asus_proart_lc_360_0

Pred nama je danas jedan vrlo zanimljiv proizvod koji je proizašao iz suradnje Asusa i Alphacoola. Alphacool je kao što znamo njemački proizvođač opreme za hlađenje računala, industrijskih hlađenja, i enterprise rješenja. Za ProArt LC 360 su osigurali svoje Apex Stealth metalne ventilatore u crnoj boji koji podižu ekskluzivnost i donose baš ono što jedan ProArt proizvod mora imati – posebnost. Osim ventilatora, sve je tu manje više standardno za jedan AIO od 360 milimetara.

 

Kao što ste mogli vidjeti u videu otpakiranja koji je već 11 dana na našem Youtube kanalu, ProArt LC 360 dolazi u vrlo elegantnoj i kvalitetno napravljenoj kutiji koja odiše ProArt stilom. Usprkos ROG-u koji je Asusova najjača linija proizvoda, nekako su nam ProArt proizvodi sve zanimljiviji zbog stila i nenametljivosti, a opet vrlo kvalitetne izvedbe. Nedavno smo kao što znate bili oduševljeni PA602 kućištem za koje je ovakav hladnjak bio idealan. Uz 360 model, Asus proizvodi i 420 model koji je izašao nešto ranije, ali ima obične Asusove ventilatore.

asus_proart_lc_360_1

Unutar kutije je hladnjak pakiran na standardan način kao i neki ROG modeli, a ono što je drugačije su smeđe kutije Alphacoolovih Apex Stealth ventilatora. Uz tri kutije ventilatora, u zasebnom odjeljku je pakirano sve ono što nam treba za instalaciju na procesor i u kućište. Tu su svi standardni vijci, odstojnici i nosači. Zanimljivo je da se za AMD i Intel procesore koristi isti nosač i da se ništa na samom hladnjaku ne mora mijenjati za obje platforme. Uz to tu je i jedan 3-u-1 4-pinski adapter za ventilatore, kao i knjižica sa slikovnim uputstvima. Podržani socketi su AM4/5, te LGA1700, 1200 i 115x. Jamstvo koje Asus daje na proizvod je 6-godišnje.

asus_proart_lc_360_2

AIO hladnjak naravno dolazi tvornički složen i sve što kupac treba je postaviti ventilatore. Hladnjak je potpuno crne boje, a na radijatoru se nalaze ProArt natpisi zlatne boje. Radijator je vrlo kvalitetno napravljen, dimenzija je 394 x 121 x 74 milimetra, a debljina se povećava za 25 milimetara koliko su debeli ventilatori. Gornja i donja stranica hladnjaka su napravljene malo drugačije u odnosu na druge Asusove hladnjake kako bi se podigla elegancija i napravila razlika. Do polovice jedne strane su žljebovi i ProArt natpis, a na drugoj strani su žljebovi skoro do kraja stranice i tu je ProArt logo. Kao i svaki drugi radijator ima sa svake strane mjesta za montažu ventilatore pa ih postavljate kako vam odgovara, a naravno može te ih postaviti i 6 komada ako baš želite.

asus_proart_lc_360_3

Sami ventilatori su nas malo zbunili, na Asusovim stranicama i dalje stoji da se uz ProArt  LC 360 isporučuju Nocutua NF-A14 ventilatori, pa je ova odluka za Alphacoolove očito bila u zadnji tren. Bilo kako bilo, Alphacoolovi ventilatori su u kutiji, a riječ je o poznatim i hvaljenim Apex Stealth, koji su potpuno metalni i vrlo kvalitetno napravljeni. Materijal okvira je lijevani cink, a jedino je sam ventilator (rotor) plastičan. Ukupna masa je solidnih 320 grama, a promjer je 120 milimetara. Kako metal prenosi vibracije, tako su se u Alphacoolu odlučili u potpunosti odvojiti motor i ovjes od okvira, sustavom za apsorpciju svih vibracija. I stvarno, u radu su zadovoljavajuće tihi, i ne vibriraju. Ventilatori imaju hidro-dinamički ovjes, a uz 4-pinsku PWM kontrolu se vrte između 400 i 2.000 okretaja u minuti. Proizvođač navodi 47 CFM-a protok zraka, 2,09 mmH2O pritisak i buku od 24,6 dB(A). Mi smo Meterk MK09 uređajem s udaljenosti od oko 50 centimetara izmjerili maksimalnih 53 dB što je iznimno bučno. Ono što je pohvalno je da se ventilatori spajaju lančano, pa nema previše kabela.

asus_proart_lc_360_4

Hladna ploča i pumpa se nalaze unutar plastičnog kvadratičnog kućišta koje je na vrhu opet ukrašeno žljebovima, a tu je i LED signalizacija ispod prozirne plastične trake za koju će te kasnije vidjeti kako funkcionira. Na Tu je i ProArt natpis, te crtice koje služe za dijeljenje LED osvjetljenja. Cijevi koje vežu pumpu i radijator su gumene, opletene i dovoljno duge – 450 milimetara. Na strani radijatora je spoj fiksni, a na pumpi su okretna L koljena. Ukupne dimenzije vodenog bloka su 78 x 78 x 49 milimetara.

asus_proart_lc_360_5

Na bakrenoj je hladnoj ploči tvornički nanesena termalna pasta, koje ima malo previše kao što će te kasnije vidjeti. Iznad se hladne ploče nalazi motor s tri faze koji vrti pumpu koja se pak prema onome što smo očitali u HWInfou vrti između 2.200 i 3.100 okretaja u minuti. Spojili smo ju na System 5/Pump1 konektor na Gigabyteovoj X670E Aorus Pro X ploči. Na vodenom bloku se nalaze nosači koje nije potrebno mijenjati i koji odgovaraju i za Intelove i za AMD-ove sockete.

asus_proart_lc_360_6 asus_proart_lc_360_7

Instalacija na AMD socket je vrlo jednostavna. Potrebno je postaviti odstojnike, zatim na njih pričvrstiti univerzalni nosač na kojeg onda postavljamo još četiri odstojnika. Kod Intel sustava je postupak sličan, ali uz dodatak donjeg nosača.

asus_proart_lc_360_8 asus_proart_lc_360_9

Vodeni blok pričvršćujemo thumb vijcima i čitav je postupak vrlo jednostavan. Nakon testa kod skidanja bloka smo primijetili kako je paste definitivno previše, jer se razlila i u žljebove pored IHS-a. No, svoj je posao pri tom odradila sasvim solidno.

asus_proart_lc_360_10

Uz standardni 7700X koji koristimo, ovaj put smo napravili još i par testova sa 7900X procesorom, jer je ovaj hladnjak ipak namijenjen najjačim desktop procesorima. Žao nam je jedino što više nemamo PA602 kućište na raspolaganju pa da smo ProArt LC 360 gradili u njega, jer vjerujemo da bi se izvrsno uklopio za fotografiranje.

asus_proart_lc_360_soft_1 asus_proart_lc_360_soft_2

ProArt LC 360 je podržan i od strane Armour Crate softvera, no samo kako bi korisnik odabrao što želi da mu LED-ice prikazuju i da li uopće želi da rade. Birati može između pet opcija – GPU temperatura, GPU upotreba, upotreba radne memorije, upotreba CPU-a i poduplano upotreba GPU-a. Ostavljena je i mogućnost za nadogradnju firmwarea.