljem donjem okviru tipka osjetljiva na dodir s funkcijom “natrag” i “povratak na glavni zaslon”.

SmartWatch_4g Calling_ slika_6

Straga su kontakti za punjenje baterije. Gumirani plastični remen je primjeren samo za dječji opseg zglobova. Čvrsto sjedi na ruci i omogućuje osjećaj vibracija čak i kada je zvuk isključen. Odraslim osobama s prosječnim ili debelim zglobovima remen bi mogao biti prekratak. U tom slučaju nužno je kupiti novi remen.

Ekran

Pravokutni ekran s zaslonom osjetljivima na dodir i mogućnošću navigacije kroz izbornik,  mjeri dijagonalom 1,44 inča (3,6 cm) i njegova IPS matrice ima skromnu rezoluciju.

SmartWatch_4g Calling_ slika_7

Pikseli su vidljivi golim okom

Proizvođač ne spominje zaštitu, pa će se s vremenom ogrebati. No, ništa nije vječno. Margina osvjetljenja na maksimalnoj razini je u redu, a reprodukcija boja je dobra za sučelje sata. Osim prikaza vremena (što je ipak osnovna funkcija sata), MeanIT Smart Watch 4g Calling ima i druge praktične opcije:

Komunikacija  

Kao što i sam naziv govori, Smart Watch 4g Calling omogućuje glasovne i video pozive, slanje/primanje SMS poruka i automatsko odbijanje poziva nepoznatih pozivatelja ako se brojevi ne nalaze pohranjeni u memoriji  – sve to preko SIM kartice i 4G LTE mreže bez potrebe za uparivanjem s mobilnim telefonom. Kvaliteta glasovnih razgovora je vrlo dobra, pogotovo s Volte pozivima, a video pozivi su solidni. Sugovornici se mogu međusobno prepoznati na zaslonu 😊  Dostupan je i SOS poziv za hitne situacije, kojim se automatski bira unaprijed određeni broj ili šalje obavijest. Nadamo se da ga nikada neće vlasnici ovoga sata trebati koristiti!

Pozicioniranje

Funkcija pozicioniranja je jedna od najvažnijih za sigurnost djece. Točnost lokacije sata trebala bi biti visoka, da biste uvijek znali gdje se vaše dijete nalazi. Nažalost, ovaj sat ne koristi GPS (Global Positioning System), već LBS – WiFi uslugu koja se oslanja na mobilne mreže za određivanje lokacije. Radi s pomoću jačine signala obližnjih baznih stanica za triangulaciju položaja uređaja. To znači da točnost nije uvijek na visini zadatka i time odstupanja točnosti može biti oko 100 metara u urbanoj sredini.

Značajake kamere za fotografije

Mnogi dječji pametni satovi imaju kameru za fotografiranje dnevnih avantura, kako bi mogli neke posebne trenutke pokazati obitelji ili prijateljima iz galerije sata. Po tom pitanju se MeanIT Smart Watch 4g Calling ne razlikuje. Samo ne očekujte sjajne fotografije od kamerice od 0,3 megapiksela – bit će pune šuma, zrnatosti i možda tamne, čak i uz dobro dnevno svjetlo.

Baterija

SmartWatch_4g Calling_ slika_8

 

Sat ima Li-Ion bateriju kapaciteta 600 mAh. S jednim punjenjem traje četiri do pet dana, ali ovisi o tome kako se koristiti. Primjerice, ako se puno koriste video pozivi, pozadinsko osvjetljenje na maksimumu, često se aktivira zaslon, baterija će se brže prazniti. Od nule do sto posto kapaciteta ove baterije bit će potrebno oko dva i pol sata za punjenje. U kompletu dolazi magnetski punjač koji se “lijepi” na kontakte na stražnjoj strani sata.

Sučelje sata 

Sučelje sata je intuitivno i jednostavno za korištenje. Dijete može bez problema kontrolirati glasnoću, osvjetljenje, mijenjati brojčanik, odrediti trajanje prikaza vremena na zaslonu (15, 30 sekundi ili 1 minuta) i slično, bez pomoći odraslih. Dodatno, sučelje je dostupno na hrvatskom jeziku. Na satu se nalaze i aplikacije poput alarma, kalkulatora, štoperice i Math game igrice s tri nivoa težine (lako, normalno, teško).

Roditeljska aplikacija SeTracker 2

Za upravljanje satom s pametnog telefona potrebno je preuzeti i instalirati aplikaciju SeTracker 2. Aplikacija je dobro organizirana, besplatna i kompatibilna s iOS i Android uređajima. Nažalost, sadrži oglase, koje možete onemogućiti uz dodatnu naknadu. Preuzima se skeniranjem QR koda u priručniku ili u izborniku sata.

Nakon instalacije aplikacije potrebno je registrirati se valjanom adresom e-pošte i nekom lozinkom.

Jednom instalirana aplikacija na telefonu roditelja omogućuje:

  • Postavljanje sata
  • Pokretanje i gašenje sata na daljinu
  • Mijenjanje brojčanika
  • Pregled primljenih SMS poruka
  • Spremanje dopuštenih kontakata u imenik
  • Praćenje kretanja djeteta na karti na temelju pozicije sata

 Ukupni dojam

SmartWatch_4g Calling_ slika_naslovnica

Općenito, sat igra u dječjoj amaterskoj ligi ili za osobe u visokim zlatnim godinama u smislu mogućnosti i karakteristika. Kombinira video i glasovne pozive, razmjenu poruka i praćenja lokacije. U ovom slučaju, djeca nikada neće propustiti trenutak kada ih roditelji žele kontaktirati, dok roditelj može biti miran znajući gdje je dijete. Ovaj pametni sat možete kupiti putem MeanIT web trgovine po cijeni od 49,99 eura ili kod trgovaca partnera.