asus_rog_delta_II_1 asus_rog_delta_II_2

Asusove Delta slušalice su dobro poznate među igračima, a i sami smo imali priliku isprobati manje više sve njihove izvedbe. Sada je došlo na red i lansiranje novog, ROG Delta II modela. Ove slušalice donose tri načina rada, tj. spajanja na uređaje, 50-milimetarske drivere, 10-milimetarski mikrofon i dobru autonomiju. Slušalice su jasno namijenjene igračima, dolaze s dva tipa jastučića za uši, nisu preteške i sasvim su dobre ergonomije za dugotrajno nošenje.

U videu otpakiranja ste mogli vidjeti da slušalice dolaze u standardnom ROG pakiranju, da su na crveno-crnoj kutiji sve relevantne informacije i fotografije, a da su one same unutar kutije dobro zaštićene. S gornje strane ih štiti spužva, a one same su smještene u kartonsko ležište koje je obloženo spužvom. Ispod njih je kartonska kutijica u kojoj se nalazi sve ostalo.

asus_rog_delta_II_3

Uz slušalice kupac u kutiji nalazi i brzinski slikovni vodič za korištenje, zatim pisani brzi vodič, jamstveni list, zamjenske jastučiće za uši (tvornički dolaze ove kožne, ali smo ih prilikom snimanja otpakiranja zamijenili za platnene). Tu je i odvojivi mikrofon s 3,5-milimetarskim jackom, audio kabel s jackovima (dužina 2 metra) i USB-A na USB-C kabel (dužina 1,5 metara), s USB-C na USB-A adapterom. Ove slušalice pokrivaju širok raspon uređaja pa ih možete koristiti s PC, MAC, Nintendo Switch, iPad, iOS, Android i svim Bluetooth uređajima.

asus_rog_delta_II_4

Ono što ih čini drugačijima od prethodnika je brza ROG SpeedNova 2,4 GHz veza niske latencije koja se već ranije pokazala kao najbolji izbor ako želite bežične slušalice. Bluetooth jasno nije na ovoj razini, no posluži. Za 2,4 GHz vezu se brine maleni primopredajnik s USB-C konektorom, a uz pomoć USB-C na USB-A adaptera koji dolazi s kabelom možemo ga koristiti i na tom sučelju. Veza je plug`n`play i sve što trebate napraviti je uključiti 2,4 GHz vezu na samim slušalicama. Uz to što je veza kvalitetnija, s manje kašnjenja i puno je bolja. Dok će te Bluetooth izgubiti nakon deset metara ili na drugoj etaži, 2,4 GHz probija i zidove i podove pa smo bez problema na etaži niže primali signal s primopredajnika spojenog na prijenosnik.

asus_rog_delta_II_5

Delta II zadržavaju osnovne linije dizajna svojih prethodnica. Mi smo imali prilike testirati od 2018. na ovamo modele ROG Delta CoreROG DeltaROG Delta S Wireless. Posljednje su im i najsličnije po funkciji, no naravno uz malo izmijenjeni i dotjerani dizajn. Sve su do sada imale nosače s dva luka oko deltoidnih over-ear slušalica, a ove imaju samo jedan nosač. Uz to, usklađenije su boje pa prevladavaju sivi i crni tonovi. Oko deltoidnog oblika na izbočini slušalica je kao i kod originalnih Delta slušalica postavljena RGB traka.

asus_rog_delta_II_6

Naglavna traka je iz vana obučena umjetnom kožom te ima utisnut Republic of Gamers natpis, a s donje ili unutarnje strane je tkanina koja pokriva memorijsku pjenu. Nosači slušalica su metalni, vrlo kvalitetno izvedeni te imaju dva zgloba koji omogućavaju popriličnu slobodu rotacije slušalica (ali nisu sklopive). Kako oko osi, tako i po nagibu. Naravno, izvlačivi su i omogućavaju prilagodbu različitim veličinama glave. Udobnost nošenja je sasvim solidna, jastučići su meki, a masa od 315 grama je dobro prikrivena.

Ono što pak nije dobro prikriveno je masivnost samih slušalica koja još više dolazi do izražaja na glavi pa se ne možete zapitati ne izgledate li malo smiješno s dodatkom tako širokih slušalica na glavi. Uz to, vizualni dojam malo kvari i naglavna traka koja strši široko od glave zbog debelih jastučića.

Konstrukcija slušalica je plastična, vrlo kvalitetna, a masu svakako povećava baterija kapaciteta 1.800 mAh koja omogućava autonomiju od 110 sati prema tvrdnjama proizvođača (u 2,4 GHz modu i bez osvjetljenja). Mi se nismo približili toj brojci, ali tri dana slušanja svakako izdrže. Punili smo ih nešto preko dva sata od potpuno praznih do punih.

asus_rog_delta_II_7

U slušalicama se nalaze 50-milimetarski zvučnici koji imaju feromagnet s neodimijem koji je uz to presvučen titanom. Deklarirani frekvencijski odziv je 20 Hz do 20 kHz, a impedancija slušalica je 32 Ohma. Zvučničke komore su razmjerno velike, a zvuk je bogat, topal i moćan. Kvalitetu slušalica smo kao i obično provjerili i uz pomoć WhatHiFi i Audiocheck testova, i sasvim smo zadovoljni rezultatima.

asus_rog_delta_II_8

U igrama su srednji tonovi lijepo izražajni, a kada slušamo glazbu možemo uživati u širokom dinamičkom rasponu, detaljima, i dobroj dinamici. Ne govorimo jasno o nivou nekih modela namijenjenih audiofilima, no za jedne gamerske slušalice su jako dobre. Naravno, sve se dodatno može kontrolirati i uz pomoć Armoury Crate softvera (desktop verzije, mobilnu nismo uspjeli upogoniti), što će te kasnije i vidjeti.

asus_rog_delta_II_9

Delta II imaju i kontrole na obje slušalice. One na lijevoj su vezane za 2,4 GHz vezu, a na desnoj za Bluetooth pa tako imamo dva kotačića za glasnoću. No, krenimo redom.

Na lijevoj se slušalici pri vrhu nalazi kotačić za zvuk i mute/unmute mikrofona. Ispod njega je funkcijska tipka koja kontrolira Pause/Play (jedan pritisak), Next (dva pritiska), Previous (tri pristiska), isključivanje ili uključivanje RGB rasvjete (držati 5 sekundi) i Factory Default (držati 15 sekundi). Ispod njega je prekidač za uključivanje i isključivanje 2,4 GHz načina rada. Još niže je USB-C utor za punjenje baterije, a na samom dnu je i 3,5-milimetarska utičnica za mikrofon.

asus_rog_delta_II_10

Na desnoj se slušalici nalazi kotačić za promjenu jačinu zvuka kada su slušalice spojene preko Bluetootha, ispod koje je Power/Funkcijska tipka. Njom kontroliramo Pause/Play (jedan pritisak), Next (dva pritiska), Previous (tri pritiska) i Power on/off Bluetooth mod (držati 3 sekunde). Kada koristimo Bluetooth možemo ove slušalice koristiti i za razgovore, pa jednim pritiskom na funkcijsku tipku odgovaramo ili prekidamo poziv, a s dva pritiska ga odbijamo. Sve skupa je vrlo jednostavno, a obje funkcijske tipke imaju i plave indikacijske LED-ice. Na dnu lijeve slušalice se nalazi i 3,5-milimetarska jack utičnica za audio kabel.

asus_rog_delta_II_11

Kao što ste mogli vidjeti u uvodu, ali i u videu slušalice dolaze s dva para jastučića. Jedni su od meke tkanine i memorijske pjene ispod nje, a druge su kožne s karbonskim uzorkom. Naravno, mi smo u ovim ljetnim mjesecima koristili prozračnije, jastučiće od tkanine koji ujedno propuštaju i malo više pozadinske buke, no s tim se da živjeti. Kožne (imitacija kože) su ipak previše zatvorene i previše zagrijavaju kožu i samo uho te potiču znojenje. Iako, propuštaju znatno manje okolne buke. Slušalice nisu opremljene nikakvim aktivnim sustavom prigušenja pozadinske buke.

asus_rog_delta_II_12 asus_rog_delta_II_13

Mikrofon je jednosmjeran i potrebno ga je orijentirati prema ustima, a dolazi sa spužvicom. Dolazi na dovoljno dugom savitljivom nosaču kojeg je moguće prilagođavati po željama, a naravno moguće ga je koristiti ili ne jer ga na slušalice spajamo putem jacka. Mikrofon ima osjetljivost od -40 dB i frekvencijski raspon od 100 Hz do 10 kHz. Glas hvata dobro i sugovornici nas čuju jasno i glasno bez obzira na pozadinsku buku, samo naravno, ne zaboravite ga pravilno usmjeriti!

asus_rog_delta_II_armoury_1 asus_rog_delta_II_armoury_2

asus_rog_delta_II_armoury_3 asus_rog_delta_II_armoury_4

asus_rog_delta_II_armoury_5 asus_rog_delta_II_armoury_6

Uz pomoć Armoury Create softvera upravljamo osnovnim funkcijama slušalica kao što su Audio podešenja koja uključuju Equalizer, preddefinirane profile (Communication, Flat, FPS, Gaming, Movie, Music, Racing, RPG i Customize), virtualni Surround zvuk, Reverb, Bas Boost, Voice Clarity i Compressor. U Microphone podešenja spada uključivanje i podešavanje Noise Gate i Perfect Voice funkcija. Treći po redu meni je Settings gdje podešavamo uobičajene Playback i Recording opcije kao što možemo i u Windowsima, te nivo Sidetonea. Lighting je naravno za kontrolu osvjetljenja, kao i usklađivanje s ostalim Asusovim hardverom. Power opcije uključuju svjetlosno upozorenje pri određenom postotku baterije, kao i uključivanje sleep moda u određenom vremenskom intervalu. Posljednji, Firmware Update služi za provjeru i nadogradnju verzije firmwarea za slušalice i za primopredajnik (dongle). Softver radi stabilno i brzo.

asus_rog_delta_II_14

Asus nastavlja tradiciju Delta slušalica na dobar način. Doživjele su lagani redizajn, modernije su, a svakako je modernija i tehnologija koju donose. Tu prvenstveno mislimo na ROG SpeedNova 2,4 GHz vezu niske latencije koja radi odlično, a signal je dovoljno jak da se možete kretati po cijeloj kući, i između etaža bez gubitka kvalitete. Slušalice su zadovoljavajuće ergonomske i udobne za dugotrajno nošenje, dolaze s dva seta jastučića, a jedino što možemo zamjeriti je njihova širina i nezgrapnost. Na glavi izgledaju ogromne i jako široke. Autonomija je jako dobra, a i prateći softver isto. Kvaliteta zvuka nije na najvišoj razini, no za jedne gamerske slušalice zvuče jako dobro. Slušalice smo pronašli samo u jednom dućanu u Njemačkoj po cijeni od 265 €, pa ne znamo je li im ovo prava cijena ili ne. Znamo da je ROG hardver uvijek malo skuplji pa će takav slučaj biti i sada. Cijenu im svakako diže ROG SpeedNova dongle, koji je poskupio i ROG Cetra slušalice, pa ne treba čuditi ako će stvarno biti preko 260 €.