arctic_liquid_freezer_III_white_1 arctic_liquid_freezer_III_white_2

Arctic je početkom godine predstavio novu Liquid Freezer III seriju vodenih hladnjaka za procesore, a mi vam danas donosimo test Liquid Freezer III 280 A-RGB White modela. Osim potpuno bijele boje, krasi ga novi dizajn koji koristi ventilator za hlađenje VRM hladnjaka, kao i nova pumpa te novi dizajn A-RGB osvjetljenja. Hladnjak je specifičan po tome što donosi nativni offset položaj za AMD-ove procesore, što ga čini nekompatibilnim s određenim matičnim pločama.

arctic_liquid_freezer_III_white_3

Liquid Freezer III 280 A-RGB White hladnjak dolazi u standardom Arcticovom pakiranju u kojem je odlično zaštićen, pri čemu je radijator odvojen od pumpe i plastičnog kućišta ventilatora koje nasjeda na pumpu. Uz hladnjak dolazi sve što je potrebno za montažu na podržane sockete koji uključuju AMD AM5 i AM4, te Intel LGA1851 i LGA1700. Ako pak ovaj hladnjak želite staviti na LGA1200 ili stariji i to je moguće uz kupovinu dodatnog kita za montažu.

arctic_liquid_freezer_III_white_4

U pakiranju će te dobiti i kabel za napajanje ventilatora i pumpe u dvije izvedbe. Prva je s jednim 4-pinskim konektorom za u kojem nemate mogućnost nadzora brzine rada ventilatora i pumpe. Uz njega, tu je trostruki splitter kabel, s tri 4-pinska konektora uz pomoć kojeg onda možemo pratiti brzinu vrtnje ventilatora na radijatoru, ventilatora na pumpi i same pumpe. Uz to, tu je i alat za pričvršćivanje, kao i MX-6 termalna pasta.

arctic_liquid_freezer_III_white_5

Liquid Freezer III 280 A-RGB White je kompletan u bijeloj boji i izgleda odlično! Sviđaju nam se bijeli ventilatori s lopaticama od mliječne plastike koje osvjetljavaju A-RGB LED-ice, sive gume na njima koje eliminiraju prijenos vibracija, zatim debeli bijeli radijator s Arctic natpisom na sebi, kao i opletene bijele cijevi unutar kojih su provučeni i svi kabeli za ventilatore pa nema nepotrebne šume kabela. Uz to, i poklopac pumpe s A-RGB LED osvijetljenim ventilatorom izgleda odlično, no njega će te vidjeti malo kasnije. Hladnjak iz tvornice dolazi uvelike pripremljen za instalaciju i to je nešto što će većina korisnika cijeniti.

arctic_liquid_freezer_III_white_6

Radijator je aluminijski, standardne konstrukcije i kao što smo rekli cijeli pobojan u bijelu boju. Dimenzije su mu 317 x 138 x 38 milimetara. Vidimo po tih 38 milimetara da je deblji (najčešće su debeli oko 25 milimetara), pa treba paziti da u kućištu imamo dovoljno mjesta za ukupnu debljinu od 65 milimetra koliko ima s ventilatorima. Ukupna masa hladnjaka je visokih 1.765 grama. Cijevi u radijator ulaze pored ventilatora, a dugačke su 450 milimetara. Unutarnji promjer im je 6, a vanjski 12,3 milimetra, po njima su provedeni kabeli za napajanje ventilatora i LED osvjetljenja, a onda je sve zaštićeno i zatvoreno bijelim “rukavom” od najlonskog konca.

arctic_liquid_freezer_III_white_7

Radijator dolazi s dva tvornički ugrađena P14 PWM A-RGB ventilatora dimenzija 140 x 140 x 27 milimetara, a na poleđini ima mjesta za još dva. Ventilatori imaju Fluid Dynamic ovjes, vrte se između 200 i 1.900 okretaja u minuti te imaju maksimalan zračni pritisak od 2.0 mmH2O. Maksimalni protok zraka je 69,90 CFM-a ili 117 kubnih metara zraka u satu. Meterk MK09 uređajem smo izmjerili maksimalnu buku od 41,2 dB(A) na udaljenosti od oko 50 centimetara što je čujno, no ne i bučno.

arctic_liquid_freezer_III_white_8 arctic_liquid_freezer_III_white_12

Pumpu za tekućinu je razvio sam Arctic i u svakoj ju generaciji malo poboljšaju. Brzina vrtnje joj je između 800 i 2.800 okretaja u minuti te nije bučna. Kao što vidimo sa slike orijentacija joj je vertikalna, a sastoji se od kućišta s kanalima za vodu te propelera koji tjera vodu kroz cijevi, radijator te nazad prema bakrenoj hladnoj ploči. Na unutarnjem dijelu se nalazi i elektronika kao i konektor na koji spajamo kabel za napajanje pumpe i ventilatora.

arctic_liquid_freezer_III_white_9

Hladna ploča, tj. bakrena baza koja služi za kontakt s IHS-om procesora i prijenos topline, s unutarnje strane po običaju ima mikro kanaliće kroz koje teče tekućina, a koji efikasnije prenose toplinu. Baza je dobro obrađena i zadovoljavajuće je glatka. Ukupne dimenzije konstrukcije vodene pumpe s poklopcem su 108,5 x 68,5 x 91 milimetar – poprilično.

arctic_liquid_freezer_III_white_10 arctic_liquid_freezer_III_white_11

“Party piece” ovoga hladnjaka je i A-RGB ventilator za VRM hladnjake koji se nalazi unutar zgodno dizajniranog plastičnog kućišta koje se magnetnim kopčama drži za vijke kojima pričvršćujemo kućište pumpe za mehanizam. Ventilator koji se nalazi ispod zaštitnog poklopca se vrti između 400 i 2.500 okretaja u minuti, te ima 12 A-RGB LED-ica u sebi. Kućište je dizajnirano tako da ventilator s gornje strane uzima zrak, a ispušta ga kroz posebno dizajnirane kanale prema VRM hladnjacima. Hlađenje VRM-a znamo da ima veliku ulogu kod stabilnosti prilikom overclockinga, a i malo produžuje životni vijek ključnim komponentama ploče.

arctic_liquid_freezer_III_white_13 arctic_liquid_freezer_III_white_14

Instalacija na AMD AM5 socket prolazi jednostavno. Potrebno je na postojeću ploču postaviti plastične odstojnike, metalne grede i sve pričvrstiti vijcima. Nakon toga postavljamo kućište pumpe koje ima dva vijka te ga tako pričvršćujemo za spomenute metalne grede. Na kraju samo prikopčamo jedan od dva kabela koji želimo koristiti (mi smo onaj s tri konektora da možemo pratiti sve zasebno), te postavljamo kućište VRM ventilatora.

arctic_liquid_freezer_III_white_15 arctic_liquid_freezer_III_white_16

Ovaj je hladnjak specifičan po tome što sjeda u offsetu na IHS AMD-ovih procesora. Naime, topla točka AMD-ovih procesora se ne nalazi u sredini IHS-a već malo niže pa su u Arcticu tako odlučili i pozicionirati hladnjak. U kombinaciji s tim da cijevi moramo okrenuti prema dolje, stvara se problem nekompatibilnosti s većim hladnjacima na prvom M.2 slotu. Stoga je Arctic izdao listu kompatibilnih matičnih ploča pa ju svakako provjerite prije nabavke.

arctic_freezer_36_argb_white_19

Intelov procesor ovaj put nismo testirali no kao i kod nedavno testiranog Arctic Freezer 36 A-RGB White hladnjaka i ovdje nalazimo okvir za Intelove sockete, tj. aluminijsku ploču koja zamjenjuje originalni mehanizam koji dolazi s pločom. Svi smo već upoznati koliko Intelov originalni mehanizam opterećuje procesor, pa ga čak i izobličava, dok ovakva custom rješenja ravnomjerno pritišću procesor i izobličenje izostaje.

arctic_liquid_freezer_III_white_17

Sva tri ventilatora na ovome hladnjaku su bogato opremljena A-RGB LED-icama i pružaju dovoljno jaku, te bojama preciznu rasvjetu. Rasvjeta je kompatibilna sa softverom koji dolazi uz matične ploče jer ju i spajamo na 3-pinski A-RGB header na ploči pa se tako i sinkronizira s ostatkom hardvera. U našem slučaju smo koristili Gigabyteov RGB Fusion 2.0 softver unutar GCC-a i sve je radilo bez ikakvih problema. Rasvjeta se odlično uklopila i uz osvijetljeni Aorus znak na ploči.