Noctua predstavila NF-A14x25 G2 ventilatore

Objavljeno prije 5 sati - Uredništvo

Noctua predstavila NF-A14x25 G2 ventilatore

Noctua predstavila NF-A14x25 G2 ventilatore

nf_a14x25_g2

Noctua je predstavila svoje ventilatore nove generacije od 140 mm. Nasljeđujući NF-A14 dizajn i nadograđujući se na tehnološke inovacije revolucionarnog NF-A12x25, NF-A14x25 G2 je Noctuin novi vodeći model kvadratnog okvira od 140 mm: Izrađen od Sterrox LCP-a, njegovog visoko optimiziranog Progressive-Bend-a impelera sa zakrilcima, kanalim za ubrzanje protoka i središte centrifugalnog turbulatora u kombinaciji s zazorom vrha od samo 0,7 mm omogućuju NF-A14x25 G2 da značajno poboljša renomirane performanse tihog hlađenja svog prethodnika.

Nakon gotovo desetljeća rada na razvoju, ponosni smo na značajno poboljšanje performansi koje smo uspjeli postići s ovim ventilatorom“, kaže Roland Mossig (CEO tvrtke Noctua). “NF-A14x25 G2 je naš najnapredniji ventilator danas i uvjereni smo da će veliki napredak u učinkovitosti performansi i buke biti od velike vrijednosti za naše kupce.

Više... Vaš Komentar Top
AMD Ryzen 9000 procesori postaju puno brži

Objavljeno prije 7 sati

AMD Ryzen 9000 procesori postaju puno brži

Ryzen 9000 serija spor početak prodaje ili prolazni trend

AMD je upravo najavio da će neki od njihovih najboljih procesora postati još bolji. Tvrtka je otkrila niz poboljšanja Ryzen 9000 serije, uključujući znatno veći TDP za neke od procesora te poboljšanja latencije između jezgri. AMD sada također podržava bržu DDR5 RAM memoriju, a to nije sve što je najavljeno. Najnovije ažuriranje BIOS-a, nazvano AGESA PI 1.2.0.2, donosi nekoliko stvari, ali najveća promjena je povećanje TDP-a za dva procesora.

Ryzen 7 9700X i Ryzen 5 9600X isprva su oba bila ograničena na TDP od 65 vata, što su mnogi smatrali ograničavajućim u usporedbi s TDP-om od 120 vata za Ryzen 9 9900X i Ryzen 9 9950X s TDP-om od 170 vata. AMD-ovo objašnjenje za taj dizajn bilo je da su zamišljali niže procesore kao opcije za učinkovite performanse. Kako bi ih učinili privlačnijima za entuzijaste, AMD je sada dao modelima 9700X i 9600X novi TDP od 105 vata. Povećanje TDP-a za više od 60% putem ažuriranja firmvera zvuči opasno, ali AMD pojašnjava da su procesori testirani na 105W. Štoviše, granica od 105 vata je pod jamstvom.

AMD napominje da će bolji hladnjak procesora biti potreban kako bi se dodatna toplina mogla kontrolirati. AMD nije naveo kako bi povećanje TDP-a moglo utjecati na stvari poput brzine takta ili performansi, a recenzenti će vjerojatno morati ponovno testirati ova dva procesora. Ipak, s obzirom na minimalne generacijske dobitke od Zen 4 do Zen 5, ovo povećanje TDP-a zvuči kao dobar potez. Sljedeće je spomenuto poboljšanje latencije između jezgri. Rani korisnici i recenzenti primijetili su da je latencija između CCD-ova (jezgrenih kompleksnih čipova) na Ryzen 9000 bila oko 50% veća nego na Ryzen 7000.

Oni koji su već dobili novi firmver i testirali ga prošlog tjedna već su potvrdili da je AMD riješio problem, što znači 50% manju latenciju na Zen 5. Što se tiče harverskih poboljšanja: AMD je omogućio podršku za EXPO za DDR5-8000 memoriju. RAM te brzine spada među najbolje trenutno dostupne, i većini igrača trenutačno nisu potrebne te vrste frekvencija. AMD napominje da prelazak s DDR5-6000 na DDR5-8000 povećava latenciju za oko 1 do 2 ns.

AM5_chipset

AMD je također govorio o novim X870 i X870E matičnim pločama koje su sada tu, nudeći najviše što AM5 utičnica može pružiti trenutno. Ove matične ploče će uključivati podršku za puni PCIe Gen 5.0, kako za grafiku tako i za pohranu, točno na vrijeme za RTX 50 seriju, za koju se kaže da koristi to sučelje. Benchmark testovi novih Ryzen 9000 procesora obično pokazuju da su izvrsni za produktivnost, ali ne nude značajna poboljšanja u igranju igara.

Također se ispostavilo da su procesori bili oko 10% sporiji nego što su trebali biti, ali sve to bi sada trebalo biti popravljeno s obaveznim ažuriranjima za Windows koja nude optimizacije predviđanja grana. Kada se uzmu u obzir sva nova ažuriranja, znat ćemo hoće li utjecati na performanse procesora ili ne.

Više... Vaš Komentar Top
Intelovi popravci nestabilnosti smanjuju brzinu procesora do 6,5%

Objavljeno prije 8 sati

Intelovi popravci nestabilnosti smanjuju brzinu procesora do 6,5%

Intel potvrđuje probleme s nestabilnošću 13. i 14. generacije Core procesora, rješenje stiže u kolovozu

Intel je konačno uspio riješiti svoje katastrofalne probleme s nestabilnošću koji su mučili neke od njihovih najboljih procesora gotovo godinu dana, uključujući Core i9-13900K i Core i9-14900K. Ažuriranje je objavljeno prošlog tjedna, a korisnici ga sada testiraju. Nažalost, neki prijavljuju pad performansi do 6,5%. Korisnik na forumu Chiphell testirao je novi BIOS patch koji bi trebao riješiti nestabilnost na Intelovoj 13. i 14. generaciji procesora.

Korisnik twfox primijetio je pad od oko 6,5% s Core i9-13900K u Cinebench R15 testu s jednom jezgrom, barem u usporedbi s Wccftechovim testovima. U novijem Cinebench R23, Core i9-14900K pao je za oko 2% u rezultatu više jezgri, zaostavši za AMD-ovim Ryzen 9 7950X. To nisu ozbiljni padovi performansi kakvi su viđeni kada je Intel prvi put pokušao riješiti ovaj problem. U prvoj rundi ažuriranja matičnih ploča, korisnici su vidjeli padove od 9% do 20%, i to u više aplikacija. Ovdje su razlike u performansama minimalne, i ne bi trebale utjecati na performanse u igrama.

Ipak, Intelova originalna objava u kojoj najavljuje ažuriranje BIOS-a rekla je da bi razlike u performansama trebale biti “unutar varijacija od testa do testa”, uključujući testove poput Cinebencha. Iako gubitak performansi ne bi trebao biti značajan u većini aplikacija, zanimljivo je vidjeti gdje su Core i9-13900K i Core i9-14900K završili sada kada je problem nestabilnosti riješen. Također se postavlja mnogo pitanja dok i Intel i AMD prelaze na nove generacije procesora.

AMD je već izdao svoje Zen 5 procesore, uključujući Ryzen 9 9950X i Ryzen 9 9900X. Međutim, oni su dočekani mlako, što je potaknulo AMD da ažurira specifikacije snage za niže Ryzen 7 9700X i Ryzen 5 9600X. Na Intelovoj strani, tvrtka se sprema lansirati svoju 15. generaciju Arrow Lake procesora, koji bi trebali stići prije kraja listopada.

Više... Vaš Komentar Top
Ako želite da vaš mobilni telefon traje dulje, trebali biste obratiti pozornost na ova 4 ključna savjeta

Objavljeno prije 8 sati

Ako želite da vaš mobilni telefon traje dulje, trebali biste obratiti pozornost na ova 4 ključna savjeta

Ako želite da vaš mobilni telefon traje dulje, trebali biste obratiti pozornost na ova 4 ključna savjeta_RAM čišćenjr

Većina proizvoda na današnjem tržištu mobilnih telefona ima relativno opsežne konfiguracije. Mnogi mladi korisnici mijenjaju svoje mobilne telefone ne zato što određene konfiguracije nisu dovoljne, već zato što jednostavno žele promijeniti svoje iskustvo. Međutim, postoje i mnogi potrošači koji više vole nju jačeg mobilnog telefona koji vole potrošiti više novca i koristiti telefon nekoliko godina. Ova 4 savjeta su upravo za njih.

Ne kupujte 8 GB RAM-a samo da biste uštedjeli nekoliko eura

Izbjegavajte dugotrajnu upotrebu u ekstremnim okruženjimačišćenj

Kad kupuju mobilni telefon, suočeni s opcijama od 8 GB, 12 GB i 16 GB RAM-a, mnogi ljudi mogu odabrati verziju s manje RAM-a kako bi uštedjeli nekoliko eura. Međutim, kako se aplikacije nastavljaju širiti, a zahtjevi za multitaskingom rastu, više RAM-a znači da će telefoni ostati manje skloni kašnjenju u godinama koje dolaze. Iako 8 GB RAM-a može zadovoljiti većinu trenutačnih potreba, u igrama, multitaskingu i scenarijima dugotrajne uporabe, 12 GB i 16 GB RAM-a imaju očite prednosti, pružajući bolje korisničko iskustvo i produžujući “rok trajanja” telefona.

Stoga, ako proračun dopušta, pametniji je izbor uložiti u mobilni telefon s većom količinom RAM-a. To može izbjeći prinudnu zamjenu telefona zbog uskih grla u bliskoj budućnosti.

Razumno upravljanje baterijom

Izbjegavajte dugotrajnu upotrebu u ekstremnim okruženjima

Za produljenje vijeka trajanja vašeg mobilnog telefona potrebno je i pravilno korištenje baterije. Današnji uobičajeni mobilni telefoni koriste litijske baterije, a njihov radni vijek mjeri se “brojem ciklusa”, bez obzira koliko puta punite, samo ukupan broj puta kada se potroši 100% energije, te ukupan broj punjenja 100% snage se zbraja do jednog ciklusa punjenja i pražnjenja. Stoga korisnici ne trebaju čekati da padne ispod 10% prije punjenja ili ga puniti do 100% prije nego što ga isključe iz struje kada svakodnevno koriste svoje mobilne telefone. Mogu ga samo lagano puniti i lagano koristiti. Nakon previše ciklusa mobitela, baterija će se sve više “prazniti”, a može se čak i iznenada ugasiti tijekom korištenja. Ako još ne želite promijeniti svoj telefon, možete se raspitati u službi za korisnike svog telefona o cijeni zamjene baterije koja je obično nekoliko desetaka eura, pa čak i stotinjak.

Prilikom punjenja telefona, ako nema dovoljnog rasipanja topline, telefon se može zagrijati, a previsoke temperature mogu trajno oštetiti bateriju. U ovom trenutku se preporučuje da preduzmete neke mjere za odvođenje topline za telefon, kao što je skidanje kućišta telefona ili korištenje stražnje kopče za rasipanje topline; pokušajte ne puniti kada je okruženje mobilnih igara jako opterećeno, što može biti ne samo uzrokovati pad broja sličica u igri i utjecati na iskustvo, ali i uzrokovati da baterija telefona ostane dugo neaktivna. Uvjeti visoke temperature također mogu utjecati na vijek trajanja.

Iz tog razloga, neki mobilni telefoni će omogućiti “bypass punjenje” funkciju, napajanje će samo napuniti telefon i to će značajno smanjiti proizvodnju topline i poboljšati performanse igre prema potrebi.

Ako želite da vaš mobilni telefon traje dulje, trebali biste obratiti pozornost na ova 4 ključna savjeta

Kupnja rabljenog Android mobitela: savjeti i trikovi za pametne kupce

Savjeti: ne koristite dugotrajno mobitel dok ležite na krevetu

Savjeti: punjenje baterije telefona punjačima različite snage

Izbjegavajte dugotrajnu upotrebu u ekstremnim okruženjima

Danas sve glavne platforme za e-trgovinu prodaju gadget pod nazivom “vodootporna futrola/kutija za mobilni telefon”, koja se može zalijepiti na zid kupaonice. Iako ovaj proizvod može spriječiti ulazak prskajuće tekućine u telefon, vodena para visoke temperature ipak može ući u telefon kroz otvore kao što su utičnica za slušalice, zvučnik i priključak za punjenje, što utječe na normalnu upotrebu elektroničkih komponenti unutar telefona.

Ako se mobilni telefon često postavlja na vlažno mjesto, zvuk iz zvučnika će s vremenom postati vrlo tih i čak može uzrokovati kvar na ekranu. U tom će slučaju zamjena matične ploče koštati stotine eura.

Ako želite da vaš mobilni telefon traje dulje, trebali biste obratiti pozornost na ova 4 ključna savjeta-RAM

U isto vrijeme, stavljanje mobilnih telefona u ekstremna okruženja kao što su visoke i niske temperature na dulje vrijeme također može prouzročiti potencijalnu štetu mobilnim telefonima. Kemijska reakcija litij-ionskih baterija po hladnom vremenu, poput zime, postat će usporena, uzrokujući bržu potrošnju energije, sporije punjenje ili čak neuspjeh punjenja. Ekstremno niske temperature mogu uzrokovati lošu reakciju zaslona na dodir ili uopće ne reagiranje.

Izbjegavajte dugotrajnu upotrebu u ekstremnim okruženjima

Današnji sustavi mobilnih telefona općenito pružaju funkcije čišćenja koje su pouzdanije za korištenje od alata za čišćenje trećih strana. Ako imate preostalog prostora za pohranu, također se preporučuje da omogućite funkciju proširenja RAM-a, koja je učinkovita u stvarnom testiranju. Povremeno, ako razmislite o tome, također možete ponovno pokrenuti telefon kako biste do određene mjere ublažili kašnjenje u radu i neke probleme s ažuriranjem.

Vrijedno je spomenuti da u usporedbi s prošlošću mobilni telefoni postaju sve izdržljiviji i izdržljiviji. Nadam se da će proizvođači moći pokrenuti više sličnih funkcija u budućnosti model pouzdaniji i izdržljiviji vijek trajanja stroja. Ali ovi savjeti  nisu zahtjevni ako želite da vaš mobilni telefon traje dulje, vrijedni su pažnje.

Više... Vaš Komentar Top
Nije li Huaweijev sklopivi telefon dovoljno atraktivan? Priča se da Samsung razvija novo iskustvo pomicanja zaslona bez nabora

Objavljeno prije 8 sati

Nije li Huaweijev sklopivi telefon dovoljno atraktivan? Priča se da Samsung razvija novo iskustvo pomicanja zaslona bez nabora

Nije li Huaweijev sklopivi telefon dovoljno atraktivan_0

Posljednjih godina konkurencija na tržištu mobilnih telefona postala je sve oštrija, a veliki proizvođači lansirali su inovativne proizvode u pokušaju da zauzmu mjesto na tržištu. Od Huaweijeve svjetske premijere mobilnog telefona s tri sklopiva zaslona, Huawei Mate XT ​​u tehnološkom krugu krenulo je ludilo za sklopivim zaslonom, a mobilni telefon s tri sklopiva postao je jedna od najblistavijih tehnoloških inovacija godine.

Pod jakim svjetlima reflektora Huaweijevog trostrukog zaslona, ​​čak je i često gledana serija iPhonea 16 pomalo mračna. Izlaganje trostrukog patenta za mobilne telefone tvrtke Xiaomi dodatno je pojačalo konkurenciju na ovom polju. Čini se da budućnost sklopivih zaslona ulazi u novu eru.

Baš kad su se veliki proizvođači spremali za ulazak na tržište sklopivih zaslona, ​​Samsung je odlučio odgovoriti “scroll screenom” u nastojanju da se istaknu u ovom tržišnom segmentu. Priopćeno je da Samsung planira lansirati svoj prvi mobilni telefon sa zaslonom za pomicanje 2025. godine. Njegov zaslon može doseći 12,4 inča kada je potpuno rasklopljen, što daleko premašuje veličinu trenutnih mobilnih telefona s trostrukim zaslonom. Ovaj ogromni dizajn zaslona korisnicima će bez sumnje donijeti šire vidno polje i šokantnije vizualno iskustvo.

Nije li Huaweijev sklopivi telefon dovoljno atraktivan_1

I ne samo to, Samsung također planira uvesti tehnologiju kamere ispod zaslona u ovaj telefon kako bi u potpunosti eliminirao “kopanje” zaslona i postigao pravi dizajn cijelog zaslona. Ovaj potez omogućit će korisnicima da više ne budu ometani nikakvim utorima na zaslonu dok koriste svoje mobilne telefone i da uživaju u čistijoj vizualnoj gozbi.Samsungov novi dizajn ranije je kružio internetom.

Zapravo, Samsungov razvoj pomičnih zaslona nije bio privremeni potez. Još 2020. Samsung je prijavio relevantne patente. Prema patentnim dokumentima u to vrijeme, Samsungov dizajn zaslona za pomicanje uključuje dva zupčanika i vodilicu za zupčanike. Kroz ovaj sustav, zaslon mobilnog telefona može slobodno kliziti unutra ili van poput svitka, mijenjajući površinu zaslona i šireći se da korisnicima pruži veći prostor na ekranu i bolje korisničko iskustvo.

Osim toga, Samsung je također dizajnirao sustav spajanja poput lanca na vrhu i dnu kućišta zaslona za pomicanje i upotrijebio materijale od fleksibilne metalne folije za zaštitu kako bi spriječio ulazak prašine i prljavštine u unutrašnjost zaslona, ​​dodatno poboljšavajući izdržljivost i izdržljivost radnog vijeka telefona.

Nije li Huaweijev sklopivi telefon dovoljno atraktivan_2

U usporedbi s postojećim mobilnim telefonima sa preklopivim zaslonom, jedna od glavnih prednosti Samsungovog zaslona za pomicanje je njegov dizajn bez nabora. Kao što svi znamo, mobilni telefoni sa sklopivim zaslonom često stvaraju vidljive nabore nakon čestog preklapanja i korištenja, što utječe na izgled i dojam. Zaslon za pomicanje može održati ravnost zaslona jer nema teškog presavijanja, što donosi bolje vizualno iskustvo i iskustvo dodira. U isto vrijeme, mobilni telefoni s ekranom na rolo imaju manje otvora u tijelu, što teoretski može bolje zaštititi od prašine i vode, poboljšavajući sigurnost i izdržljivost mobilnog telefona.

Može se reći da Samsungov zaslon za pomicanje ne samo da rješava neke bolne točke postojećih sklopivih zaslona, ​​nego je i hrabar pokušaj buduće tehnologije zaslona. U ovoj eri brzog tehnološkog razvoja, obračun između preklopnih i pomičnih zaslona postat će najveća atrakcija u industriji mobilnih telefona u sljedećih nekoliko godina. Kao lideri u ovom području, Huawei, Xiaomi i Samsung nastavit će nam donositi sve maštovitije i inovativnije proizvode.

Više... Vaš Komentar Top
Novi razvoj Intelove sljedeće generacije CPU-a: Panther Lake fokusiran je na mobilnu verziju

Objavljeno prije 8 sati

Novi razvoj Intelove sljedeće generacije CPU-a: Panther Lake fokusiran je na mobilnu verziju

Novi razvoj Intelove sljedeće generacije CPU-a_0

Nedavno je Intel najavio nove razvoje za svoju drugu generaciju procesora serije Core Ultra 200. Ova serija procesora podijeljena je u dva dijela: mobilnu verziju male potrošnje energije Lunar Lake i nadolazeću mobilnu i stolnu verziju visokih performansi Arrow Lake. Osim toga, Intel je također otkrio nekoliko kodnih imena za buduće proizvode, uključujući Panther Lake, Nova Lake i Razer Lake.

Bilo je nagađanja da će Panther Lake uključivati ​​mobilne i desktop verzije, ali najnovije vijesti potvrđuju da će Panther Lake nuditi samo mobilne verzije. Ova je odluka u skladu s Intelovom strategijom za prethodnu generaciju proizvoda, Meteor Lake i trenutnu generaciju Lunar Lake. Panther Lake koristit će arhitektonski dizajn kodnog naziva Cougar Core, s fokusom na ultra nisku potrošnju energije i visoku energetsku učinkovitost. Ujedno, ovo će biti prvi put da se Intel 18A proces koristi u potrošačkim proizvodima, dok poslužiteljska strana koristi sljedeću generaciju Xeon Clearwater Forest.

Novi razvoj Intelove sljedeće generacije CPU-a_1

U isto vrijeme, Nova Lake je pozicioniran kao proizvod visokih performansi, a njegova arhitektura nosi kodni naziv Coyote Cove. Nova Lake će usvojiti novo sučelje i više neće koristiti LGA1851 koji još nije objavljen, što znači da će imati životni vijek samo jedne generacije. Kao i Panther Lake, Nova Lake će također koristiti arhitekturu velike i male jezgre.

Osim toga, Intel napreduje u nadogradnji svoje čiste 64-bitne arhitekture x86S, koja će postupno ukinuti 16/32-bitni način rada. Ova nadogradnja osmišljena je za poboljšanje učinkovitosti i energetske učinkovitosti i važan je pomak u Intelovom arhitektonskom dizajnu. Međutim, Intel nije objavio točno vrijeme izlaska x86S arhitekture.

Prema izvješćima Intelova nova generacija desktop CPU platforme bit će Nova Lake-S, dok će se Panther Lake fokusirati na mobilne platforme. To znači da bismo mogli vidjeti nasljednika Arrow Lakea 2026.

Ukratko, Intel je napravio jasnu razliku u svojoj proizvodnoj liniji procesora sljedeće generacije, fokusirajući se na različite potrebe tržišta mobilnih i stolnih računala, dok također traži inovacije i poboljšanja učinkovitosti u svom arhitektonskom dizajnu.

Više... Vaš Komentar Top
Snapdragon X Elite vršna potrošnja energije je 102W! Performanse po vatu nisu tako dobre kao Apple M3

Objavljeno prije 8 sati

Snapdragon X Elite vršna potrošnja energije je 102W! Performanse po vatu nisu tako dobre kao Apple M3

Snapdragon X Elite

Qualcommov Snapdragon Development Kit, po cijeni od 899 USD, dizajniran je za programere i sadrži flagship čip tvrtke Snapdragon X Elite za računala s Windowsima. Ovaj čipset se temelji na ARM skupu instrukcija, a ne na x86 arhitekturi, i teoretski bi trebao imati visoku energetsku učinkovitost. Međutim, nedavno, tijekom izvođenja više testova uključujući Cinebench 2024, neki su programeri otkrili da Snapdragon X Elite troši iznimno veliku količinu energije kada radi unutar kompleta.
Programer Jeff Geerling je tijekom testiranja otkrio da Snapdragon X Elite troši 80W kada radi na Geekbenchu ​​6, što je još uvijek unutar prihvatljivog raspona. Ali kada je pokrenuo Cinebench 2024, stvari su se značajno promijenile, s potrošnjom energije koja je skočila na 99W do 102W. Iako je na kraju benchmark testa Snapdragon X Elite postigao jednojezgrene i višejezgrene rezultate od 131 i 1227, pokazujući njegovu snažnu izvedbu, tako visoka potrošnja energije izazvala je zabrinutost oko njegovog omjera energetske učinkovitosti.

Snapdragon X Elite vršna potrošnja energije je 102W.1

Qualcomm je možda namjerno držao Snapdragon X Elite da radi punom brzinom kako bi programeri mogli u potpunosti iskoristiti performanse hardvera. Međutim, malo je vjerojatno da će ovaj pristup biti moguć u “tankim i laganim” Windows prijenosnim računalima , jer će Qualcommovi partneri morati pronaći pravu ravnotežu između performansi i učinkovitosti.

ASUS Vivobook S 15 recenzija

U međuvremenu, Apple je ažurirao marketinške materijale za svoj M3 MacBook Air , tvrdeći da će raditi 40% brže od Copilot+ računala opremljenih sa Snapdragon X Elite. Na Redditu, PersonSuitTV je izvijestio da je M3 Pro potrošio ukupno 46 W u normalnom načinu rada u Cinebench 2024 testu, dok je M3 Max dostigao vrhunac od 87 W kada je isti test izvodio na 16-jezgrenoj CPU verziji dva Apple Silicon čipa. Potrošnja energije puno je niža od one kod Snapdragon X Elite.

Ove brojke sugeriraju da se čini da je Appleova M3 serija čipova bolja od Snapdragon X Elite u smislu “performansi po vatu”. Iako Snapdragon X Elite ima dobre performanse u pogledu performansi, njegova velika potrošnja energije mogla bi mu postati slabost u natjecanju na tržištu.

Više... Vaš Komentar Top
Intelova nova generacija Xeon Clearwater Forest predstavljena,  dugo očekivan 18A proces

Objavljeno prije 10 sati

Intelova nova generacija Xeon Clearwater Forest predstavljena, dugo očekivan 18A proces

Intelova nova generacija Xeon Clearwater Forest_1

Intel je ovih dana prvi put demonstrirao svoju sljedeću generaciju Xeon energetski učinkovitog jezgrenog procesora Clearwater Forest na događaju Enterprise Tech Tour u Portlandu, Oregon, SAD. Ovaj se procesor smatra “spasiteljem” Intelove reputacije i očekuje se da će biti dostupan 2025. godine.

Procesor Clearwater Forest nasljednik je postojećeg energetski učinkovitog jezgrenog procesora Xeon 6 Sierra Forest. Postat će njihov prvi interni proizvod temeljen na Intel 18A čvoru zajedno s Panther Lakeom u polju klijenata. Centalni dio procesora sadrži 5 blokova, od kojih lijevi i desni blok odgovaraju procesnim I/O modulima Intel 7, koji su u osnovi isti kao I/O moduli na postojećem Xeon 6 procesoru. Svaki međublok odgovara kompleksu koji se sastoji od četiri procesna računalna modula Intel 18A i jednog osnovnog procesorskog modula serije 3. Osnovni modul uključuje glavnu predmemoriju SRAM-a, krug stabilizacije napona i internu mrežu za međusobno povezivanje.

Intelova nova generacija Xeon Clearwater Forest_2

Intel pokreće ažuriranje mikrokoda 0x12B koje rješava problem rušenja CPU-a

Intel je na prodaju?

Izvršni direktor Intela Pat Gelsinger rekao je u intervjuu za tehnološki medij TechTechPotato u veljači ove godine da se kladio na cijelu tvrtku na 18A proces. Dana 4. ovog mjeseca, Intel je najavio da će se fokus njegovih inženjerskih resursa pomaknuti s Intel 20A na Intel 18A. Može se vidjeti da je Intel 18A postao ključni proizvodni proces u određivanju budućeg smjera ovog diva čipova.

Intelova nova generacija Xeon Clearwater Forest_2

Osim toga, Intel također planira izdati Panther Lake SoC temeljen na 18A procesu, što znači da će potrošači također iskoristiti prednosti 18A čvora. Iako je Intel iskusio neke izazove u usvajanju na tržištu, tvrtka još uvijek ima mnogo inovativnih proizvoda spremnih za svoje potrošače i dugoročno ostaje s radom.

Lansiranje procesora Clearwater Forest nije samo ključno za Intelovu vlastitu transformaciju, već također najavljuje Intelove velike korake na tržištu vrhunskih poslužiteljskih procesora. Uspjeh ovog procesora izravno će utjecati na Intelov budući položaj na tržištu i tehnološko vodstvo.

Više... Vaš Komentar Top
ViewSonic predstavio poslovne projektore iznimno visoke svjetline, namijenjene velikim prostorima

Objavljeno prije 1 dan

ViewSonic predstavio poslovne projektore iznimno visoke svjetline, namijenjene velikim prostorima

ViewSonic lansira seriju laserskih projektora visoke svjetline s do 8.500 ANSI lumena za velike prostorije

ViewSonic Corp., je proširio je svoju seriju poslovnih projektora Luminous Superior lansiranjem laserskih poslovnih projektora visoke svjetline. Razinama svjetline koje dosežu do 8.500 ANSI lumena, ovi projektori pružaju iznimne vizualne doživljaje u velikim prostorima kao što su dvorane, muzeji i recepcije. Dodavanjem 6 novih naprednih modela u svoju seriju DLP projektora, ViewSonic nudi najopsežniju dostupnu liniju projektora, osmišljenu da zadovolji različite potrebe profesionalnih audio/video partnera.

Profesionalni laserski projektori stvoreni za velika, dinamična mjesta

Ciljajući na tržišta visokog potencijala u poslovnom, obrazovnom i komercijalnom sektoru, ViewSonic predstavlja dva modela — LS901HD i LS901-4K — kao nasljednike LS920WU, s naprednom laserskom tehnologijom treće generacije, lakšim dizajnom i poboljšanom energetskom učinkovitošću. Nadovezujući se na proširenje svoje linije visoke svjetline, ViewSonic također predstavlja 4 dodatna poslovna laserska projektora, uključujući LS950WU, LS951WU, LS960WU i LS950-4K. S razinama svjetline u rasponu od 5.500 do 8.500 ANSI lumena, ovi projektori daju impresivne vizualne prikaze dok pojednostavljuju instalaciju i korištenje za različite primjene, zajedno s mogućnošću centraliziranog upravljanja uređajima koja omogućuje jednostavno rukovanje i upravljanje.

Za središta sastanaka kao što su konferencijske sobe i sobe za obuku, LS950WU dolazi sa 7.100 ANSI lumena kako bi se osigurala jasna slika čak i u uvjetima ambijentalnog osvjetljenja. Podržava ultraširoki omjer slike 21:9, koji se neprimjetno uparuje s Microsoft Teamsom za optimizirano iskustvo sastanka i uključuje funkcije podijeljenog zaslona za olakšano organiziranje učinkovitih i kolaborativnih sastanaka.

Projektor LS950-4K pruža 4K HDR s razinama svjetline od 7.100 ANSI lumena, dajući idealnu audiovizualnu izvedbu za seminare i velika okupljanja koja se održavaju u poslovnim i obrazovnim dvoranama. Sposoban za projiciranje u 4K razlučivosti i isporuku ultra-velikih prikaza do 300 inča, ovaj model osigurava visokokvalitetne vizualne prikaze za veliku publiku.

U muzejima ili umjetničkim galerijama, gdje je iskoristivost prostora važna za umjetničko izražavanje, model LS951WU nudi 8000 ANSI lumena s omjerom dometa od 0,75 do 0,95, što mu omogućuje projiciranje slike od 100″ s udaljenosti od samo 1,61 metar. Ovaj dizajn štedi prostor i pruža fleksibilne mogućnosti instalacije. Nadalje, uključuje softver koji olakšava stapanje rubova za impresivan prikaz. Izlagači mogu iskoristiti ugrađeni HDBT prijamnik za visokokvalitetni audiovizualni prijenos na velike udaljenosti pomoću mrežnih kabela, pružajući troškovno učinkovito rješenje.

Za komercijalno označavanje u javnim prostorima, projektor LS960WU ima 8.500 ANSI lumena, dugotrajno vjernu izvedbu boja i životni vijek od 30.000 sati, što pomaže u smanjenju ukupnih troškova vlasništva. Osoblje može jednostavno kontrolirati i prilagoditi projekciju pomoću motoriziranog pomaka objektiva i fokusa, zajedno s H/V korekcijom trapezoidnog iskrivljenja za detaljno usavršavanje. Može ispuniti različite zahtjeve s projekcijom od 360 stupnjeva ili digitalnom reklamom u portretnom načinu rada od 90 stupnjeva. Projektor se može dobro ponašati na zaobljenom zidu ili cilindričnom stupu s alatom za omatanje kako bi savršeno oblikovao sliku kroz više točaka.

Više... Vaš Komentar Top
Honor lansirao prvi dodatak za kameru sa “speckle structured light” tehnologijom.Rivalstvo s Appleovim Face ID-om se zahuktava

Objavljeno prije 1 dan

Honor lansirao prvi dodatak za kameru sa "speckle structured light" tehnologijom.Rivalstvo s Appleovim Face ID-om se zahuktava

Honor lansirao prvi dodatak za kameru sa “speckle structured light” tehnologijom.Rivalstvo (

Otkriveno je da je Honor izdao dodatak za kameru za koji tvrde da je prvi na svijetu s tehnologijom “speckle structured light“, tj. strukturiranim svjetlosnim rješenjem. Što se tiče izvora ove tehnologije, ona zapravo potječe iz Jupiter X sustava, razvijenog od strane optičke tvrtke Sunny Technology. Iz perspektive razvoja, razlika između Jupitera X i Face ID-a potvrđuje prethodnu tvrdnju da je Android ekosustav zaostao više od godinu dana za Appleom u tehnologiji prepoznavanja lica. S obzirom na to da je ovaj dodatak još uvijek jedini proizvod za 3D prepoznavanje lica uz Appleovu TrueDepth kameru, analizirajmo razlike i sličnosti između njih.

Speckle structured light je tehnika koja se koristi za 3D snimanje, optičku metrologiju i računalni vid, a temelji se na projekciji “speckle” uzorka svjetla na površinu objekta. Speckle uzorak je nasumična, granularna distribucija intenziteta svjetlosti koja nastaje zbog interferencije koherentnih svjetlosnih valova, najčešće laserskih, kada se reflektiraju s hrapave površine.

Honor lansirao prvi dodatak za kameru sa “speckle structured light” tehnologijom.Rivalstvo ( (8)

Kako funkcionira speckle structured light:

  1. Projekcija speckle uzorka: Laser ili druga koherentna svjetlosna izvor emitira speckle uzorak na ciljanu površinu. Ovaj uzorak nastaje interferencijom svjetlosnih valova koji se raspršuju od hrapavih površina.
  2. Snimači slike: Kamere ili senzori hvataju deformirani speckle uzorak kako se on pojavljuje na objektu. Deformacija uzorka ovisi o površinskoj geometriji objekta.
  3. 3D rekonstrukcija: Korištenjem algoritama, analiziraju se promjene u speckle uzorku u odnosu na original, čime se rekonstruira trodimenzionalni oblik objekta. Razlika između projiciranog i snimljenog uzorka koristi se za mjerenje dubine i geometrije površine.

Princip strukturiranog svjetla nije “točka”, već “niz”

Iako izraz “strukturirano svjetlo” zvuči kompleksno, zapravo je lako razumjeti njegovu funkciju. Uređaji koji ga koriste projiciraju svjetlo s određenom strukturom, poput svijetlih i tamnih traka. Ako svjetlost pogodi ravnu površinu, reflektirano svjetlo zadržava isti uzorak. Međutim, ako udari u nepravilan predmet, reflektirane trake se iskrive, što omogućava dobivanje strukture objekta.

Ako dodatno zakompliciramo strukturu svjetla, na primjer u obliku mreže (n x n), možemo izračunati geometrijsku strukturu ljudskog lica na temelju izobličenja infracrvenog uzorka kada se reflektira. Honorov novi dodatak koristi upravo ovu tehniku strukturiranog svjetla, koju Sunny Technology naziva “speckle structured light”.

Apple koristi slično rješenje s infracrvenom matricom. Iako Apple nije objavio službene tehničke detalje, iz dostupnih podataka je jasno da su gustoća i raspored infracrvenih točaka pravilni, što znači da i Apple koristi oblik “speckle structured light”, gdje se radi o nizu točaka, a ne o jednoj točki.

Honor lansirao prvi dodatak za kameru sa “speckle structured light” tehnologijom.Rivalstvo (1)

TOF i strukturirano svjetlo – sličnosti i razlike

Trenutno postoje tri glavna načina za 3D modeliranje lica: TOF (Time of Flight), binokularno snimanje (3D modeliranje pomoću dvije kamere) i strukturirano svjetlo. Usredotočimo se na TOF i strukturirano svjetlo. Mnogi su ranije mislili da Face ID koristi TOF tehnologiju, no zapravo se temelji na točkasto strukturiranom svjetlu.

TOF radi tako da emitira infracrvene zrake, a na temelju vremena koje svaka zraka treba da se vrati, izračunava se udaljenost i stvara 3D model. Međutim, TOF ima nižu razlučivost i točnost u usporedbi sa strukturiranim svjetlom, što je razlog zašto ga Apple nije implementirao u Face ID. Kinect druge generacije, koji koristi TOF, imao je nisku rezoluciju od samo 320 x 240 piksela, što ga je učinilo nepraktičnim za korištenje u manjim uređajima poput mobitela.

Honor lansirao prvi dodatak za kameru sa “speckle structured light” tehnologijom.Rivalstvo ( (6)

Treba napomenuti da strukturirano svjetlo ne mora nužno koristiti infracrveno svjetlo; ono može koristiti i vidljivu svjetlost. Međutim, Apple koristi infracrveno svjetlo zbog uvjeta korištenja, veličine modula i korisničkog iskustva.

Appleova infracrvena tehnologija – rješenje za ometanje sunčeve svjetlosti

Jedan od problema s korištenjem infracrvene tehnologije jest da sunčeva svjetlost također sadrži infracrvene zrake, što bi moglo ometati funkcionalnost Face ID-a. No, Apple je pametno riješio taj problem koristeći infracrveno svjetlo valne duljine od 940 nm, koje sunčeva svjetlost ne ometa jer ga molekule vode u atmosferi apsorbiraju.

Honor lansirao prvi dodatak za kameru sa “speckle structured light” tehnologijom.Rivalstvo ( (7)

Kako bi Appleova infracrvena kamera mogla primati infracrveno svjetlo te valne duljine, Apple je primijenio tehnologiju kvantnog filma (QuantumFilm), koju je razvila tvrtka InVisage, a koju je Apple nedavno preuzeo. Ova tehnologija omogućava veću osjetljivost infracrvenih kamera.

Nakon što smo detaljno analizirali princip rada Appleove TrueDepth kamere, može se zaključiti da je Apple doista predvodnik u razvoju ove tehnologije, ulažući znatan trud u minijaturizaciju senzora, razvoj strukturiranog svjetla i implementaciju inovacija poput kvantnog filma. Konkurencija će teško sustići Apple u ovoj domeni.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 12 minuta

LCDi, Plazme i ostali televizori - pročitaj prvi post prije postavljanja pitanja

Objavljeno prije 12 minuta

Password Manager

Objavljeno prije 24 minute

Prelazak na 2.5 GbE mrežu

Objavljeno prije 29 minuta

Hobby alati - akcije, recenzije, iskustva...

Objavljeno prije 39 minuta

Kojeg operatera i tarifu odabrati?

Novosti

Horizon online igra u izradi

Serija Horizon trenutno je gotovo posvuda, s Horizon Zero Dawn Remastered i Lego Horizon Adventures na putu, a ima još toga u pripremi osim očekivanog trećeg nastavka glavne serije. Jason Schreier, novinar videoigara iz Bloomberga, izvješta... Pročitaj više

Noctua predstavila NF-A14x25 G2 ventilatore

Noctua je predstavila svoje ventilatore nove generacije od 140 mm. Nasljeđujući NF-A14 dizajn i nadograđujući se na tehnološke inovacije revolucionarnog NF-A12x25, NF-A14x25 G2 je Noctuin novi vodeći model kvadratnog okvira od 140 mm: Izrađ... Pročitaj više

AMD Ryzen 9000 procesori postaju puno brži

AMD je upravo najavio da će neki od njihovih najboljih procesora postati još bolji. Tvrtka je otkrila niz poboljšanja Ryzen 9000 serije, uključujući znatno veći TDP za neke od procesora te poboljšanja latencije između jezgri. AMD sada takođ... Pročitaj više

Intelovi popravci nestabilnosti smanjuju brzinu procesora do 6,5%

Intel je konačno uspio riješiti svoje katastrofalne probleme s nestabilnošću koji su mučili neke od njihovih najboljih procesora gotovo godinu dana, uključujući Core i9-13900K i Core i9-14900K. Ažuriranje je objavljeno prošlog tjedna, a kor... Pročitaj više

Ako želite da vaš mobilni telefon traje dulje, trebali biste obratiti pozornost na ova 4 ključna savjeta

Većina proizvoda na današnjem tržištu mobilnih telefona ima relativno opsežne konfiguracije. Mnogi mladi korisnici mijenjaju svoje mobilne telefone ne zato što određene konfiguracije nisu dovoljne, već zato što jednostavno žele promijeniti... Pročitaj više

Sve novosti