Datotečni sustav ReFS pojavio se u Windows 11 24H2: Kopira datoteke u milisekundama

Objavljeno prije 4 sata - Sanja Ledinek

Datotečni sustav ReFS pojavio se u Windows 11 24H2: Kopira datoteke u milisekundama

Datotečni sustav ReFS pojavio se u Windows 11 24H2: Kopira datoteke u milisekundama

Datotečni sustav ReFS pojavio se u Windows 11 24H21

Windows 11 2024 Update (24H2) donio je značajan napredak u operativnom sustavu jer je prvi put u potrošačku verziju Windowsa uvedena podrška za datotečni sustav ReFS (Resilient File System) i blok kloniranje datoteka. Ove inovacije znatno ubrzavaju proces kopiranja datoteka, što je posebno korisno za one koji rade s velikim količinama podataka. Prije toga, ove su funkcionalnosti bile dostupne isključivo u verzijama Windows Servera, čime je ReFS bio ograničen za širu upotrebu. ReFS je prvi put predstavljen 2012. godine kao alternativa NTFS-u, koji je u upotrebi od 1993. godine. Ipak, važno je napomenuti da ReFS trenutno ne podržava korištenje na pogonu s operativnim sustavom, što može ograničiti njegovu upotrebu u određenim scenarijima. Glavna svrha ove tehnologije je osigurati pouzdano i skalabilno rješenje za pohranu podataka na radnim stanicama i poslužiteljima, posebno u okruženjima s više pogona, gdje ReFS omogućuje učinkovito upravljanje podacima, povećavajući njihovu dostupnost i sigurnost.

Blok kloniranje, funkcionalnost koja je implementirana u ReFS-u, znatno optimizira proces kopiranja datoteka, posebno velikih. Na primjer, prilikom prijenosa manjih datoteka veličine oko 1 MB, brzina kopiranja povećava se za 18 %, dok se za veće datoteke, poput onih od 1 GB, brzina može povećati za čak 94%. Ova značajka čini ReFS izuzetno atraktivnim za korisnike koji često rade s velikim količinama podataka. No, važno je napomenuti da se ovakvo ubrzanje kopiranja događa samo kada se operacije izvode na datotekama koje se nalaze na istom pogonu, što treba uzeti u obzir pri odabiru ovog datotečnog sustava za pohranu i upravljanje podacima.

Datotečni sustav ReFS pojavio se u Windows 11 24H2

ReFS je dizajniran kako bi osigurao visoku pouzdanost i stabilnost podataka. Među ključnim značajkama je kloniranje blokova, koje omogućuje učinkovitije upravljanje podacima, kao i automatski backup sustav koji eliminira potrebu za ručnim stvaranjem sigurnosnih kopija. Također, ReFS redovito provjerava integritet datoteka, detektirajući i rješavajući pogreške tako da izolira i uklanja samo oštećene dijelove, čime čuva većinu informacija. Ova funkcionalnost znatno poboljšava pouzdanost pohrane podataka, čineći ReFS idealnim izborom za kritične aplikacije i sustave za pohranu podataka.

Iako ReFS donosi poboljšanja performansi, posebno u sustavima s više SSD-ova i HDD-ova, on je prvenstveno usmjeren na korporativne korisnike. Zbog toga ne podržava neke funkcionalnosti NTFS-a, poput šifriranja i kompresije datoteka, što može biti ključno za korisnike kojima je potrebna dodatna zaštita podataka ili optimizacija prostora. Stoga je pri izboru između ReFS-a i NTFS-a važno razmotriti specifične potrebe i slučajeve upotrebe.

Dodavanje podrške za ReFS u potrošačku verziju Windowsa 11 otvara nove mogućnosti za korisnike, pružajući im poboljšanu stabilnost i performanse. Ipak, za korištenje ReFS-a potrebno je računalo s više fizičkih diskova, a izravna migracija diskova s NTFS-a na ReFS nije podržana. Da bi se to postiglo, diskovi se moraju potpuno preformatirati, što podrazumijeva gubitak svih postojećih podataka.

Više... Vaš Komentar Top
Google Cloud se nada uzeti dio tržišta od rivala

Objavljeno prije 4 sata

Google Cloud se nada uzeti dio tržišta od rivala

Google Cloud se nada uzeti dio tržišta od rivala

Prošla godina bila je ključna za razvoj analitike podataka u oblaku i strojnog učenja. Dvije vodeće tvrtke, Microsoft i Databricks, napravile su značajne revizije svojih platformi, pri čemu je Microsoft uspješno lansirao novi proizvod.

Očekivano, Google je jedan od glavnih igrača na tržištu analitike podataka u oblaku. Tijekom proteklih nekoliko godina, osvojio je brojne kupce, zamijenivši sustave lokalnih skladišta podataka tvrtki kao što su Walmart, HSBC, Vodafone i Home Depot, koje su koristile rješenja poput Teradata. Kada je riječ o novim tehnologijama, umjesto velikog lansiranja platforme kakvo su predstavili Microsoft i Databricks, Google je 2023. godine radio na dodacima i prilagodbama svojih postojećih proizvoda. Njegovo skladište podataka, BigQuery, sada ima mogućnosti automatskog skaliranja i kompresije pohrane, te nudi veći izbor i fleksibilnost u postavljanju značajki za različite potrebe radnih opterećenja. Korisnici mogu kombinirati različite verzije BigQueryja – Standard, Enterprise i Enterprise Plus – kako bi prilagodili cijenu i performanse svojim potrebama. BigQuery Data Clean Rooms omogućuju organizacijama dijeljenje i usklađivanje podataka uz poštovanje privatnosti i sigurnosti.

Google također nudi uslugu baze podataka pod nazivom AlloyDB Omni, koja je kompatibilna s PostgreSQL-om i može se pokretati na drugim oblačnim platformama, lokalno ili čak na prijenosnim računalima programera. Ova usluga uključuje alate za migraciju s tradicionalnih baza podataka kao što su Oracle i IBM Db2.

Što se tiče podatkovnih platformi, gdje glavni igrači nude rješenja za strukturirana i nestrukturirana radna opterećenja iz područja poslovne inteligencije, analitike i strojnog učenja, Google već ima potrebne alate za konkurenciju, izjavio je Gerrit Kazmaier, potpredsjednik i generalni direktor za analitiku podataka u Googleu. „Imate ove velike skupove podataka koji zahtijevaju moćne analitičke sustave. Važno je da su ti sustavi međusobno integrirani i da se podaci ne moraju premještati između različitih sustava. BigQuery omogućava rad s istim podacima na istoj lokaciji gdje se obavljaju upiti, bez latencije i potrebe za replikacijom,” objasnio je Kazmaier.

Googleova arhitektura koristi objedinjeni pristupni sloj za sigurnost i upravljanje, povezujući aplikacije poput BI-a, skladištenja podataka i strojnog učenja s pozadinskim sustavima kao što su BigQuery Managed Storage i Google Cloud Storage, kao i usluge pohrane u više oblaka poput AWS S3 i Microsoft Azure Storage.Iako Googleova arhitektura dijeli sličnosti s Microsoftovom, poput Microsoft Fabric-a, Google se oslanja na format tablice Iceberg, razvijen od strane Netflixa, koji je sada otvorenog koda putem Apache zaklade. Microsoft koristi format Delta, a Databricks, Microsoft i SAP podržavaju Deltu, dok Google, Cloudera, Snowflake, AWS i IBM-ova Netezza preferiraju Iceberg. Kazmaier je naglasio Googleovu predanost otvorenom kodu, navodeći da je odabir Iceberga rezultat velike potražnje korisnika. Međutim, Google je dodao podršku za Delta i Hudi, budući da neki korisnici već koriste te formate.

Databricks je nedavno najavio veliku reviziju svoje platforme, uvodeći “sloj podatkovne inteligencije” kako bi unaprijedio svoju “lakehouse” arhitekturu, koja kombinira strukturirane BI analize s fleksibilnošću podatkovnih jezera .Iako Databricks podržava SQL upite, kritičari su isticali ograničenja njegove sposobnosti za podršku BI radnim opterećenjima na razini poduzeća. Adidas je, na primjer, izgradio svoju podatkovnu platformu koristeći Databricks, ali je morao implementirati dodatni sloj ubrzanja putem baze podataka Exasol kako bi poboljšao performanse za istodobna radna opterećenja.

Google se umjesto toga oslanja na optimizaciju performansi na razini pod-CPU-a, poboljšavajući upotrebu kapaciteta kako bi se ubrzali upiti bez potrebe za stalnim podešavanjem sustava.

Unatoč velikim najavama Microsofta i Databricksa za 2023., analitičari vjeruju da će konkurencija između glavnih igrača ostati jaka te da će napredak ovisiti o brzini inovacija i lansiranju novih proizvoda.

Više... Vaš Komentar Top
Gemini Live podržava 40 jezika i integrira se s Gmailom i Keepom

Objavljeno prije 4 sata

Gemini Live podržava 40 jezika i integrira se s Gmailom i Keepom

Gemini Live podržava 40 jezika i integrira se s Gmailom i Keepom

Googleova usluga Gemini Live nedavno je proširena na više od 40 jezika. Sada omogućava vođenje razgovora na dva jezika istovremeno i integrira se s Gmailom, Keepom i drugim uslugama, čime se poboljšava korisničko iskustvo u primjeni AI tehnologija.

Google je prethodno najavio da će Gemini Live podržavati preko 40 jezika te omogućiti dvojezične razgovore na jednom uređaju. U budućnosti se očekuje proširenje podrške za još više jezika.

Među novododanim jezicima nalaze se hrvatski, belgijski njemački, njemački, švicarski njemački, austrijski njemački, australski engleski, indijski engleski, britanski engleski, kao i različiti dijalekti španjolskog: argentinski, čileanski, kolumbijski, meksički i peruanski španjolski. Očekuje se da će u sljedećim tjednima biti dodana ažuriranja za brazilski portugalski, indijski hindski i druge jezike.Iako trenutna podrška ne uključuje azijske jezike poput kineskog, Google je najavio da će ih dodavati u budućnosti.

Gemini Live – Prirodni razgovori s umjetnom inteligencijom na pametnim telefonima

Uz proširenje jezičnih mogućnosti, nova verzija Gemini Live podržavat će simultanu upotrebu dvaju jezika, slično kao i Google Assistant, čime korisnici mogu postaviti preferirani jezik. Također, bit će dostupno 10 različitih stilova glasovnog odgovora, omogućujući razgovore s uređajem s tonom sličnim ljudskom glasu. Na taj način korisnici će dobivati personalizirane savjete, planirati itinerere ili provoditi detaljna istraživanja na raznim temama.

Pored podrške za više jezika, Google je najavio integraciju Gemini Live usluge s Gmailom, Keepom i drugim aplikacijama, omogućujući korisnicima korištenje umjetne inteligencije unutar tih servisa.

Što mislite o ovim promjenama? Komentirajte na FORUMU.

Više... Vaš Komentar Top
Može li se ChatGPT trenirati koristeći samo 3000 GPU-a?

Objavljeno prije 4 sata

Može li se ChatGPT trenirati koristeći samo 3000 GPU-a?

ChatGPT i Claude 3 Usporedba velikih jezičnih modela u neformalnom obliku

Istraživači iz Nacionalnog laboratorija Oak Ridge uspjeli su trenirati veliki jezični model (LLM) veličine ChatGPT-a koristeći samo 3.072 od ukupno 37.888 GPU-a na Frontier superračunalu. Tim je objavio istraživački rad u kojem su opisali kako su postigli ovaj značajan uspjeh i s kakvim su se izazovima suočili.

Frontier superračunalo opremljeno je s 9.472 Epyc 7A53 CPU-a i 37.888 Radeon Instinct GPU-a. Međutim, za trening jednog LLM-a s 1 trilijun parametara koristili su samo 3.072 GPU-a, dok su za drugi LLM, sa 175 milijardi parametara, koristili 1.024 GPU-a. Ključni izazov prilikom treniranja tako velikih modela bio je zahtjev za ogromnom količinom memorije – najmanje 14 TB. To je zahtijevalo upotrebu više MI250X GPU-a s 64 GB VRAM-a. Međutim, to je otvorilo problem paralelizma: kada se koristi više GPU-a, potrebno je optimizirati komunikaciju među njima kako bi se osigurala učinkovita upotreba resursa. U suprotnom, dodatna procesorska snaga može biti izgubljena.Rad detaljno opisuje kako su inženjeri optimizirali procese korištenjem okvira poput Megatron-DeepSpeeda i FSDP-a, prilagođavajući ih specifično za Frontier. Na kraju, rezultati su impresivni, postignuta je 100% efikasnost u skaliranju, što znači da je dodavanje više GPU-a povećalo učinkovitost proporcionalno povećanju opterećenja.

S druge strane, “snažna učinkovitost skaliranja” za LLM od 175 milijardi parametara iznosila je nešto nižih 89%, dok je za LLM od 1 trilijuna parametara iznosila 87%. Ova vrsta skalabilnosti odnosi se na dodavanje procesora bez promjene veličine radnog opterećenja, što često dovodi do smanjenja efikasnosti prema Amdahlovom zakonu. Ipak, obzirom na broj korištenih GPU-a, i 87% je vrlo dobar rezultat.Tim je, međutim, ukazao na izazove u postizanju takve efikasnosti na Frontieru, ističući potrebu za daljnjim radom na optimizaciji performansi obuke na AMD GPU-ima, gdje je ROCm platforma manje razvijena u odnosu na Nvidijin CUDA ekosustav. Ovi napori pomoći će razvoju i drugih softverskih rješenja izvan Nvidia okruženja.

Unatoč ovim izazovima, Frontier ostaje najbrže superračunalo na svijetu, a sav njegov hardver dolazi od AMD-a. Aurora, drugo najbrže superračunalo, koristi Intelov hardver, uključujući GPU-e, iako je trenutno samo polovica tog hardvera u upotrebi. Nvidia GPU pokreće treće najbrže superračunalo, Eagle. Ako AMD i Intel žele zadržati svoje pozicije, morat će se uhvatiti u koštac s naprednim softverskim rješenjima koje Nvidia nudi.

Više... Vaš Komentar Top
Jesu li TikTok i Instagram novi favoriti među mladima? To je ključni razlog zašto Google postaje povijest

Objavljeno prije 5 sati

Jesu li TikTok i Instagram novi favoriti među mladima? To je ključni razlog zašto Google postaje povijest

Jesu li TikTok i Instagram novi favoriti među mladima

Hoće li fraza “proguglat ću” postati stvar prošlosti? Sve više mladih ljudi više ne koristi Google za pretraživanje interneta, već se okreće TikToku i Instagramu kako bi došli do informacija.

Godinama je Google držao više od 90% udjela na tržištu pretraživača, s nevjerojatnih 85,1 milijardi posjeta godišnje. Google je postao gotovo sinonim za pretraživanje, a fraza “Idem na Google” postala je dio svakodnevnog govora. No, čini se da korištenje Googlea za traženje informacija polako odlazi u povijest.

Nedavna istraživanja pokazuju da mladi ljudi više ne koriste Google kao glagol, već jednostavno kažu “tražiti”, npr. “Kako mogu riješiti problem nakon pretraživanja?”. Ova promjena može ukazivati na generacijske razlike.

Prema izvješću “Business Insidera”, analitičar Mark Shmulik primijetio je da “Google više nije glagol” i da “mladi koriste ‘search’ umjesto ‘Google’.” Na prvi pogled to se može činiti kao mala promjena, no ona odražava dublje razlike u načinu na koji različite generacije koriste internet. Generacija Z, rođena između 1997. i 2012., odrastala je uz mobilne telefone i aplikacije, umjesto da koriste računala i pretraživače poput prethodnih generacija. Danas mladi najčešće traže informacije putem platformi poput TikToka i Instagrama. Na primjer, ako žele provjeriti recenzije restorana, neće koristiti Google, već će otvoriti TikTok ili Instagram kako bi pogledali iskustva korisnika. Kada žele kupiti proizvod, pregledavaju preporuke influencera i izravno kliknu na brend ili aplikaciju za e-trgovinu.

Istraživanja provedena posljednjih godina pokazuju slične rezultate. Prema anketi koju je 2022. godine provela tvrtka za marketinšku tehnologiju SOCi, Instagram je najpopularnija platforma za pretraživanje među mladima od 18 do 24 godine, dok su TikTok i Google na drugom i trećem mjestu. Google je svjestan ove promjene. Tvrtka je otkrila da 40% mladih korisnika koristi TikTok ili Instagram za traženje restorana umjesto njegovih usluga poput Google

Više... Vaš Komentar Top
Čuvajte se novih macOS virusa koji kradu korisničke lozinke! Maskirani kao GTA i Adobe.Ciljani su i kripto novčanici

Objavljeno prije 5 sati

Čuvajte se novih macOS virusa koji kradu korisničke lozinke! Maskirani kao GTA i Adobe.Ciljani su i kripto novčanici

Čuvajte se novih macOS virusa koji kradu korisničke lozinke!

Nedavno su istraživači u području mrežne sigurnosti otkrili novi zlonamjerni softver koji cilja korisnike macOS-a. Ovaj malware, nazvan “Cthulhu Stealer”, specifično je dizajniran za krađu raznih korisničkih podataka, uključujući lozinke sustava i pristupne podatke kripto novčanika.

“Cthulhu Stealer” se prvi put pojavio krajem 2023. godine, a prodaje se na ilegalnom tržištu po cijeni od 500 dolara mjesečno. Ovaj malware može biti distribuiran putem Apple Disk Image (DMG) datoteka i može ciljati računala s x86_64 i Arm arhitekturom.

Čuvajte se novih macOS virusa koji kradu korisničke lozinke!1

Tara Gould, istraživačica u tvrtki Cado Security, otkrila je da se “Cthulhu Stealer” često skriva iza lažnih verzija legitimnih softverskih aplikacija, poput CleanMyMac, Grand Theft Auto IV, i Adobe GenP. Posebno je zanimljivo da je Adobe GenP alat otvorenog koda koji se koristi za ilegalnu aktivaciju Adobe aplikacija, zaobilazeći potrebu za serijskim brojem. Kada korisnik zaobiđe ugrađenu sigurnosnu značajku macOS-a Gatekeeper, malware traži administratorske privilegije, nakon čega korisnik unosi lozinku sustava. To omogućuje zlonamjernom softveru pristup osjetljivim podacima, uključujući kriptirane lozinke. Posebno su pogođeni korisnici MetaMaska, popularnog kripto novčanika, čije su lozinke također meta napada.

Oprez je nužan prilikom preuzimanja softvera s neprovjerenih izvora, kako bi se izbjeglo moguće ugrožavanje sigurnosti sustava i osjetljivih podataka.

Više... Vaš Komentar Top
Microsoft Edge uskoro će postići značajan proboj u brzini učitavanja stranica

Objavljeno prije 14 sati

Microsoft Edge uskoro će postići značajan proboj u brzini učitavanja stranica

Microsoft Edge uskoro će postići značajan proboj u brzini učitavanja stranica

Microsoft je potvrdio da će primijeniti WebUI 2.0 na postavke preglednika Edge, što bi trebalo značajno poboljšati performanse. Ove informacije su objavljene kao dio ažuriranja na Microsoft 365 karti puta, pod ID-om značajke “419809”.

Microsoft kontinuirano radi na poboljšanju performansi svog preglednika. U svibnju ove godine, tvrtka je objavila statistiku koja pokazuje da je korisničko sučelje “Browser Essentials” 42% brže, a performanse su čak 76% bolje na sustavima s nižim specifikacijama, poput uređaja bez SSD-a i s manje od 8 GB RAM-a.

Microsoft Edge dobio VPN značajke

Microsoft Edge u najnovijoj verziji ponovno ojačava sigurnost

Microsoft Edge uvodi automatsku HTTPS funkciju prebacivanja

S implementacijom WebUI 2.0, Microsoft želi riješiti probleme s kašnjenjem u korisničkom sučelju, posebno uzrokovanim sporim JavaScript renderiranjem. Cilj je učiniti korisničko sučelje izuzetno brzim, iskorištavajući prednosti JavaScripta. Ova nadogradnja nije neočekivana, budući da je Microsoft ranije najavio proces prijelaza Edgeovih korisničkih komponenti na WebUI 2.0. Stoga možemo očekivati još sličnih poboljšanja u narednim mjesecima, kako se Edge prilagođava novim tehnološkim mogućnostima.

Više... Vaš Komentar Top
Hi-Fi Rush 2 je još uvijek u razvoju

Objavljeno prije 15 sati

Hi-Fi Rush 2 je još uvijek u razvoju

hifi_rush_2

Pojavile su se nove informacije o tome na čemu je Tango Gameworks radio kad ga je Microsoft zatvorio ranije ove godine. Kasnije ga je kupio i revitalizirao Krafton. Maria Park, šefica korporativnog razvoja u Kraftonu, rekla je u intervjuu za GamesIndustry.biz da je Tango radio na igri Hi-Fi Rush 2 kad je stigla vijest o zatvaranju matične tvrtke. Ne samo to, već je tim imao šest mjeseci staru verziju igre koju su pokazali Kraftonu dok su pregovarali o dogovoru. Izvještaji su već otkrili da je Tango predstavio nastavak, ali nije bilo jasno je li u to vrijeme bio u razvoju.

Park je objasnila da je rad na nastavku za sada stavljen na čekanje dok ne prođe akvizicija IP-a, ali novi Kraftonov Tango nastavit će razvoj nakon toga. “Nećemo žuriti na tržište samo da isporučimo nastavak. Želimo biti sigurni da nastavak zapravo nadmašuje očekivanja zajednice,” rekla je Park. Tim iz Tanga također je radio na obljetničkom sadržaju za The Evil Within. Ovaj duhovni nasljednik Resident Evila, koji je također predvodio osnivač Tanga Shinji Mikami, objavljen je 14. listopada 2014. Serija je često zanemarena, ali sadrži nevjerojatnu atmosferu i jedinstvenu mješavinu gameplay žanrova od survival horora do istraživanja svijeta. Nastavak, The Evil Within 2, slavi svoju sedmu obljetnicu 13. listopada. Međutim, Park je ponovila da tvrtka stječe samo prava na Hi-Fi Rush, a ne na ostale Tango-ove IP-ove. The Evil Within i Ghostwire: Tokyo ostaju kod Microsofta.

Ovo je bila poruka Kraftona otkako su najavili da su kupili studio. “Bilo bi sjajno dobiti sve IP-ove,” rekla je Park. “Znajući smjer Microsofta s prodajom IP-a, nismo htjeli previše forsirati ovu akviziciju, pa smo prvenstveno razgovarali o Hi-Fi Rush jer bi to zakompliciralo proces i produžilo cijeli pregovarački postupak.

Microsoft je neceremonijalno zatvorio Tango, uz Arkane Austin, Alpha Dog Studios, i internu podršku studiju Roundhouse Games, u svibnju kako bi se fokusirao na “prioritetiziranje naslova s visokim utjecajem i daljnje investiranje u Bethesda-in portfelj blockbuster igara i voljenih svjetova,” prema voditelju Xbox Game Studios, Mattu Bootyju. Ovi bivši Bethesda studiji postali su Xbox studiji nakon što je Microsoft kupio Bethesda-inu matičnu tvrtku ZeniMax Media 2021. Sudbina Hi-Fi Rush bila je od posebnog interesa jer je igra izdana 2023. godine uz kritičke pohvale i visok broj igrača zahvaljujući Xbox Game Pass-u. Nedavno je dodana i na PlayStation 5.

Više... Vaš Komentar Top
Neke AMD matične ploče smanjuju brzine SSD-ova

Objavljeno prije 15 sati

Neke AMD matične ploče smanjuju brzine SSD-ova

SK Hynix predstavio visokooperativni PCIe 5.0 SSD, Platinum P51 (2)

Nekoliko korisnika AMD-ovih X670E matičnih ploča navodno se suočava s problemima s performansama prilikom korištenja PCIe Gen 5 i Gen 4 SSD-ova. Umjesto izuzetno brzih brzina čitanja i pisanja koje PCIe Gen 5 obećava, korisnici su primijetili da njihovi SSD-ovi rade na brzinama Gen 1. Problem se čini raširenim jer su pogođene i Asus i MSI X670E matične ploče. Čudno je da AMD-ove B650, B650E ili čak X670 matične ploče nisu pogođene. Pad performansi nije jedini problem, jer su neki korisnici također prijavili probleme s pokretanjem sustava Windows, gdje sustav ne prepoznaje ili ne pokreće PCIe Gen 5 SSD-ove. Prema proizvođaču memorije i SSD-ova Crucial, problem nije u AMD-ovom X670E čipsetu.

Problem leži u načinu na koji je AMD dizajnirao PCI-Express I/O na X670E platformi, posebno na PCIe Gen 5 M.2 NVMe sučeljima povezanim s procesorom. Izjava je kasnije uklonjena, ali Wccftech ju je arhivirao. Tvrtka također predlaže korisnicima da prebace svoje pogone u M.2 Gen 4 utor povezan izravno s X670E čipsetom i pričekaju da proizvođači matičnih ploča objave novi BIOS firmware. Prema nekim forumskim objavama, korištenje X670E matičnih ploča s grafičkom karticom u prvom utoru također je dovelo do sličnih problema. Prebacivanje na PCIe Gen 4 brzine ili korištenje Gen 4 SSD-a riješilo je problem, što ih je navelo da vjeruju da je problem u Gen 5 SSD-ovima. Međutim, nakon testiranja različitih Gen 5 pogona različitih proizvođača, otkrili su da problem i dalje postoji, što sugerira da je problem možda u kompatibilnosti matične ploče. Još nema službene izjave od AMD-a ili velikih proizvođača matičnih ploča o PCIe Gen 5 problemima s performansama.

Međutim, prema izvješćima korisnika, ažuriranja firmwarea redovito se objavljuju, što može značiti da proizvođači rade na rješenju problema. AMD je naglasio važnost PCIe Gen 5 u svojoj budućoj ekosferi visokih performansi, uključujući nove X870 i X870E matične ploče za Ryzen 9000 seriju. Očekuje se da će ažuriranja od strane AMD-a i trećih proizvođača matičnih ploča poboljšati kompatibilnost i performanse PCIe Gen 5 SSD-ova na X670E pločama. Postavlja se pitanje, isplati li se uložiti u PCIe Gen 5 SSD u ovom trenutku, s obzirom na trenutne probleme s X670E matičnim pločama.

Iako ovi SSD-ovi nude teoretske brzinske prednosti koje nadmašuju Gen 4 pogone, u stvarnosti većina korisnika neće primijetiti veliku razliku u svakodnevnim zadacima, posebno ako SSD ne radi punom brzinom zbog ograničenja matične ploče. Za sada, korištenje PCIe Gen 4 SSD-a možda je sigurniji izbor za korisnike koji žele pouzdane performanse bez rizika od problema s pokretanjem ili smanjenih brzina. Gen 4 SSD-ovi još uvijek nude izvrsne brzine čitanja/pisanja (do 7 GB/s) i više su nego sposobni nositi se s zahtjevnim zadacima poput igranja, uređivanja videa ili obrade podataka.

Više... Vaš Komentar Top
Nvidia je izdala LLM otvorenog koda

Objavljeno prije 16 sati

Nvidia je izdala LLM otvorenog koda

nvidia_llm

Nvidia, koja izrađuje neke od najtraženijih GPU-ova u AI industriji, najavila je da je izdala open-source veliki jezični model (LLM) koji navodno radi na razini vodećih vlasničkih modela od OpenAI-a, Anthropic-a, Meta-e i Google-a. Tvrtka je predstavila svoju novu NVLM 1.0 obitelj u nedavno objavljenom radu, a predvodi ju model NVLM-D-72B sa 72 milijarde parametara.

Predstavljamo NVLM 1.0, obitelj multimodalnih LLM-a vrhunske klase koji postižu najnovije rezultate u zadacima povezanim s vizijom i jezikom, rivalizirajući vodećim vlasničkim modelima (npr. GPT-4o) i modelima otvorenog pristupa,” napisali su istraživači. Nova obitelj modela već je sposobna za “produkcijsku multimodalnost”, s izvanrednim performansama u raznim zadacima koji uključuju viziju i jezik, uz poboljšane tekstualne odgovore u usporedbi s osnovnim LLM-om na kojem je obitelj NVLM bazirana. “Kako bismo to postigli, izradili smo i integrirali visokokvalitetni tekstualni skup podataka u multimodalni trening, uz značajnu količinu podataka iz matematike i logičkog zaključivanja, što je dovelo do poboljšanih sposobnosti u matematici i kodiranju preko modaliteta,” objasnili su istraživači. Rezultat je LLM koji jednako lako može objasniti zašto je neki meme smiješan kao što može riješiti složene matematičke jednadžbe, korak po korak”.

Nvidia je također uspjela povećati točnost modela samo za tekst za 4,3 bodova u prosjeku na uobičajenim industrijskim mjerilima, zahvaljujući svom multimodalnom stilu treninga. Nvidia ozbiljno pristupa osiguravanju da ovaj model zadovoljava najnoviju definiciju “otvorenog koda” od strane Inicijative za otvoreni kod, ne samo tako što je učinila svoje težine treniranja dostupnima za javni pregled, već je i obećala da će uskoro objaviti izvorni kod modela. Ovo predstavlja jasan odmak od postupaka rivala poput OpenAI-a i Google-a, koji čuvaju detalje o težinama treniranja i izvorni kod svojih LLM-ova. Na taj način, Nvidia je pozicionirala obitelj NVLM-a da ne konkurira izravno ChatGPT-4o i Gemini 1.5 Pro, već da služi kao temelj za razvojne programere trećih strana koji žele izgraditi vlastite chatbotove i AI aplikacije.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 1 minute

YouTube i slično

Objavljeno prije 2 minute

Procjena: AM4 matična i RAM

Objavljeno prije 27 minuta

Pitanja, odgovori, problemi, preporuke, savjeti, info, svaštara za razne konzole

Objavljeno prije 40 minuta

Youtube premium

Objavljeno prije 42 minute

Koji usisavač kupiti?

Novosti

Zašto je brzina bitna kada birate VPN pružaoca usluga?

Brzina je najbitniji faktor kada birate pružaoca VPN usluga. Zašto je tome tako? Veza koja je usporena dovodi do lošeg korisničkog iskustva. Ako streamate 4K sadržaj primjerice, te imate lošu VPN uslugu može doći do zastajkivanja, usporenja... Pročitaj više

Nestašice i visoke cijene RTX 4090 GPU-a

Nema sumnje da je RTX 4090 jedna od najboljih grafičkih kartica na tržištu, no sada bi mogla biti posljednja prilika za kupnju. Prema članovima foruma Board Channels (preko VideoCardza), Nvidia je ukinula ovu grafičku karticu i prestat će i... Pročitaj više

Windows 11 može koristiti AI kako bi odgovarao na poruke

Microsoft je počeo uvoditi korisnu značajku Predloženih odgovora u aplikaciji Phone Link koja korisnicima daje AI-predložene tekstualne odgovore za brzi odgovor na njihove poruke, kako je softverski gigant naveo u blog objavi. Nova značajka... Pročitaj više

Snaga Qualcomm čipa: Nadilazi Snapdragon liniju, istražuje računala, sljedeća stanica je RISC-V

Qualcomm je globalno poznat po svojim čipovima za mobilne uređaje, posebno serijom Snapdragon, koja je kroz godine postala sinonim za visoke performanse u pametnim telefonima. Snapdragon serija, koja je lansirana 2007., prošla je mnoge faze... Pročitaj više

Serija Avatar će dobiti najveću igru do sada

Svijet Avatara trebao bi dobiti "najveću video igru u povijesti franšize", AAA RPG u kojem će igrači biti upoznati s potpuno novim Avatarom. IGN je izvijestio da Paramount Game Studios i Saber Interactive rade na igri za PC i konzole u kojo... Pročitaj više

Sve novosti