Googleova greška u upravljanju lozinkama u Chromu utjecala na 15 milijuna korisnika

Datum objave 01.08.2024 - Sanja Ledinek

Googleova greška u upravljanju lozinkama u Chromu utjecala na 15 milijuna korisnika

Googleova greška u upravljanju lozinkama u Chromu utjecala na 15 milijuna korisnika

Googleova greška u upravljanju lozinkama u Chromu utjecala na 15 milijuna korisnika

Google se javno ispričao zbog nedavnog kvara u upravljanju lozinkama u pregledniku Chrome koji je doveo do gubitka pristupa lozinkama za oko 15 milijuna korisnika Windowsa.

Incident, koji je započeo 24. srpnja i trajao gotovo 18 sati, bio je posljedica neuspjelih promjena u softveru koje su trebale poboljšati sigurnost. Približno četvrtina korisnika Chrome verzije M127 nije mogla pristupiti ili spremiti svoje lozinke. Od tog broja, oko 2% korisnika je potpuno izgubilo funkcionalnost upravitelja lozinkama.

Google je brzo pružio privremeno rješenje, a zatim i trajno rješenje za ovaj problem. Pogođenim korisnicima se također savjetuje da ponovno pokrenu Chrome kako bi pokušali vratiti funkcionalnost upravitelja lozinki.

Više... Vaš Komentar Top
Objavljena Realme 13 Pro serija telefona

Datum objave 01.08.2024

Objavljena Realme 13 Pro serija telefona

Objavljena Realme 13 Pro serija telefona (1)

Serija Realme 13 Pro je sada službeno dostupna u Indiji. Sastoji se od dva modela: Realme 13 Pro i Realme 13 Pro+.

Zaslon i dizajn

Serija Realme 13 Pro ima 6,7-inčni OLED zaslon s rezolucijom od 1080 x 2412 piksela i integriranim senzorom otiska prsta. Podržava osvježavanje  120 Hz, maksimalnu svjetlinu od 2000 cd/m² i tehnologiju PWM podešavanja svjetline od 2160 Hz. Oba modela također koriste Pro-XDR tehnologiju koja analizira slikovni sadržaj koji se prenosi s kamere, optimizira foto efekte za svjetlosni pojas i potpuni dinamički raspon.

Stražnja strana telefona dostupna je u dvije opcije materijala: staklo i umjetna koža. Realme 13 Pro dolazi u bojama Monet Gold, Monet ljubičasto (staklo) i Emerald Green (umjetna koža), dok Realme 13 Pro+ nudi Monet Gold (staklo) i Emerald Green (umjetna koža). Dizajn stražnje kamere ističe se kružnim klasterom s 360-stupanjskim svjetlosnim efektom i 426 visokokvalitetnih poliranih detalja, pokazujući estetiku, pridonoseći high-endu telefona.

Hardver i performanse

Oba telefona pokreće Qualcomm Snapdragon 7s Gen 2 čipset izrađen na 4nm procesu, koji zamjenjuje prethodni Snapdragon 6 Gen 1. Relativno je sporiji od ostalih čipova serije Snapdragon 7 i ima slabiji ISP-a. Uparen je s do 12 GB RAM-a i podržava proširenje RAM-a. Sustav hlađenja telefona sastoji se od 9 slojeva, s toplinskom parnom komorom od 4500 mm2 i grafitnom toplinsko vodljivom pločom od 9953 mm2. Platforma podržava FastConnect 6700 povezivost, Bluetooth LE Audio i Bluetooth 5.2.

Realme Narzo 70 i Narzo 70x za tržište srednje klase

Realme GT Neo5 SE ima jaku konkurentnost u cjenovnom rangu

Realme GT5 Pro – kralj omjera kvalitete i cijene

Baterija

Realme 13 Pro ima bateriju od 5200 mAh s podrškom za 45 W brzo punjenje, dok Realme 13 Pro+ ima istu bateriju ali s podrškom za 80 W brzo punjenje. Oba modela imaju stereo zvučnike i IP65 certifikat za otpornost na prašinu i vodu.

Kamere

Realme 13 Pro ima trostruku stražnju kameru s glavnim senzorom Sony LYT-600 od 50 MP (s OIS-om), ultraširokim od 8 MP i 2 MP senzorom. Realme 13 Pro+ posjeduje stražnju kameru koja uključuje: glavni senzor Sony LYT-701 od 50 MP i optičku stabilizaciju (OIS). Osim toga, tu je i periskopska telefoto kamera od 50 MP koja koristi Sony LYT-600 senzor, koji također ima OIS, podržava 3x optički zum, 6x zum senzora i do 120x super zum zajedno s ultraširokom kamerom od 8 MP. Oba modela imaju prednju kameru od 32 MP i niz AI značajki za poboljšanje fotografija: AI Ultra Clarity koja poboljšava razlučivost i povećava jasnoću za mutne fotografije, inteligentno AI uklanjanje, AI grupnu optimizaciju fotografija i AI Audio Zoom.

Softver

Oba telefona dolaze s Androidom 14 i Realme UI 5.0 te će dobiti 2 velike nadogradnje Androida i 3 godine sigurnosnih ažuriranja.

Konačno, imaju stereo zvučnike (sa zvukom visoke rezolucije) i IP65 ocjenu.  Ovo je sažetak ključnih značajki. Za detaljnije informacije preporučujem da provjerite službenu web stranicu Realme.

Više... Vaš Komentar Top
Samsung Electronics predstavlja poboljšane microSD kartice od 1 TB

Datum objave 01.08.2024

Samsung Electronics predstavlja poboljšane microSD kartice od 1 TB

samsung_evo_plus_1tb

Samsung Electronics danas je predstavio novu seriju microSD kartica velikog kapaciteta od 1 terabajta (TB) PRO Plus i EVO Plus. Usvajanjem Samsungove osme generacije tehnologije V-NAND (V8), kartice PRO Plus i EVO Plus pružaju poboljšane performanse i veliki kapacitet, što ih čini idealnim za stvaratelje sadržaja i tehnološke entuzijaste kojima su potrebni brzi prijenosi datoteka i pohrana na različitim uređajima u svakodnevnoj upotrebi.

Kartica PRO Plus obećava učinkovitost i uvjerljivu pouzdanost s opcijama pohrane od 128 GB do 1 TB, nudeći sekvencijalne brzine čitanja do 180 megabajta u sekundi (MB/s) uz sekvencijalne brzine pisanja do 130 MB/s.Za svakodnevnu upotrebu, pohrana podataka na uređajima može se poboljšati s karticom EVO Plus s brzinama prijenosa do 160 MB/s. Modeli PRO Plus i EVO Plus microSD kartica od 1 TB bit će dostupni širom svijeta u srpnju 2024. godine, a imaju 10-godišnje ograničeno jamstvo.

Više... Vaš Komentar Top
Sony je službeno objavio da bi PlayStation Portal trebao biti objavljen 4. rujna 2024.

Datum objave 31.07.2024

Sony je službeno objavio da bi PlayStation Portal trebao biti objavljen 4. rujna 2024.

Sony je službeno objavio da bi PlayStation Portal trebao biti objavljen 4. rujna 2024.

PS Portal je uređaj za igre na daljinsko upravljanje visokih performansi koji koristi najnoviju tehnologiju. Osim toga, jedan od vrhunaca PS Portala je njegova tehnologija streaminga, koja omogućuje igračima igranje na više uređaja preko granica prostora.

PlayStation Portal idealan je za igrače koji trebaju dijeliti TV prostor u dnevnoj sobi sa svojom obitelji ili za one koji žele igrati PS5 igre u drugoj prostoriji u svom domu. Proizvod se povezuje s PS5 putem Wi-Fi-ja, omogućujući vam prebacivanje između njih i olakšavanje prebacivanja s PS5 konzole na PlayStation Portal. Integrira osnovne značajke bežičnog kontrolera DualSense, kao što su adaptivni okidači i taktilne povratne informacije, te ima 8-inčni LCD zaslon koji podržava glatko strujanje igara u rezoluciji od 1080p i brzini od 60 fps, pružajući igračima glatko i stabilno iskustvo igranja.

Više... Vaš Komentar Top
Ako se vaš telefon pregrije nemojte ga hladiti na pogrešan način

Datum objave 31.07.2024

Ako se vaš telefon pregrije nemojte ga hladiti na pogrešan način

Ako se vaš telefon pregrije nemojte ga hladi na pogrešan način

Nije samo vama vruće po ovom vremenu već i našim mobitelima je vruće.

Visoka temperatura jedan je od glavnih uzroka pregrijavanja mobilnih telefona. U slučaju primjerice iPhonea 15 Pro, iako je njegovo kućište od titana ima visoku toplinsku vodljivost, telefon će se i dalje zagrijavati kada je dulje vrijeme izložen visokim temperaturama. Međutim, kada radi na visokim temperaturama, pokreće vlastiti zaštitni mehanizam koji automatski smanjuje svjetlinu zaslona kako bi smanjio potrošnju energije i spriječio daljnje zagrijavanje telefona.

Suočeni s pregrijavanjem mobilnih telefona, neki korisnici pokušavaju koristiti led!? i druge metode za hlađenje mobilnih telefona. Ali, led se topi, ili može uzrokovati kondenzaciju vodene pare unutar mobilnog telefona ili voda može oštetiti matičnu ploču i utječe na normalan rad elektroničkih dijelova. Ovakva šteta obično nije pokrivena jamstvom proizvođača, što znači da popravak morate platiti sami. Proizvođači općenito ne preporučuju upotrebu rashladnih proizvoda, jer ne postoji jamstvo njihove sigurnosti za uređaje.

Zašto mobilni telefoni sve manje koriste metalna kućišta?

Što je LPDDR5X memorija koja se koristi u flagship mobilnim telefonima?

Zašto su izbačene memorijske kartice iz mobilnih telefona

Appleova službena web stranica također naglašava da, budući da su litijeve baterije prehladne ili prevruće da bi ispravno radile, korištenje vrećica leda i drugih metoda učinit će da kemikalije u bateriji ne mogu ispravno funkcionirati, pa se ne preporučuje korištenje ovih proizvoda za hlađenje telefona.

Kako biste sigurno i učinkovito ohladili telefon, izbjegavajte postavljanje telefona u zatvoreni prostor s visokom temperaturom, kao što je automobil s izravnom sunčevom svjetlošću, kako biste spriječili oštećenje baterije. Kada se telefon pregrije, također biste ga trebali odmah prestati koristiti i staviti telefon na hladno mjesto, i ostaviti ga da odstoji 3 do 5 minuta, što može učinkovito smanjiti temperaturu telefona.

Više... Vaš Komentar Top
Apple priznaje da je AI model obučen s pomoću Googleovog prilagođenog čipa

Datum objave 31.07.2024

Apple priznaje da je AI model obučen s pomoću Googleovog prilagođenog čipa

Apple priznaje da je AI model obučen s pomoću Googleovog prilagođenog čipa

Apple je rekao da je osnovni model njegovog sustava umjetne inteligencije unaprijed obučen na procesoru koji je dizajnirao Google. Konkretno, Tensor Processing Unit (TPU) za obuku svojih AI modela.

U tehničkom dokumentu, Apple ne spominje Google izravno, ali jasno ukazuje na to da koristi Googleovu oblačnu infrastrukturu za umjetnu inteligenciju, poznatu kao ‘cloud TPU cluster’, za obuku svojih modela. Ova infrastruktura, temeljena na Googleovim specijaliziranim čipovima za umjetnu inteligenciju (TPU), omogućuje Appleu učinkovito i skalabilno treniranje svojih modela za različite primjene, od onih koji se izvode direktno na uređaju do složenijih modela koji se pokreću na poslužiteljima.

Prema Googleovim službenim informacijama, njegov najnoviji TPU košta manje od 2 dolara po satu, ali kupci moraju rezervirati tri godine unaprijed kako bi osigurali korištenje. Od uvođenja TPU-a 2015. dizajniranog za interna radna opterećenja, Google ga je otvorio za javnost 2017. godine, a danas je TPU jedan od najzrelijih i najnaprednijih prilagođenih čipova u području umjetne inteligencije.

Ovo je znak da velike tehnološke tvrtke istražuju alternative Nvidijinim GPU-ima kada je u pitanju obuka vrhunske umjetne inteligencije.  Nvidijini GPU-ovi visokih performansi dugo su dominirali tržištem obuke vrhunskih AI modela, s nekoliko tehnoloških tvrtki, uključujući OpenAI, Microsoft i Anthropic. Međutim, u posljednjih nekoliko godina Nvidijinih GPU-a uvijek je nedostajalo, pa tvrtke poput Googlea, Mete, Oraclea i Tesle razvijaju vlastite čipove kako bi zadovoljile potrebe svojih AI sustava i razvoja proizvoda.

Izvršni direktor Mete Mark Zuckerberg i izvršni direktor Alphabeta Sundar Pichai komentirali su prošlog tjedna da njihove tvrtke i drugi u industriji možda previše ulažu u infrastrukturu umjetne inteligencije, ali su također naglasili da neuspjeh u tome nosi iznimno visoke poslovne rizike. Zuckerberg je posebno istaknuo da ako zaostajete u ovom području, možete izgubiti svoju konkurentsku prednost u ključnim tehnološkim područjima u sljedećih 10 do 15 godina. Apple je kasno usvojio AI strategiju, a nakon što je OpenAI pokrenuo ChatGPT krajem 2022., druge su tvrtke brzo prihvatile generativnu AI tehnologiju. U ponedjeljak je Apple službeno predstavio Apple Smart, sustav koji donosi niz inovativnih značajki, kao što su Sirin novi dizajn sučelja, značajno poboljšane mogućnosti obrade prirodnog jezika i automatsko sažimanje umjetne inteligencije u tekstualnom polju. U nadolazećoj godini Apple planira uvesti više značajki temeljenih na generativnoj umjetnoj inteligenciji, uključujući automatsko generiranje slika i izraza, te poboljšanu verziju Siri koja će koristiti personalizirane informacije korisnika za obavljanje složenijih i personaliziranijih zadataka u raznim aplikacijama.

Vrijedno je napomenuti da, unatoč tome što ima vlastiti TPU, Google zadržava svoju poziciju vrhunskog kupca Nvidije, koristeći Nvidijine GPU-ove s vlastitim TPU-om za obuku AI sustava i pružajući pristup Nvidijinoj tehnologiji na svojoj platformi u oblaku.

Više... Vaš Komentar Top
Sažetak parametara iPhonea SE 4

Datum objave 31.07.2024

Sažetak parametara iPhonea SE 4

Apple će imati dvije verzije App Storea

Otkako je Apple lansirao iPhone SE seriju, ovaj početni telefon zauzima značajnu poziciju na globalnom tržištu. Međutim, kako se iPhone SE 3 postupno hladi, čini se da Apple shvaća potrebu za velikim remontom u sljedećoj generaciji. Prema najnovijim curenjima, iPhone SE 4 donijet će niz nadogradnji i promjena, što ga čini dugo očekivanim proizvodom.

Prema izvješću MacRumorsa, iPhone SE 4 interno ima kodno ime “Ghost” i po dizajnu će biti sličan iPhoneu 14. To znači da će iPhone SE 4 imati dizajn zaslona s malim urezom, a očekuje se da će veličina OLED zaslona biti 6.1-inča, isti kao i iPhone 14. Ova promjena označava da će se serija iPhone SE oprostiti od Touch ID-a i uvesti biometrijsku metodu Face ID-a, potpuno ulazeći u eru cijelog zaslona.

Dizajn okvira iPhonea SE 4 također će biti promijenjen, od zakrivljenog do pravokutnog, izrađenog od aluminijske legure, a stražnji poklopac bit će izrađen od stakla. Ovaj dizajn ne samo da čini telefon modernijim, već i poboljšava teksturu i izdržljivost cijelog telefona. iPhone SE 4 će uvesti novitet u seriju – akcijski gumb, koji smo prvi put vidjeli na modelu iPhone 15 Pro. Ova funkcija će omogućiti korisnicima da prilagode gumb svojim potrebama, čineći ga još svestranijim.

Kako bi bio u skladu s nadolazećim propisima EU, iPhone SE 4 imat će USB-C priključak. Prema izvoru, Apple je interno počeo intenzivno koristiti E85 konektor, koji je USB-C priključak. Ova promjena ne samo da poboljšava kompatibilnost uređaja, već i značajno poboljšava brzinu prijenosa podataka i učinkovitost punjenja.

Sustav kamera iPhonea SE 4 dobit će veliku nadogradnju. Iako će na stražnjoj strani i dalje biti samo jedna kamera, rezolucija će biti povećana na 48 milijuna piksela, što je kvalitativni skok u odnosu na 12 milijuna piksela trenutnog SE 3. Što se tiče dizajna kamere, Appleovi inženjeri razvili su najmanje pet dizajna za izbočinu kamere, koja bi na kraju mogla završiti pravokutnim otokom kamere ili jednom izbočinom kamere.  iPhone SE 4 mogao bi postati Appleovo prvo “eksperimentalno polje” koje će koristiti vlastiti 5G osnovni pojas. Apple radi na internom 5G modemu, kodnog naziva “Sinope“, i planira ga testirati na iPhoneu SE 4.  Trenutno postoje dvije teorije o procesoru kojim će iPhone SE 4 biti opremljen. Jedan će pokretati isti A18 čip kao i iPhone 16, a drugi će vjerojatno pokretati A17 Pro ili A16 čip. Bez obzira na procesor, iPhone SE 4 imat će zajamčene performanse i hardver za korištenje najnovijih značajki Apple Intelligence.

Za iPhone SE 4 ponovno ima vijesti

Apple iPhone SE (2022) recenzija

iPhone SE 3 (2022): poboljšane performanse i Touch ID

iPhone SE 4 imat će istu bateriju od 3279 mAh kao i standardni iPhone 14 s podrškom za brzo punjenje od 20 W. Ova konfiguracija osigurava vijek trajanja baterije uređaja i zadovoljava potrebe korisnika za svakodnevnu upotrebu.

Iako je lansiranje iPhonea SE 4 više puta odgađano, najnovije vijesti pokazuju da se očekuje da će telefon biti predstavljen na Appleovoj proljetnoj konferenciji sljedeće godine. Zbog velikih nadogradnji dizajna i hardvera iPhonea SE 4, povećat će se i njegova cijena. Šuška se da bi početna cijena mogla porasti s 429 USD na 469 USD, a na točnu cijenu utjecat će i tečaj u svakoj regiji.
Iako iPhone SE 4 u nekim aspektima odstupa od tradicije SE serije, njegove moćne performanse i praktične značajke još uvijek mogu privući veliki broj korisnika. Ako ste veliki obožavatelj iPhone SE serije, možete strpljivo pričekati izlazak ovog novog modela i vjerovati da vas neće razočarati. Ovom sveobuhvatnom nadogradnjom iPhone SE 4 ne samo da nastavlja visoke performanse SE serije, već mu daje i modernije elemente, što ga izdvaja od žestoke tržišne konkurencije.

Više... Vaš Komentar Top
Snapdragon 4s Gen 2 ima za cilj obogatiti jeftinije uređaje boljom povezivošću

Datum objave 31.07.2024

Snapdragon 4s Gen 2 ima za cilj obogatiti jeftinije uređaje boljom povezivošću

Snapdragon 4s Gen 2 ima za cilj obogatiti jeftinije uređaje boljom povezivošću

Snapdragon 4s Gen 2  koji se temelji na 4nm proizvodnom procesu je novi Qualcommov čip dizajniran za jeftinije pametne telefone.

Snapdragon 4s Gen 2 nižih je specifikacija od velikog brata, Snapdragona 4 Gen 2, u brojnim parametrima performansi. Primjerice, frekvencija jezgre CPU-a ( 2x A78) smanjena je s 2,3 GHz na 2,0 GHz, a podrška za RAM LPDDR5 smanjena je na LPDDR4X do 2133 MHz. Ima nedefinirani Adreno GPU s hardverski ubrzanim H.265 i VP9 dekodiranjem. Ažurirani Spectra procesor slikovnog signala (ISP) može obraditi jednu kameru do 32 MP ili dvije kamere od 16 MP sa snimanjem od 30 fps bez kašnjenja. Značajke kamere uključuju stabilizaciju slike, prepoznavanje lica i smanjenje šuma.

Snapdragon logo na dresu Manchester Uniteda u sezoni 2024/25

Snapdragon 6s Gen 3 je rebrendiran trogodišnji čip

Snapdragon 4s Gen 2 ima za cilj obogatiti jeftinije uređaje boljom povezivošću_1

Čip također nudi dvopojasni Wi-Fi 5 i Bluetooth 5.1, koji su daleko iza najnovijih Wi-Fi 7 i Bluetooth 5.4 standarda. Bluetooth može podnijeti aptX Adaptive kodek na 96kHz. Ključno, čip podržava dvopojasne (L1+L5) lokacijske usluge, što znači preciznije upute u područjima prepunim drveća ili visokih zgrada. Međutim, glavni vrhunac ostaje mogućnost postizanja 1 Gigabit 5G brzina. Što se tiče ostalih opcija povezivanja, pronaći ćete podršku za Wi-Fi 5 i Bluetooth 5.1., a kompatibilan je s FHD+ zaslonima od 90 Hz.

Za punjenje postoji brzo punjenje od 40 W i podrška za Qualcommovu tehnologiju Quick Charge 4 Plus. Ostale specifikacije uključuju podršku za Full HD+ zaslone s brzinama osvježavanja do 90 Hz, podršku za memoriju do UFS 3.1 i USB 3.2 Gen 1.

Više... Vaš Komentar Top
AMD predstavlja AMD Fluid Motion Frames 2

Datum objave 30.07.2024

AMD predstavlja AMD Fluid Motion Frames 2

AFMF 2 tech preview blog banner2

Danas je AMD lansirao novi tehnički pregled AMD softvera: Adrenalin Edition, koji donosi AMD Fluid Motion Frames 2 – najnapredniju tehnologiju generiranja slika, dizajniranu za povećanje broja sličica u sekundi i glatko igranje u tisućama igara. AFMF 2 podržan je na grafičkim karticama serije AMD Radeon RX 6000 i 7000 i odabranim procesorima AMD Ryzen s Radeon grafikom te dodaje nove optimizacije i podesive postavke za bolje iskustvo generiranja slika, uključujući:

  • Poboljšanja optimizirana za AI – AFMF 2 pruža značajna poboljšanja za generiranje slika korištenjem AI optimizacije uz razvoj najnovijeg algoritma, što rezultira poboljšanom glatkoćom generiranja slika. Dodatno, kako bi se omogućila veća kontrola nad načinom na koji AFMF radi s vašim igrama, AFMF 2 uvodi dva nova načina rada u kojima su optimalne postavke automatski omogućene, ali napredni korisnici mogu prilagoditi prema svojim željama.
  • Poboljšanja performansi – AFMF 2 ima novi način rada “Performance” koji smanjuje opterećenje AFMF 2 kako bi iskustvo igranja s velikom brzinom sličica u igri bilo dostižnije na širem rasponu uređaja. Ovo je posebno korisno kada koristite AFMF 2 s integriranim grafičkim karticama i sada je prema zadanim postavkama postavljeno na “Auto” na podržanim AMD Ryzen procesorima s Radeon grafikom.
  • Generiranje slika s nižom latencijom – Doživite značajna poboljšanja u smanjenju latencije dodane generiranjem slika s najnovijom verzijom AFMF-a. Ova poboljšanja primjenjuju se u cijelosti kada koristite AFMF 2, bez obzira na način postavljanja, razlučivost ili korišteni hardver.
  • Ostala ažuriranja i poboljšanja – AFMF 2 sada podržava način rada preko cijelog zaslona bez rubova kada se koriste grafičke kartice serije AMD Radeon RX 7000 i Radeon 700M. Također, AFMF 2 sada podržava igre koje koriste Vulkan i OpenGL, dodatno proširujući ionako ogroman broj igara koje se mogu koristiti s AFMF-om. Dodatno, omogućena je interoperabilnost s AMD Radeon Chill tehnologijom.

Korisnici mogu preuzeti tehnički pregled AMD Software: Adrenalin Edition ovdje . Saznajte više o AFMF 2 na AMD blogu ovdje .

Više... Vaš Komentar Top
Rukovoditelji TSMC-a: Nije važno hoće li Mooreov zakon preživjeti, ključ je kontinuirani tehnološki napredak

Datum objave 30.07.2024

Rukovoditelji TSMC-a: Nije važno hoće li Mooreov zakon preživjeti, ključ je kontinuirani tehnološki napredak

Odobrena izgradnja TSMC postrojenja u SAD

dr. Kevin Zhang, direktor procesne tehnologije u TSMC-u, izjavio je u intervjuu da ga ne zanima je li Mooreov zakon još uvijek relevantan, sve dok se tehnologija nastavlja razvijati.

Mooreov zakon je nekada naglašavao da je tržište poluvodiča ovisno isključivo o gustoći tranzistora, bez obzira na potrošnju energije. Međutim, s razvojem primjena, proizvođači čipova su počeli se fokusirati na poboljšanje performansi, potrošnje energije i površine (PPA). Snaga TSMC-a leži u njihovoj sposobnosti da svake godine uvedu nove procesne tehnologije i pruže kupcima potrebna poboljšanja PPA-a. Apple, kao najvažniji TSMC-ov klijent, najbolje ilustrira ovaj tehnološki napredak kroz razvoj svojih procesora. No, TSMC nudi mnogo više. AMD-ovi procesori Instinct MI300X i MI300A u potpunosti iskorištavaju TSMC-ove 2.5D i 3D tehnologije pakiranja, što je još jedan dokaz njihove tehnološke snage.

Zhang Xiaoqiang smatra da je industrijska definicija Mooreovog zakona preuska i ograničena na dvodimenzionalno skaliranje. U stvarnosti, industrija poluvodiča neprestano traži nove načine za integraciju više funkcionalnosti i mogućnosti u manja pakiranja, uz istovremeno poboljšanje performansi i energetske učinkovitosti. Dakle, s ovog stajališta, Mooreov zakon, odnosno tehnološki napredak, će se nastaviti.

TSMC-ov proizvodni proces od 2 nm (N2) pokazao je stabilne performanse

TSMC juri u budućnost s 2nm procesom

Intelova jezgra 15. generacije koristit će TSMC 3nm proces

Naglasio je da je napredak u njihovim procesnim procesima značajan, prelazeći s 5 nm na 3 nm procese, s poboljšanjima PPA-a većim od 30% po generaciji. TSMC nastavlja s manjim, ali kontinuiranim poboljšanjima između glavnih procesa, omogućujući korisnicima da iskoriste prednosti svake nove generacije tehnologije

Više... Vaš Komentar Top

Novosti

Snap - ove nove AR naočale

Snap Inc., matična kompanija Snapchata,  najavila je nove AR naočale pete generacije linije „Spectacles“ na svom šestom godišnjem summitu partnera. Uz potpuno novi dizajn, naočale uključuju veći FOV i novi softver koji uključuje potpune mog... Pročitaj više

Nova Skate igra napokon u ranom pristupu

Nakon skoro 5 godina od najave, najnovija Skate igra dolazi u rani pristup iduće godine. Službeni Skate račun je u utorak objavio dobre vijesti na X – u, navode kako su nevjerojatno uzbuđeni za dolazak ranog pristupa te kako će u narednih n... Pročitaj više

Apple zaustavlja iPadOS 18 nadogradnje

Apple je nedavno izdao nadogradnju za iPadOS 18 koja uzrokuje velike probleme vlasnicima najnovije generacije iPad uređaja. Za sada se velik broj ljudi žalio na Apple Discussions forumima i popularnoj web stranici Reddit jer su ažuriranja i... Pročitaj više

Optimiziranje kućnog okruženja za najbolje online casino iskustvo

Igranje online casino igara nudi raznovrsne opcije za one koji su zainteresirani za igre na sreću i žele istražiti različite pristupe i strategije. Međutim, važno je da tvoje kućno okruženje bude dobro organizirano. U ovom članku ćemo istra... Pročitaj više

Lexar predstavlja neuništive SD kartice od nehrđajućeg čelika

Lexar je predstavio novu seriju SD memorijskih kartica od nehrđajućeg čelika, ARMOR, koja nudi poboljšanu otpornost na savijanje, vodu i prašinu u usporedbi s prethodnim modelima. Serija se sastoji od dvije specifikacije: Gold SD UHS-II i S... Pročitaj više

Sve novosti