Uvod

Cooler Master_GA2701S_Otvorna

Cooler Master je sinonim za komponente i periferiju namijenjenu igračima, ili barem zahtjevnim korisnicima, a među kućištima, napajanjima, hladnjacima i ventilatorima, našao se i niz monitora, za koje je karakteristično da imaju osvježavanje ekrana od barem 100 Hz, što bi se i očekivalo od monitora koji primarno ciljaju na gaming populaciju.

Kutija Kutija - detalj

Među njima je i monitor kojim se bavimo u ovom članku, model GA2701S (puna oznaka testiranog modela je CMI-GA2701S-EK – postoje i neke druge izvedbe ovog monitora, s drugačijim portovima i zvučnicima). Riječ je o 27-inčnom monitoru ravnog IPS panela, Full HD razlučivosti (1.920 x 1.080), brzine osvježavanja od 100 Hz, te odzivom (MPRT) od (uvjetnih) 1 ms.

Oprema

Kutija - Otvoreno Cooler Master_GA2701S_Oprema

U tipičnoj kartonskoj kutiji dočekuju vas dva velika komada stiropora, koji štite monitor od oštećenja, a u stiroporu su i prorezi za dodatke koji dolaze s monitorom, kako ne bi (previše) plesali po kutiji prilikom transporta.

Cooler Master_GA2701S_Profil

Sa samim monitorom tako dolazi dvodijelni stalak, HDMI kabel, dva naponska kabela (jedan za naše područje, sa šuko-utikačem, a drugi s utikačem za Veliku Britaniju), kratke upute za korištenje te brošura s informacijama o jamstvu. Dvodijelni stalak znači da ima bazu te stupić sa zglobom, koji monitoru omogućava naginjanje i to između -5 i +20°, što bi trebao biti dovoljno velik raspon za većinu korisnika.

Cooler Master_GA2701S_Naljepnica

Stupić se s jedne strane utakne u bazu, a s druge strane u stražnji donji dio monitora. Stalak ne omogućava podešavanje visine monitora, što znači da, ako vam je prenisko, morat ćete ga podmetati s nečime ili ga staviti na neki drugi stalak ili ruku za monitor. To je moguće zahvaljujući rupama za VESA nosač 100×100 mm. Dimenzije monitora (sa stalkom) su 612 x 255 x 457 cm, a masa 3,85 kilograma.

Cooler Master_GA2701S_Straga Cooler Master_GA2701S_Portovi

Od ulaza, monitor nudi po jedan HDMI i jedan VGA ulaz, dok je DisplayPort izostao. Oba ulaza podržavaju razlučivost do 1.920 x 1.080, no ne podržavaju istu frekvenciju osvježavanja – HDMI ulaz podržava 100 Hz, a VGA 75. Pored ovih ulaza, smješten je 3,5-milimetarski konektor za slušalice. Pri 100% osvjetljenja monitor troši oko 24 W, pri 75% oko 19 W, pri 50% oko 15,5 W, a pri 25% troši 12 W. U stand-byju troši manje od pola W, a kad je isključen, a i dalje uštekan u električnu mrežu, još i manje.

Opis

Cooler Master_GA2701S_Sprijeda s naljepnicama

Kućište monitora čistog je dizajna, bez nekakvih detalja koji bi pokazivali da se radi o gaming monitoru. Izrađeno je od crne plastike, koja nam se čini dobrog mat finiša (otisci prstiju se ne love za njega), te čak i malo čvršća nego što bismo očekivali od monitora ove klase – monitor se ne čini posebno osjetljivim, niti kvrcka kad ga se malo žešće uhvati rukama. Većinu površine prednje strane zauzima ekran, a razmak između ekrana i vanjskog ruba monitora je oko 7 milimetara, sa svih strana osim donje. Donja strana malo je “pojačana”, malo izvučena prema naprijed, no na njoj se ne nalaze nikakve kontrole, čime odudara od većine monitora. Jedino što je prisutno na donjoj strani je sivkasti outline Cooler Masterovog logoa. Nema čak ni statusne LED-ice, kojom bi se signaliziralo je li monitor uopće uključen.

Logo na straznjoj strani

Ako nema gumbića i LED-ice s prednje (ili prednje donje) strane, znači da ima su kontrole sa stražnje strane. I upravo to je slučaj kod ovog monitora. Stavite li ruku na stražnju stranu, na početak donje trećine, lako ćete napipati mali, bezbojni, poluprozirni joystick. On funkcionira kao pet gumbića u jednoj kontroli, koji služe za kretanje kroz ekranski izbornik. Smjer lijevo-desno znači ulaženje i izlaženje iz konkretnog izbornika, te podešavanje postavke, a smjer gore-dolje služi za odabir izbornika ili postavke koju želite podešavati. Povlačenje joysticka prema vama služi kao gumb za ulaženje i izlaženje iz podešavanja postavke, te za uključivanje i isključivanje monitora.

Razlog tome što je joystick poluproziran je zato što on ujedno služi kao statusna LED-ica. Kad monitor radi, kroz njega probija plava svjetlost kad monitor radi, odnosno narančasta kad je u stand-byu.

Cooler Master_GA2701S_Gumb - Joystick Cooler Master_GA2701S_Gumb - Joystick - Ukljuceno

Pobojali smo se da će nam korištenje joysticka za kretanje kroz ekranski izbornik značajno otežavati podešavanje opcija, no stvar se pokazala upravo suprotnom – zapravo je korištenje tog joysticka jednostavnije, praktičnije, logičnije nego korištenje mnogih uobičajenih rješenja, poput nizanja četiri-pet gumbića s prednje ili prednje-donje strane monitora (još gore ako su u pitanju tipke osjetljive na dodir, umjesto mehaničkih prekidača).

Cooler Master_GA2701S_OSD 1 - Picture

Pri vrhu ekranskog izbornika uvijek pišu trenutna razlučivost i frekvencija osvježavanja, što je nešto što bi trebali slijediti svi proizvođači monitora, umjesto da to “skrivaju” u nekom od podizbornika. Postavke su raspoređene u sedam kategorija: Picture, Color, Audio, Gaming, OSD, System i Information. Unutar Picture može se odabrati neki od načina prikaza slike (profila): Standard, Web, Text, Movie, Act, FPS, RTS te User. Svi osim profila User predefinirani su za određenu namjenu, a ako neku postavku ikojeg od njih pokušavate promijeniti, profil kojem pokušavate promijeniti postavku preslikat će se u profil User pa ćete onda njega podešavati.

Tu su uobičajene postavke za sliku, svjetlina i kontrast, te još neke dodatne. Black Stabilization služi posvjetljavanju tamnih tonova, bez da slika ispadne preeksponirano. To bi moglo koristiti igračima koji igraju igre s mračnim ambijentom, a žele vidjeti “dublje” u mrak, a da im igra možda ne dopušta podešavanja toga. Blue Light Filter “požuti” sliku kako bi bila ugodnija za gledanje u večernjim ili noćnim satima, a može se odabrati između četiri razine intenziteta (i isključiti, naravno). Korisnici Windowsa od te opcije neće imati neke koristi, jer mogu za sličnu namjenu koristiti Windowsov Night Light ili program f.lux, koji nude daleko više fleksibilnosti, no zgodno je za one koji će monitor koristiti s nekim OS-om ili uređajem koji to ne podržava. Može se uključiti i dinamički kontrast putem postavke Advanced DCR (Dynamic Contrast Ratio).

Cooler-Master_GA2701S_OSD-2-Colo

U kategoriji Color može se birati gama krivulja (uz za Windowse i Mac standardnu gamu od 2,2, mogu se odabrati još i game 2,4 i 1,8), može se odabrati temperatura boje, a ako niste zadovoljni predefiniranima, možete je sami ugoditi putem RGB Gain komponenti.