asus_rog_ryujin_III_360_argb_extreme_1 asus_rog_ryujin_III_360_argb_extreme_2

Asus redovito osvježava svoje linije AIO hladnjaka, a sada je na red došao i novi Ryujin model. Testiramo ih još tamo od početka serije, i znamo da su sa svakom novom iteracijom sve bolji. Sada na red za test dolazi najnovija verzija ROG Ryujin III 360 ARGB Extreme. Kao što se iz imena može iščitati, riječ je o trećoj Ryujin generaciji, koja donosi ARGB osvjetljenje kakvu smo već testirali, no ovaj put s Extreme sufiksom što znači da donosi određena poboljšanja.

Extreme je dodatak kojeg koriste kod najmoćnijeg hardvera, pa je tako ovo prvi AIO tako nazvan. Znamo da je Ryujin najjača serija, koja uvijek dolazi s najmodernijom tehnologijom. Tako je i u ovom slučaju, a sve se lijepo može vidjeti na kutiji proizvoda. Kao što možete vidjeti u videu otpakiranja, na kutiji su naznačene četiri glavne tehnologije koje donosi – Asetekova Emma Gen8 V2 pumpa, daisy-chain ROG ventilatori debljine 30 milimetara, VRM ventilator na pumpi i 3,5-inčni LCD koji se nalazi povrh svega.

asus_rog_ryujin_III_360_argb_extreme_3 asus_rog_ryujin_III_360_argb_extreme_4

U videu ste mogli vidjeti kako je sve lijepo uredno složeno i dobro zaštićeno od vanjskih mehaničkih utjecaja. Ventilatori su smješteni u zasebnom odjeljku i svaki je u svojoj kutiji. Radijator, pumpa i cijevi su uredno složeni i zaštićeni najlonom, a i set za montažu s uputama i ostalom opremom je u zasebnoj kutiji. Kao i ranije, tu je ROG kartica sa serijskim brojem hladnjaka. Uz hladnjak dolazi i set za instalaciju na AM5, AM4, LGA1851, 1700, 1200 i 115x sockete. Kao i do sada, Asus daje 6 godina jamstva na hladnjak.

Ono što je novo u ovoj seriji je da se u zasebnoj kutijici nalazi RG-07 termalna pasta, premda na bazi hladnjaka već dolazi tvornički postavljen sloj paste. Uz nju tu su različite ROG naljepnice, kao i maramice za čišćenje paste.

asus_rog_ryujin_III_360_argb_extreme_5

Sam se hladnjak na prvi pogled i ne razlikuje previše u odnosu na prošlogodišnji model istog imena, samo bez sufiksa Extreme koji smo testirali u lipnju prošle godine. Ipak, kada malo pobliže pogledamo, vidjet ćemo određene razlike kao i činjenicu da se na vodenom bloku sada nalazi mehanizam za pričvršćivanje što će olakšati sam proces montaže. Uz to, ovaj Extreme model je dobio i novu izvedbu, tj. verziju 2 Asetekove Gen8 pumpe (Emma V2).

asus_rog_ryujin_III_360_argb_extreme_6

Radijator mjeri 399,5 milimetara u širinu, 120 milimetara u visinu i 30 milimetara u debljinu. U obzir moramo uzet i debljinu ventilatora od 30 milimetara, pa dolazimo do 60 milimetara koliko je potrebno imati prostora u kućištu za montažu ovog radijatora. Napravljen je od aluminija, a kao i do sada pobojan je u crno. Iz radijatora prema vodenom bloku rashladnu tekućinu vode opletene gumene cijevi dužine 400 milimetara što je dovoljno za većinu kućišta. Na strani kućišta su spojevi fiksni, a na strani vodenog bloka su L koljena. Na cijevima se nalazi i jedna ROG čičak traka za aranžiranje kabela.

asus_rog_ryujin_III_360_argb_extreme_7 asus_rog_ryujin_III_360_argb_extreme_8

Ventilatori su vrlo slični kao i kod non-Extreme modela no s 25 milimetara debljine su narasli na 30. ROG Magnetic ventilatori (ROG MF-12S ARGB Extreme), se uz pomoć vanjskih kontakata i magnetskih kopči mogu spajati u niz. Kako se spajaju mogli ste vidjeti u videu. Spojevi su čvrsti, tj. magnetne kopče su dovoljno snažne, a ventilatori su napravljeni od vrlo kvalitetne plastike s gumenim jastučićima na mjesta na koje dolaze vijci. Osim što se sami ventilatori međusobno spajaju magnetskim kopčama, i kabel koji spajamo na napajanje i za ARGB rasvjetu ima magnetsku kopču čime je uvelike olakšana instalacija.

asus_rog_ryujin_III_360_argb_extreme_9

Ventilatori su promjera lopatica 120 milimetara, a pomoć PWM-a imaju promjenjivu brzinu vrtnje od 600 do 2.800 okretaja u minuti što je za 600 okretaja više nego kod non-Extreme modela. Maksimalni statički pritisak im je vrlo visokih 5,15 mmH2O što odgovara upotrebi uz radijator. Maksimalni protok zraka 89,73 CFM-a, a maksimalna buka prema proizvođaču iznosi 36 dB(A). Mi smo Meterk MK09 mjeračem na maksimumu i udaljenosti od 30 centimetara izmjerili visokih 54,5 dB(A) što je bučno, pa sada ventilatori nadglasavaju ionako vrlo bučni integrirani VRM ventilator (53,9 dB(A)).

asus_rog_ryujin_III_360_argb_extreme_10

Dizajn vodenog bloka i kućište ekrana su ipak najzanimljiviji dijelovi ovog AIO hladnjaka. Vodeni blok ima integriran VRM ventilator koji zrak ispuhuje na dvije strane, a na njemu se nalazi kućište ekrana koje je rešetkasto sa strane te ukrašeno raznim ROG elementima. Baza je kao i do sada bakrena kvadratičnog oblika što više odgovara potrebama novih desktop procesora. Dimenzije bloka su 89 x 91 x 101 milimetar.

Oko baze se smjestio nosač uz pomoć kojeg sve pričvršćujemo na ploču, i to ovaj put s integriranim vijcima i oprugama – korisniku je uvelike olakšan postupak instalacije. Na blok je postavljen poklopac s LC ekranom. Poklopac je rešetkast kako bi se zrak efikasno izbacio van prema VRM hladnjacima. Pumpa koja se nalazi u kućištu je Asetekov dizajn osme generacije i to u Emma V2 poboljšanoj izvedbi. Pumpa ima promjenjivu brzinu vrtnje između 800 i 3.600 okretaja u minuti.

asus_rog_ryujin_III_360_argb_extreme_11 asus_rog_ryujin_III_360_argb_extreme_12

 

Elektronika ekrana je nadograđena, u odnosu na prethodnika tu je duplo više memorije (32 MB), za jasnije animacije i duže videe. Ekran podržava četiri puta više sličica, 60 fps-a i 24-bitne boje. Vrlo bitan dio cijelog dizajna je i ventilator na vrhu baze koji se vrti do 5.100 okretaja u minuti, stvara zračni pritisak od 5,53 mmH2O, te protok zraka od 21,08 CFM-a.  Ispod njega se nalaze dva tunela za usmjeravanje zraka prema VRM hladnjacima. Asus ne navodi buku koju ovaj ventilator stvara, no ona nikako nije zanemariva, štoviše, to je i najbučniji dio ovoga hladnjaka. Srećom, brzina hladnjaka se može podešavati u softveru.

asus_rog_ryujin_III_360_argb_extreme_13

Hladnjak smo isprobali na dvije platforme, AMD-ovoj i Intelovoj. Instalacija na LGA1700 je relativno jednostavna, i uključuje prilagođavanje donjeg nosača rupama, njegovo postavljanje i fiksiranje plastičnim stopicama. Na njega tada samo postavljamo vodeni blok na kojem je već tvornički postavljen mehanizam. Potrebno je paziti kako postavljamo pumpu, jer moramo omogućiti hlađenje VRM hladnjacima. Stoga, spojnice za cijevi uvijek moraju biti orijentirane prema dolje.

asus_rog_ryujin_III_360_argb_extreme_14 asus_rog_ryujin_III_360_argb_extreme_16

Proces instalacije na AM5 socket je vrlo lagan. Potrebno je samo postaviti nosače i vijcima koji dolaze uz originalne nosače ih pričvrstiti za ploču. Na njih samo onda postavljamo vodeni blok i pritežemo vijke. Kao i kod Intela, spojnice za cijevi uvijek moraju biti orijentirane prema dolje jer jedino tako pravilno hladimo VRM.

asus_rog_ryujin_III_360_argb_extreme_17 asus_rog_ryujin_III_360_argb_extreme_18

Ventilatori, tj. njihove lopatice su napravljeni od mliječne plastike i u njima se nalaze ARGB LED-ice koje stvaraju vjerne boje i zanimljive svjetlosne efekte brzih tranzicija. Ekran je dijagonale 3,5 inča, ima IPS matricu i rezoluciju 640 x 480 piksela, uz 60 Hz osvježenje slike. To je poboljšanje u odnosu na non-Extreme verziju pa je sada i rezolucija bolja, a i stopa osvježenja.

Svjetlosni efekti i efekti koje možemo dodavati i mijenjati na ekranu su raznoliki kao što možete vidjeti u videu, a na ekranu se mogu pratiti i sistemske informacije (frekvencija, napon, temperature, brzine ventilatora). Osim preddefiniranih, možemo postaviti i vlastite fotografije ili animacije.

asus_rog_ryujin_III_360_argb_extreme_soft_1 asus_rog_ryujin_III_360_argb_extreme_soft_2

asus_rog_ryujin_III_360_argb_extreme_soft_3

Svime upravljamo iz Armoury Crate softvera koji nije još 100% kompatibilan s ovim novim hladnjakom. Tako primjerice nismo mogli upravljati s VRM ventilatorom – kontrole su tu, ali ih hladnjak nije prihvaćao. Softver nudi tri opcije – Display, Fan Control i FW & SW Download. Sve je jednostavno i intuitivno i upravljanje ekranom i prikazom nije ni malo komplicirano, kao ni dodavanje vlastitih animacija ili wallpapera. Kod kontrole ventilatora u teoriji možemo samo upravljati malenim ventilatorom na pumpi i samom pumpom, no još za sada nema komunikacije između softvera i hladnjaka. Ventilatorima na radijatoru možemo upravljamo iz UEFI-a ili eventualno dijela softvera vezanog za samu matičnu ploču. Za upravljanje rasvjetom ventilatora pak moramo koristiti Aura Sync izbornik u Armoury Crateu.